Kolem chemické továrny v Netratovicích jsou jedy

Český rozhlas společně s Českou televizí zadaly vědcům vypracovat odbornou analýzu, zda-li během povodní nedošlo k vyplavení toxických látek ze Spolany Neratovice. Ukázalo se že okolí chemičky je zamořeno jedovatými dioxiny. Podrobnosti přinesl Mikuláš Kroupa.

Odborná analýza provedená pro Český rozhlas a Českou televizi prokázala, že 500 metrů od chemičky je více než 160 pikogramů vysoce nebezpečných dixoinů v jednom gramu sedimentů. Hladina dioxinů na břehu strouhy vytékající z neratovické Spolany více než trojnásobně překročila doporučené normy pro zemědělskou půdu. Ekologická sdružení výsledky těchto měření považují za skutečně alarmující. Tiskový mluvčí Marek Jehlička ze sdružení Arnika se domnívá, že se touto analýzou prokázalo, že Spolana Neratovice dlouhodobě poškozuje životní prostředí.

"Toto měření potvrdilo ty nejhorší obavy. Jedovaté dioxiny unikly ze Spolany do Labe, což je záležitost velice nešťastná. Dioxiny patří mezi dvanáct nejtoxičtějších látek na zemi. Bohužel mají tu schopnost kumulovat se například v mase ryb. To je opravdu vážná situace nejen pro životní prostředí jako celek, ale i pro rybáře."

Mluvčí Spolany Jan Martínek s výsledky měření nesouhlasí:

"Ta situace je stálá. Měření prováděla Česká inspekce životního prostředí, a další dvě renomované firmy. Poslední měření bylo 30.8. jak ve vodě, tak v sedimentech. Nikde kolem Spolany nebylo zjištěno překročení limitu."

Česká inspekce životního prostředí zatím nemůže potvrdit, že by ze Spolany dioxiny unikly. Českému rozhlasu to řekl její ředitel Petr Soukup.

"Naše výsledky pochází z období, kdy Spolana byla ještě zatopená, a tudíž měření bylo prováděno ve vodě. Výsledky nesignalizují, že ze Spolany něco uteklo. Máme však vzorky z minulého týdne a to i z půdy vně Spolany, takže s vašimi výsledky budeme moc porovnávat až příští týden."

Měření, které zadalo odborníkům už v minulých letech ekologické sdružení Arnika beze sporu prokázalo, že dioxiny zamořily ve Spolaně výrobní budovy, půdu, podzemní vody a vzduch. Nejvíce těchto jedů chemička vyprodukovala v letech 1965-68 při výrobě nebezpečného herbicidu, který proslul jako součást amerického bojového prostředku Agent Orange. Právě dioxiny způsobily těžké onemocnění desítkám pracovníků Spolany, z nichž většina už zemřela. Dioxiny však ve Spolaně vznikaly a dodnes vznikají i při výrobě dalších chlororganických látek jako např. DDT, lindanu, pentachlorfenolu, ethylendichloridu, vinylchlorid monomeru, PVC, tvrdí ekologické sdružení Arnika.