Týden v ČR

Z jednání parlamentu, Foto: ČTK

Koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly v Poslanecké sněmovně obhájila podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. Sněmovna totiž neschválila návrh opozičních občanských demokratů, podle nichž měla konstatovat, že podmínky dojednané vládními vyjednavači jsou neuspokojivé a neodpovídají pozici Česka mezi ostatními kandidátskými zeměmi.

Koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly v Poslanecké sněmovně obhájila podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. Sněmovna totiž neschválila návrh opozičních občanských demokratů, podle nichž měla konstatovat, že podmínky dojednané vládními vyjednavači jsou neuspokojivé a neodpovídají pozici Česka mezi ostatními kandidátskými zeměmi.

Z jednání parlamentu,  Foto: ČTK
Premiér Špidla prohlásil, že si za vyjednanými podmínkami stojí. Poslanci diskutovali o zprávě ministra zahraničí Cyrila Svobody k současnému stavu vyjednávacích pozic České republiky. Podle ministra mělo Česko v tehdejší fázi vyjednávacího procesu prozatím nejvyšší částku finančních kompenzací ze všech kandidátských zemí:

"A to téměř sedmnáct a půl miliardy korun pro první tři roky členství. Tato částka zahrnuje dalších pět miliard korun předběžně přidělených z celkové sumy devíti miliard korun, tedy více než polovinu, pro čtyři z nejvyspělejších kandidátských zemí."

Z jednání parlamentu,  Foto: ČTK
Jak premiér Špidla, tak ministr Svoboda však opoziční poslance nepřesvědčili. Předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý tvrdí, že vláda v tomto směru jednoznačně selhala:

"Nikdo v Evropě nedokázal pro svou zemi vyjednat horší podmínky pro vstup své země a svých občanů než právě tato vláda."

Poslanci téměř tříhodinovou rozpravu okořenili osobními útoky, citáty z bible, ale i humornými průpovídkami. Vlastimil Tlustý přiznal, že ho "dorazilo", když ministr Svoboda "pravil, že by bylo namístě věnovat diskusi otázce, co je to kráva bez tržní produkce mléka". "A tak bych si dovolil ctěné sněmovně doporučit, že by to mohl být například nějaký vůl," řekl poslanec Tlustý. Olej do ohně přilil místopředseda sněmovny Ivan Langer, který jednání řídil. Když Tlustý dokončil své vyjádření o volovi, přihlásil se do rozpravy Cyril Svoboda. "Slovo má s faktickou poznámkou pan ministr zahraničí. Doufám, že se necítil být vyvolán," vybídl Langer šéfa diplomacie.

Jediným výsledkem emotivní rozpravy je tak žádost Poslanecké sněmovny, aby ji vláda příští úterý informovala o výsledcích summitu Evropské unie v Kodani.


Poslanecká sněmovna postoupila ve středu do závěrečného čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Schvalování rozpočtu je naplánováno na úterý 17. prosince. Poslanci by měli v úterý hlasovat o zhruba čtyřech stovkách pozměňovacích návrhů, které k rozpočtu předložili.

Bohuslav Sobotka,  Foto: ČTK
Výchozím materiálem k projednávání státního rozpočtu ve druhém čtení byl soubor pozměňovacích návrhů, které připravil sněmovní rozpočtový výbor. Velkou šanci na úspěch ale ministr financí Bohuslav Sobotka pozměňovacím návrhům poslanců nedává:

"Obyčejně to bývá tak, že návrhy, které jsou přednášeny na plénu Poslanecké sněmovny, slouží spíše k tomu, aby poslanci demonstrovali snahu podpořit jednotlivé lokální nebo skupinové zájmy. Obyčejně takovéto návrhy mají daleko menší šanci na úspěch než návrhy, které jsou součásti usnesení rozpočtového výboru."

Hospodaření státu s financemi se nelíbí politické straně Pravý Blok v čele s Petrem Cibulkou. Příchozím poslancům před sněmovnou rozdával leták, kde tvrdě kritizoval státní hospodaření a vysoký deficit rozpočtu. "Zatím žijeme na úkor budoucnosti," uvedl Cibulka v prohlášení.


Česká pobočka Amnesty Inernational se rozhodla založit novou tradici a při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv udělovat Cenu za lidská práva. Prvním nositelem ocenění se v úterý stal prezident Václav Havel. Proč on řekla za českou Amnesty International Michaela Sabová:

"Protože právě on sjednocuje jak myslitelskou snahu ukázat moc bezmocných, tak osobní příklad odvahy bojovat za práva a lidskou důstojnost všech. V podstatě první nositel ceny bude určovat její charakter a význam, a proto jsme zvolili muže, který se důsledně identifikovat s ideálem pravdy a lásky vítězící nad lží a nenávistí. A právě tento ideál je vlastní Amnesty International po celém světě."


Česku chybí obecný antidiskriminační zákon, který by poskytl ochranu obětem rasové diskriminace v zaměstnání či v oblasti bydlení. Vyplývá to ze Zprávy o ochraně menšin, kterou zpracoval Institut pro otevřenou společnost v rámci monitorovacího programu vstupu do Evropské unie.

Zpráva se zabývala především postavením romské komunity. Uvádí, že diskriminace Romů není omezena jenom na sociálně slabé vrstvy obyvatelstva. Je třeba vytvořit systém pobídek pro podniky zaměstnávající Romy. Barbora Bukovská z Poradny pro občanství nám řekla, jaká je z jejich pohledu vládní strategie ve vztahu k integraci menšin do společnosti:

"My jsme shledali několik závažných momentů, které hodnotíme kriticky. Náš podstatný závěr je, že v současnosti v České republice neexistuje žádný efektivní hodnotící mechanismus, který by zhodnotil účinnost dopadu těch strategií. Na úrovni vlády existuje jenom jakési shromažďování a prezentace informací, ale ne to, jak vynaložené prostředky a programy mění situaci. Další problém je, že neexistuje dostatečné propojení na úrovni vlády, kde určitá politická vůle existuje, a na úrovni místní samosprávy."

Vedle kritiky oceňuje zpráva Institutu pro otevřenou společnost koncepci vládní politiky vůči Romům z roku 2000, pochvalně se zmínila o terénní sociální práci mezi Romy či o vytváření rovných příležitostí pro romské školáky. Zpráva také oceňuje fakt, že Česko, na rozdíl například od Německa, má speciální program ochrany menšin.


Příležitost koupit krásný vánoční dárek a zároveň přispět na dobrou věc mají ti, kteří navštíví 6. aukční salon Nadace Charty 77. V kulturním světě je to mimořádná událost, neboť se při ní schází výkvět českého výtvarného umění, jména, která by člověk vedle sebe ve výstavních prostorách těžko našel. Výtěžek aukce je určen handicapovaným lidem.

Celková hodnota darů, které umělci do aukce poskytli, je zhruba 6 a půl miliónu korun, přičemž vyvolávací ceny byly po dohodě s dárci výrazně sníženy. Jak uvedl předseda správní rady Nadace Charty 77 František Janouch, dá se předpokládat, že stejně jako přechozí, bude i tato aukce velkou událostí, o čemž svědčí i počet dárců:

"Kolem 300 českých umělců věnuje svá díla Nadaci Charty, která je vystaví v Karolinu v těch krásných gotických sálech a 15. prosince odpoledne se tamtéž uskuteční aukce."

Většina umělců věnovala do aukce dvě díla, jsou tam i dary různých osobností, z archívů a sbírek. Výtěžek půjde ve prospěch Konta Bariéry, které se, jak už název napovídá, snaží odstraňovat bariéry v životě handicapovaných lidí. Předchozí aukce přinesly na jeho účet kolem 15 miliónů korun:

"A ty jdou beze zbytku na různé projekty konta Bariéry. Jde o pomoc tělesně postiženým, jde o stipendia, jde o vytváření bezbariérových přístupů do škol a do veřejných místností a tak dále."

Aukce jsou vždy mimořádně úspěšné. Většinou své majitele najde kolem 80 procent děl.