Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 20. listopadu připravil Josef Kubeczka.

Na summit NATO, který ve čtvrtek začne v Praze, se opět soustředil český tisk. Deníky informují o příletu amerického prezidenta George Bushe do České republiky a o dvou sabotážích na železnici v Praze. Sledují bezpečnostní opatření i přípravy odpůrců Severoatlantické aliance na demonstrace. Nad významem summitu a rolí NATO v budoucnosti se na stránkách tisku zamýšlejí přední čeští a zahraniční politici.

"Jsem přesvědčen, že členství v Severoatlantické alianci je jedním z nejvýznamnějších úspěchů, kterého Česká republika za uplynulých třináct let dosáhla," napsal pro Lidové noviny prezident Václav Havel. Země se podle něj poprvé v historii stala součástí solidárního společenství, které sdílí hodnoty jako je respekt k lidským právům, právní stát, demokracie, svoboda projevu a tržní ekonomika, a je na jejich obranu připraveno vystoupit. "A koná-li se summit NATO v těchto dnech v Praze, hlavním městě nové členské země a nadto bývalého sovětského satelitu, je to důkazem toho, že jsme považováni za plnohodnotné, spolehlivé a důvěryhodné spojence," dodává Václav Havel v Lidových novinách.

Premiér Vladimír Špidla pro Mladou frontu Dnes napsal, že pražský summit NATO bude významným nejenom pro Česko, ale i pro samotnou Severoatlantickou alianci a bez nadsázky pro celý svět. "Nejen tím, že je prvním summitem v novém století a tisíciletí, ale především faktem, že vrcholní představitelé členských zemí aliance a zemí partnerských budou rozhodovat o mnoha klíčových oblastech působnosti NATO," vysvětluje premiér Špidla. Tato řešení je podle něj nutné hledat a nacházet především s ohledem na nové bezpečnostní hrozby po teroristických útocích z 11. září 2001, ale současně i v důsledku nových pozitivních politických a bezpečnostních vazeb v Evropě i ve světě.

Komentátor Hospodářských novin se zamýšlí nad tím, kdo na summitu NATO vydělá a kdo prodělá. I přes všechna pozitivně laděná prohlášení našich politiků, jaká je to pro nás čest a sláva, konání summitu Severoatlantické aliance přináší obecně spíš pocit veřejné nejistoty, neklidu a řadu vcelku oprávněných obav, konstatuje list. V Praze se podle něj ještě více zkomplikuje doprava, mohou vzniknout škody na majetku a nelze očekávat ani ekonomický přínos. Přesto by podle něj nemělo jít o úplně ztrátovou záležitost. Úspěšné zorganizování akce podle něj našim partnerům připomene, že nejsme východoevropskou banánovou republikou a že u nás lze příjemně a na úrovni diskutovat, investovat a obchodovat. Takový zisk, i když je hůř viditelný než převrácená auta, vybité výlohy a hořící vlajky, je pořád ziskem. A nemalým, míní Hospodářské noviny.

Tentýž list zjišťoval, kolik zahraničních aktivistů přijelo proti summitu protestovat. Podle policie a anarchistů jsou jich v zemi zatím stovky. Michal Mazel z ministerstva vnitra deníku řekl, že jsou mezi nimi především trockisté. Šéf rozvědky František Bublan doplnil, že do ČR podle informací tajných služeb dorazili již i militantní demonstranti.

Mladá fronta Dnes v souvislosti s nálezem výbušniny v kolejišti v Praze- Kyjích píše, že policie má podezření, že útok spáchal tentýž člověk, který v minulých čtyřech letech několikrát podobným způsobem podminoval železniční koleje. Do médií pak posílal dopisy, že je proti české vládě a NATO. Policie jej doposud nevypátrala.

Lidové noviny komentují svolání tiskové konference, na níž ministr vnitra Stanislav Gross oznámil, že po sabotážích na železnici budou bezpečnostní opatření ještě více zpřísněna. List je přesvědčen, že takovou informaci mohla tlumočit tisková mluvčí. Takhle se nelze ubránit podezření, že z výbušniny v kolejišti měl největší radost sám ministr, protože mu poskytla příležitost situaci "zdramatizovat", píší Lidové noviny.

Tentýž list upozorňuje, že představitelé států NATO budou v Praze rokovat i o návrhu českých hostitelů, že by se členské země aliance měly specializovat na obory, v nichž vynikají. Dovednosti a techniku, jimiž nedisponují, by jim měli poskytnout jejich spojenci. Praha se zbaví nepříjemných povinností a ještě bude slavná, komentují Lidové noviny tento záměr. Nový přístup však podle listu může vnést více demokratičnosti do fungování vojenských struktur NATO. Pro generální štáby v Praze, Vilniusu či Sofii se tak otevírá možnost mluvit do interního rozhodování Severoatlantické aliance s větší intenzitou. Snad tuto momentální výhodu využijí rozumně, doufají Lidové noviny.

Rozhodnutí společnosti Varta, která chce přesunout svůj závod na výrobu tužkových baterií z České Lípy do Asie, není důvod k panice. Podle komentáře Mladé fronty Dnes je třeba si zvyknout, že firmy občas opustí Českou republiku a otevřou své provozy jinde. Hromadnému odlivu lze předejít především zlepšením infrastruktury, zjednodušením právního prostředí a investicemi do vzdělání. Východu nemůžeme konkurovat levnou pracovní silou a daňovými prázdninami, píše list. Důležité je přilákat do tuzemska ty, kteří investují do výzkumu a vývoje, protože vyšší přidaná hodnota zmenšuje pravděpodobnost investorova odchodu. Kapitalismus je dynamický a snadno zjistí, když jinde půjde vyrábět levněji, připomíná komentář Mladé fronty Dnes.

Ústavní soud zrušil systém produkčních kvót, které zaručovaly pro zemědělce odbyt cukrovky a pro cukrovary minimální ceny za cukr. Podle Hospodářských novin může mít toto rozhodnutí nejtvrdší dopad pro malé cukrovary a zemědělce. Ti paradoxně změnu způsobu regulace požadovali. Rozhodnutí je nyní na ministerstvu zemědělství, které musí skloubit zájmy cukrovarů a zemědělců v novém systému. Česko zavedlo kvóty po vzoru Evropské unie. Trh s cukrem regulují ve prospěch pěstitelů a zpracovatelů cukrovky. Vůči spotřebiteli je ale nelze obhájit, protože cukr zdražují, poukazuje list. Jelikož systém připouštěl, aby jeden cukrovar získal vyšší kvótu na úkor druhého, Ústavní soud některá ustanovení zrušil. Verdikt přitom nezpochybnil samotný princip regulace, jen řekl, že konkrétní kvóty by se měly přidělovat tak, aby uspokojily všechny cukrovary, píší Hospodářské noviny.

Projekt dálnice D47, který schválila vláda Miloše Zemana, se mění podle Lidových novin v ukázkovou blamáž. Smlouva podepsaná s izraelskou firmou je pro stát nevýhodná. Zrušit předraženou zakázku a zaplatit penále může být nakonec nejlevnější varianta. Jak je možné, že pro podepsání smlouvy hlasovali i ministři, kteří sedí ve vládě současné, ptá se list. Nezávislé odhady nákladů na stavbu dálnice jsou až o 50 miliard korun nižší než podepsaných 125 miliard. Vypovězení smlouvy bude pro vládu znamenat mezinárodní ostudu a ukáže se jako nesolidní partner, ale blaho státní pokladny je přednější, píší Lidové noviny.

Dagmar Havlová uctí manželky prezidentů a premiérů členských států NATO českou kuchyní. Hlavním chodem oběda na zámku v Lánech bude totiž zítra telecí roláda s mandlovou nádivkou a bramborem. Deníku Právo to řekl Martin Krafl, vedoucí tiskové služby Kanceláře prezidenta republiky. Po aperitivu se ale bude napřed jako předkrm servírovat pečený pstruh se salátem a po něm drůbeží vývar. Po hlavním chodu budou hostům nabídnuty palačinky s krémem. Týž den dopoledne si dámy prohlédnou Strahovský klášter, odkud je jedinečný výhled na pražské panoráma. Navštíví barokní sály Památníku národního písemnictví, vyslechnou si koncert skupiny Spirituál kvintet a středověkou hudbu. V pátek se manželky prezidentů v doprovodu Dagmar Havlové projdou reprezentačními prostory Pražského hradu, navštíví také chrám svatého Víta. Podobný program mají i ženy premiérů, ministrů obrany a zahraničí, které budou doprovázet paní Špidlová, Svobodová a Tvrdíková. Podívají se i do sklárny Moser a zhlédnou představení Černého divadla, zúčastní se rovněž slavnostního vyhlášení výsledků dětské výtvarné soutěže na téma Svět v bezpečí, uvádí deník Právo.