Vláda schválila povodňový balíček daňových opatření

Špidla zahajuje mimořádné zasedání, Foto:ČTK

Ministři české vlády na mimořádném zasedání v noci na pondělí schválili balíček daňových opatření, jejichž výtěžek je určen na nápravu škod způsobených srpnovými katastrofálními záplavami. Čtvrtinu dostanou obce a kraje, tři čtvrtiny státní rozpočet. Více než sedmihodinové jednání kabinetu sledoval Josef Kubeczka.

Špidla zahajuje mimořádné zasedání,  Foto:ČTK
Balíček daňových opatření má vynést v příštím roce 10,3 miliardy korun a 15,5 miliardy v roce 2004. Kvůli vyšším spotřebním daním podraží alkohol, cigarety a později i pohonné hmoty. Zvýší se i původně pětiprocetní sazba daně z přidané hodnoty, která se uplatňuje na základní potraviny a některé služby, na sedm procent. Vláda také navrhne parlamentu páté pásmo daně z příjmu pro fyzické osoby. Pětatřiceti procenty budou zdaněny jejich roční výdělky, které přesáhnou 990 tisíc. Naopak od roku 2004 se sníží o tři procenta daň z příjmu firem a zavést by se mělo i společné zdanění manželů. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky celková daňová zátěž obyvatel zůstane nezměněná:

"Tyto návrhy, v případě, že je schválí Poslanecká sněmovna a Senát, umožní vládě v příštím roce profinancovat obnovu území, aniž by došlo ke zvýšení původně navrženého schodku státního rozpočtu tak, jak byl navržený ještě před povodněmi. Čili hlavním cílem je zajistit finanční prostředky, aniž by náprava povodňových škod vedla ke zvýšení veřejného dluhu, deficitu státního rozpočtu v roce 2003."

Největší výnos předpokládá ministr Sobotka ze zvýšení spotřebních daní. Nejpozději, až v květnu 2004, podraží kvůli daním benzín. Spotřební daň z cigaret se zvýší už letos v prosinci a podruhé ještě přespříští rok. Letošní termín zvýšení daní se týká i tvrdého alkoholu:

"Tato změna je účinná od prvního prosince letošního roku. Pokud jde o zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků, dnes tvoří spotřební daň zhruba 40 procent ceny cigaret s tím, že po tomto zvýšení v prvním kroku by tato spotřební daň tvořila zhruba 43 procent ceny a v tom druhém kroku by od prvního ledna roku 2004 činila 46 procent z ceny."

Určitou daňovou úlevu by naopak mělo přinést společné zdanění manželů, vyšší odečitatelné položky na děti a tříprocentní snížení daně z příjmu podniků. Právě proto podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce hlasovali pro změny v zákonech i členové vlády z Unie svobody-Demokratické unie, která před volbami propagovala snížení daní:

"Považujeme za pozitivní, že tento návrh jde směrem k harmonizaci naši daňové soustavy s Evropskou unií. Co se týče struktury daňového zatížení, jsme rádi, že v tomto balíčku se objěvilo to, co jsme prosazovali, a to je například společné zdanění manželů či snížení daně z příjmů právnických osob anebo zvýšení odpočítatelných položek na dítě."

Vláda premiéra Vladimíra Špidly začala uskutečňovat daňovou reformu, kterou de facto urychlily povodně. Začala také u poslanců, senátořů, členů kabinetu, soudců a státních zástupců, kteří přijdou v příštím roce o čtrnáctý plat a - na rozdíl od státních zaměstanců - neporostou jejich příjmy. Vláda tak získá na úhradu povodňových škod asi půl miliardy korun. Jak doplnil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, tito lidé přijdou i o další výhodu - šestiměsíční nemocenskou ve výši plného platu:

"Tedy poskytování podpory ze šesti na jeden měsíc. Tady došlo trochu ke změně, protože původní návrh byl na jeden rok. Ve vládě bylo schváleno, a já jsem to doporučil, prakticky na stálo, čili bylo by to stálé opatření."

Pokud tento záměr vlády schválí ve čtvrtek Poslanecká sněmovna, naplní se alespoň v případě finančního zajištění ústavních činitelů to, co se kabinet čí někteří poslanci neúspěšně pokoušeli prosadil už několikrát.