Začal nový ročník extraligy ledního hokeje

Foto:ČTK

V pátek začal nový ročník české extraligy ledního hokeje. V přestávce mezi sezonami opustil nejvyšší českou ligovou soutěž nejlepší hráč loňského ročníku Petr Čajánek, který šel na zkušenou do zámořské NHL, nejproduktivnější hráč Petr Leška přestoupil ze Zlína do pražské Sparty, nejlepší kanonýr David Hruška se zase stěhoval z Havířova do pražské Slavie. Odliv českých hokejistů do zámoří téměř ustal. Naopak extraliga zažila jeden velký návrat, když Slavii posílil kovaný sparťan František Kučera. Jednačtyřicetiletý matador Otakar Janecký se rozhodl nastoupit ke své 23. sezoně mezi seniory a stal se tak nejstarším profesionálním útočníkem světa.

Foto:ČTK
Jaká tedy bude letošní extraliga ledního hokeje? Viceprezidenta Asociace profesionálních klubů a zároveň ředitele pražské Sparty Luboše Koželuha jsem se zeptal, v čem se ten letošní ročník liší od předchozích:

"Já věřím, že v ničem zásadním. Já sám jsem optimista. Myslím si, že ta soutěž by letos mohla být dramatičtější, zajímavější. Myslím si, že přínosem určitě bude i to, že semifinále a finále play off se budou hrát na čtyři vítězná utkání. To znamená, že zase to zvýší určitou dramatičnost a napětí v tom finálovém souboji o titul mistra republiky."

Nemůže se stát, že vzhledem k vyššímu počtu zápasů se u některých hráčů dostaví fyzická únava, jako minulý týden při prvním turnaji ze série Euro Hockey Tour ve Zlíně, kdy František Kučera nebo Viktor Ujčík už nemohli dohrát?

"Já ten případ přesně neznám. Myslím si však, že hráči jsou dnes dobře nebno super trénovaní a záleží na trenérech, jak dokážou rozložit to zatížení na čtyři formace, na čtyři útoky. Je to prostě v trenérech každého týmu, jak dokážou s kádrem pracovat, aby hráči byli pořád v optimální formě, která by měla gradovat v tom play off."

S jakými ambicemi vstupuje do letošního ročníku obhájce mistrovského titulu, čili pražská Sparta?

"Samozřejmě jako každý rok bychom se chtěli pohybovat v horních patrech tabulky, pohybovat se v základní části mezi třemi nejúspěšnějšími týmy, no a potom se maximálně soustředit na play off a pokusit se samozřejmě obhájit titul. Je to ale sport, a ve sportu je možné všechno. Já věřím, že se nám v letošní sezoně budou vyhýbat zranění. Ne jako v loňské sezoně, kdy jsme měli jeden čas zraněných až sedm hráčů. Věřím, že celý tým i trenéři udělají všechno pro to, abychom došli až do finále, do cíle."

Kdo, podle Vás, bude Spartě letos největším soupeřem? Nechala se slyšet pražská Slavia, Pardubice...

"Když bych měl hodnotit podle jmen v jednotlivých týmech, tak si myslím, že Pardubice, Slavia, Vítkovice, může někdo překvapit, ale pravděpodobně někdo z těchto tří týmů."

Nakolik letošní srpnové povodně ovlivnily vstup pražské Sparty do sezony, zejména stav holešovické haly?

"Já věřím, že co se týče výkonnosti a tedy výsledků, neovlivnily, přesto, že mužstvo muselo trénovat jinde než ve vlastní T-Mobile Aréně; trénovalo na Kobře, trénovalo v holešovické hale bratří Kučerů. A co se týče konkrétních, hmatatelných věcí, tak pouze snad to, že nezačínáme v pátek 13. září, ale v úterý 17. září se Zlínem. Já bych chtěl tímto pozvat všechny naše fanoušky na úterý 17. na první utkání Sparty se Zlínem od osmnácti hodin do T-Mobile Arény."

Tedy váš jednoznačný cíl pro tuto sezonu?

"No, rádi bychom obhájili titul, ale říkám - je to sport a všechno je možné."