Do poslední chvíle nikdo neví, kdo zvítězí

Prezident Václav Havel se loučí..., Foto: ČTK

200 poslanců, 81 senátorů a 4 kandidáti se sešli ve středu ráno ve Španělském sále Pražského hradu, aby zvolili nového prezidenta republiky. Volba prezidenta může trvat několik hodin, dní a když se naplní katastrofické scénáře, i několik měsíců. Dění sledovala Milena Štráfeldová, kterou máme nyní na telefonu.

Prezident Václav Havel se loučí...,  Foto: ČTK
V úvodu společné schůze Parlamentu ČR vystoupil s krátkým projevem dosavadní prezident Václav Havel. Ve svém vystoupení poděkoval všem zákonodárcům, kteří ho do funkce hlavy státu v minulosti zvolili a popřál jim věcný a důstojný průběh následující volby.

Poté vystoupili před poslance a senátory se svými projevy kandidáti na prezidenta. Petr Pithart zdůraznil, že nejdůležitější úlohou státu je zaručit právní prostředí, vymahatelnost práva pro všechny. To by chtěl jako prezident zaručit především, řekl před zákonodárci. Zopakoval, že chce být prostředníkem dialogu. Prezident, podle něj, nemá být nadstranický, ale mimostranický. K tomu uvedl: "Má výhoda i nevýhoda spočívá v tom, že o svých názorech už od šedesátých let zanechávám četné stopy doma i v zahraničí."

Miroslav Kříženecký, kandidát komunistů, a sociálně demokratický kandidát Jaroslav Bureš ve svých vystoupeních zopakovali teze ze svých prezidentských kampaní.

Jako čtvrtý vystoupil Václav Klaus a hned v první větě překvapivě zdůraznil, že před shromážděnou horní i dolní komorou parlamentu se zodpovědností a pokorou. Nynější volby označil za první skutečné volby prezidenta, protože o funkci hlavy státu usiluje více kandidátů a nic není jasné. Ocenil dosavadní vývoj země za posledních třináct let a největší pozornost ze všech kandidátů věnoval našemu vstupu do EU. Uvedl však, že nám nemůže být lhostejné do jaké unie vstupujeme. Prezident má být podle něj jasně čitelný a těžiště jeho práce nesmí být ve vnitropolitické oblasti, kde nesmí být hybatelem politické scény, ale v zahraničněpolitické sféře. V této souvislosti ocenil Václava Havla, jehož pozici ve světě lze jen těžko zopakovat. Havlův nástupce má být, podle něj, světově uznávanou osobností.

V následující rozpravě pak vystoupila necelá desítka poslanců a senátorů za jednotlivé kluby, kteří podpořili své kandidáty. O atmosféře volby vypovídá mimo jiné i to, že senátor Outrata si během vystoupení opakovaně pletl jméno svého poslaneckého klubu. Před polednem se obě komory parlamentu dohodli na tom, že volba prezidenta bude tajná. Procedurální stránka je ve Španělském sále je poněkud komplikovaná a zdlouhavá, protože zde nejsou nainstalovány elektronické hlasovací přístroje. Výsledy musí sčítat skrutátoři.

Jak už ses zmínila, atmosféra v sále je napjatá. Je nějak nervozita ať už na kandidátech nebo poslancích nějak viditelná?

Nevím nakolik to mohu posoudit, protože senátoři a poslanci procházejí chodbou, kde je my novináři může zahlédnout, tak bych řekla, že atmosféra je vcelku klidná a uvolněná. Zatím tady nedošlo k žádným výstřelkům, tak jak se stalo při poslední volbě hlavy státu. (Manželka prezidenta hvízdala během projevu republikánského poslance, pozn. red.) Volba probíhá kultivovaně.

Nezaslechla jsi nějaké kuloárové informace, jak například dopadly politické dohody, a jaké kdo má šance?

V tuto chvíli je toto naprosto nejasné, protože sami poslanci a senátoři mlčí a jsou velmi vyhýbaví na tyto dotazy.