Zprávy Radia Praha

Ministr Tvrdík: Posily odletí do Kuvajtu zřejmě do konce tohoto týdne

Ještě do konce tohoto týdne by mělo do Kuvajtu odletět 130 vojáků, kteří doplní a posílí českou jednotku působící v operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu. Řekl to ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který se ve čtvrtek přijel do Liberce s odjíždějícími vojáky rozloučit. V Kuvajtu by mělo působit 358 českých vojáků, délku mise ministr nedokázal odhadnout. Ministr především ocenil odvahu vojáků, kteří se do mise přihlásili. Na americké základně Camp Dauhá prožili loni liberečtí chemici téměř půl roku. "Vědí do čeho jdou a přesto jdou dobrovolně a ne na rozkaz," poznamenal Tvrdík při slavnostním nástupu v libereckých kasárnách. Velitele 9. roty Jiřího Gajdoše zároveň povýšil do hodnosti podplukovníka a pověřil ho velením posily. Zapojení českých chemiků v případě války považuje ministr za otázku cti. Čeští vojáci však podle něho nepůjdou do první linie. O jejich nasazení bude rozhodovat vláda na základě rezoluce OSN.

Při té příležitosti se Tvrdík rovněž zastal vojáků, kteří požádali o možnost vrátit se z Kuvajtu domů. "Rozhodně tu nejde o zbabělost, ti, kdo je tak označují, nevědí o čem mluví," zdůraznil ministr. Dodal, že život vojáka je příliš cenný a je zbytečné s ním hazardovat. Mise si nemůže dovolit nesoustředěného či jinak problematického vojáka, to by podle Tvrdíka mohlo ohrozit fungování celé jednotky a hlavně životy vojáků.

Tvrdík rovněž ujistil, že se nebude opakovat situace z války v Perském zálivu, kdy vojákům chybělo kvalitní zázemí a zajištění. "Tato země se o vás postará i v případě zranění nebo smrti, a postaráme se i o vaše rodiny," řekl vojákům. Připraven je podle něho tým lidí, kteří se budou starat o rodiny vojáků a jsou připraveni řešit jejich problémy. Po návratu budou vojáci dobře zajištěni včetně pravidelných zdravotních prohlídek.

Za neoprávněné vyplácení cestovného půjde velitel z armády

Kvůli neoprávněnému vyplácení cestovného postavil náčelník generálního štábu Pavel Štefka velitele 11. chemického praporu v Liberci Petra Škopa mimo službu. Současně armáda zahájila řízení o jeho propuštění z armády. "Přijde o hodnost a následně také o veškeré výhody, které mu služba v armádě zajišťovala," řekl ČTK ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle náčelníka generálního štábu jde o politováníhodný případ, který vrhá špatné světlo na celou armádu. "Zvlášť ostudné je to u velitele, který by měl jít vojákům příkladem," řekl ČTK Štefka. Poznamenal, že podobné případy se dějí všude a ani armáda se svými prověrkami a psychologickými testy není proti podobným darebákům imunní.

Škop připravil podle policie armádu o zhruba 73.000 korun. Podvod odhalila kontrola hospodaření, kterou u libereckých chemiků provedlo velitelství pozemních sil se sídlem v Olomouci. Prapor, kde podezřelý velitel působil, je samostatnou jednotkou chemiků v Liberci. Narozdíl sousední 9. roty, která se chystá na další misi do Kuvajtu, nepatří k silám rychlé reakce NATO.

ČR a Maďarsko pro mírové řešení irácké krize

Česká republika a Maďarsko považují za nutné, aby se mezinárodní tlak na Irák zvyšoval, protože jen tak lze přinutit iráckého prezidenta Saddáma Husajna, aby odzbrojil a splnil příslušné usnesení Rady bezpečnosti OSN. Shodli se v tom v Budapešti ministři zahraničí obou zemí Cyril Svoboda a László Kovács. "Není to válečné štvaní. Rozhoduje se o tom, zda bude svět bezpečnější, když neučiníme nic, když nebudeme žádným způsobem intervenovat, když nebudeme tlačit na Sadáma Husajna, aby odzbrojil a splnil své závazky, anebo když něco uděláme. My totiž nemáme jistotu, že on znovu na nikoho nezaútočí," řekl Svoboda. Podle Kovácse "je lepší preventivně Saddáma odzbrojit, než reagovat až poté, co by případně opět na někoho zaútočil". Ministr dodal, že maďarská účast na tažení proti Iráku nevyžaduje mandát Rady bezpečnosti OSN. Svoboda potvrdil, že podmínkou nasazení českých vojáků do akce je nová rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Poslanci maďarského parlamentu budou před referendem o vstupu své země do Evropské unie osobně přesvědčovat obyvatelstvo o výhodách členství. Informoval o tom v Budapešti místopředseda zákonodárného sboru László Mandúr při setkání s ministrem Svobodou. "Ta myšlenka nás hodně zaujala. Jedná se zhruba o 50 poslanců napříč parlamentními stranami, kteří v menších skupinách budou navštěvovat města a obce a budou diskutovat s občany o členství v Evropské unii," řekl ČTK po schůzce vedoucí tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Borůvka. V Maďarsku se referendum o vstupu do Evropské unie uskuteční 12. dubna. Z průzkumu vyplývá, že tuto myšlenku podporuje zhruba 70 procent občanů. Referendum v České republice je plánováno na polovinu června.

Českého ministra zahraničních věcí na závěr jeho jednodenní oficiální návštěvy přijal odpoledne prezident Ferenc Mádl. Svoboda byl posledním významným zahraničním hostem, kterého maďarský prezident přijal ještě v budově parlamentu, kde dosud sídlil jeho úřad. Odpoledne se totiž sídlo prezidenta oficiálně přestěhovalo do Sándorova paláce na Budínském hradě, kde bude nové sídlo maďarského prezidenta.

Parlament se v pátek znovu pokusí zvolit nového prezidenta státu

Již podruhé ve dvou týdnech se poslanci a senátoři v pátek na Pražském hradě pokusí zvolit nového prezidenta. Podle všech náznaků ani z této volby nástupce Václava Havla vzejít nemusí. Jisté je jen to, že o úřad hlavy státu budou bojovat tři zájemci. Téměř jistě ale nikdo z nich nemá takovou podporu, aby byl zvolen hned v prvním kole. Mírně nejisté je, kdo postoupí z prvního kola a bude o prezidentský úřad soupeřit v kole druhém, případně třetím. O nejvyšší úřad v zemi se utkají kandidát vládní ČSSD Miloš Zeman, kandidát opoziční ODS Václav Klaus a senátorka Jaroslava Moserová, kterou navrhla část unionistů, lidovců a nezávislých senátorů.

Miloš Zeman zřejmě žádné hlasy navíc v Senátu nezískal

Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman zřejmě při čtvrtečním tříhodinovém kolečku jednání se senátními kluby nezískal do páteční volby prezidenta žádné nové hlasy. V klubu ČSSD hovořil již s přesvědčenými příznivci, jinde ho přivítali, ale dali mu najevo, že mají své favority. "Myslím, že nic nového z toho neplynulo. Podporovat budeme našeho kandidáta - Jaroslavu Moserovou. Já jsem přesvědčen, že za ní budeme stát všichni. Když nepostoupí, budeme to řešit až pak," řekl ČTK předseda Klubu otevřené demokracie Edvard Outrata. Mezi unionisty a nestraníky z této frakce horní komory patří i Moserová. Měla tak šanci vyslechnout jak Zemana, tak třetího aktéra páteční volby Václava Klause z ODS. "Volit je nebudu, ale na Zemana jako na člověka trochu držím," řekla ČTK. Dodala, že Zeman v klubu slíbil, že na Hrad by si vzal jiné lidi, než kteří ho obklopovali doposud. Další Outratův klubový kolega Jan Ruml řekl, že setkání s oběma bývalými premiéry se účastnil pouze z "vrozené slušnosti". Také on potvrdil, že Zeman ani Klaus s jeho hlasem rozhodně počítat nemohou.

Zeman má však zřejmě jisté všechny hlasy jedenácti senátorů své strany. O postupu, jaký by senátoři volili, kdyby nepostoupil do druhého kola, klub podle předsedy Petra Smutného nejednal. "Kdyby se tak stalo, budeme o tom jednat po prvním kole s poslanci na Hradě," řekl ČTK. Zeman označil schůzku se svými stranickými kolegy za bezproblémovou.

Půlhodinu strávil Zeman i v pětičlenném klubu Nezávislí. Jeho předsedkyně Helena Rögnerová ČTK řekla, že většina nebo všichni členové klubu podpoří Moserovou. "Miloš Zeman svým vystoupením nezískal naději na naše hlasy. Věřím, že čtyři až pět členů bude hlasovat pro paní Moserovou," uvedla. Klaus ani Zeman podle ní na Hrad nepatří, protože ztělesňují dobu již minulou, zatímco Moserová může být důstojnou nástupkyní Václava Havla.

Jako první se Zeman sešel se senátory ODS, kteří ale budou jednotně volit Klause. Nemíní prý pomoci Zemanovi ani tím, že by v případné druhé nebo třetí volbě bez Klause nehlasovali, a tím snížili počet hlasů potřebných ke zvolení.

KSČM bude volit prezidenta podle politických postojů kandidátů

Komunističtí zákonodárci se budou při druhé prezidentské volbě rozhodovat podle politických názorů kandidátů. Budou požadovat jejích veřejný postoj k válce v Iráku a k nájemníkům. Zajímat se budou o jejich názory na vývoj vztahů s Německem a Rakouskem, řekl na čtvrteční tiskové konferenci předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Připustil ale, větší naději získat si poslance a senátory KSČM má kandidát ČSSD Miloš Zeman, protože ho komunisté chápou spíše jako levicového kandidáta.

Grebeníček si rovněž pochvaloval, že komunistická strana vychází z izolace a jedná se s ní jako s rovnocenným partnerem a to dokonce na všech úrovních i regionálních. "Jde o změněnou atmosféru," uvedl. Doufá prý, že ji političtí partneři chápou jako změnu trvalou.

Jacques Rupnik: Váha hlasů komunistů je ironií volby českého prezidenta

Francouzský politolog Jacques Rupnik považuje za ironii situace fakt, že při volbách nového českého prezidenta mají nesmírnou váhu hlasy komunistických zákonodárců. Rupnik to řekl v rozhovoru pro ČTK v souvislosti s páteční druhou volbou nástupce Václava Havla. "Ironií této situace je fakt, že 13 let po pádu komunismu, ve chvíli kdy odchází hlavní představitel odporu vůči komunistickému režimu Václav Havel, budou o volbě jeho nástupce rozhodovat komunisté," prohlásil Rupnik. Podle něj tuto situaci berou vážně jak kandidát ODS Václav Klaus, tak kandidát ČSSD Miloš Zeman, neboť se hlasy komunistů snaží získat. Poslanci a senátoři poprvé volili prezidenta minulý týden, nepodařilo se jim to však ani ve třech kolech, neboť žádný z kandidátů nezískal potřebný počet hlasů. "Symbolicky to vypovídá o tom, že Havel svým způsobem nemá nástupce," prohlásil Rupnik. Odhadnout výsledky páteční volby je podle Rupnika bez detailní znalosti zákulisních vyjednávání velmi složité. Hlasovat se totiž bude opět tajně a i mezi jednotlivými koly se dají čekat kuloárová jednání. Nejmenší šance na zvolení podle něj nicméně má senátorka Jaroslava Moserová, kterou nominovali unionisté, lidovci a nezávislí. "Kdyby byla zvolena, bylo by to překvapení," poznamenal Rupnik. Případné zvolení Klause by podle něj vypovídalo především o tom, jak si Česko představuje svou budoucnost v Evropské unii. "Dalo by tak jasný signál, jakou unii si přeje, když volí prezidenta, který je razantně euroskeptický a považuje Evropskou unii za byrokratický socialistický podnik, který zbavuje český stát jeho suverenity," uvedl politolog.

Švédská tisková agentura k opakované volbě českého prezidenta

Pod titulkem "Komunisté v ústřední pozici při české volbě" přináší švédská tisková agentura TT materiál k pátečnímu opakování volby prezidenta České republiky. "Volba znamená nečekaný vzestup pro komunistickou stranu a porážku pro předsedu české vlády," konstatuje. Agentura se zaměřuje jen na oba hlavní kandidáty - Václava Klause a Miloše Zemana -, neboť třetí v souboji Jaroslava Moserová je podle ní považována "jen za cihličku ve hře mezi Klausem a Zemanem". "Komunistická strana, která do druhé volby nenominovala vlastního kandidáta a která v posledních 13 letech hraje na politické scéně úlohu černé ovce, najednou získala významnou roli. Klaus a Zeman soupeří o komunistickou přízeň," zdůrazňuje TT a pokračuje: "Zvítězí-li Zeman, rozpadne se Špidlova vládní koalice s KDU-ČSL a Unií svobody. Zvítězí-li Klaus, nastane velké riziko, že tento muž využije svých pravomocí k tomu, aby práci vlády zablokoval úplně." Na závěr však švédská agentura dodává, že vítězství ani jednoho z uvedené dvojice zatím není považováno za pravděpodobné. Pak může dojít ke změně ústavy tak, aby prezidenta mohli volit občané, a Česko zůstane dočasně bez hlavy státu.

Die Presse si všímá důležitosti KSČM v prezidentské volbě

Zatímco za éry Václava Havla byli čeští komunisté politickými špindíry a prezident se je zdráhal vůbec přijmout, tím více hořké se jeví nynější postavení KSČM jako pomyslného jazýčku na vahách při volbě Havlova nástupce, píše čtvrteční rakouský list Die Presse. Kandidáti Miloš Zeman a Václav Klaus si ale nemohou stěžovat, protože oba se v uplynulém roce podepsali na posílení vlivu komunistů, soudí deník a odkazuje na zařazení KSČM na "loď demokratů" při schvalování parlamentního usnesení proti zrušení takzvaných Benešových dekretů z dubna 2002.

DPA: Klaus i Zeman jsou "relikty překonaného období"

Česká média vidí v pátečním volebním klání mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem o prezidentský úřad "souboj gigantů". Napsala to agentura DPA, podle které však představitelé Evropské unie v Praze oba považují spíše za pozůstatky minulé epochy. "Evropští diplomaté v Praze označili Zemana i Klause spíše za relikty minulé doby (než za giganty)," píše agentura. "Oba jsou svým sklonem ke klientelismu a populismu značně vzdáleni Havlově morální integritě," cituje DPA nejmenovaného diplomata. Oba bývalí premiéři jsou vzorovým dokladem porevoluční éry v Česku, poznamenává agentura. Během svého funkčního období v čele vlády od roku 1993 po aféru s financováním strany v roce 1997 hlásal Klaus "tržní hospodářství bez přívlastků". Kritici mu vyčítají, že v tomto "zlatokopeckém" období při privatizaci státních podniků nedostatečně dbal na původ peněz. Jeho nástupce Zeman zase napumpoval miliardy do zaostalých oblastí a do výstavby sociálního státu, čímž sice zvýšil oblibu své vlády, ale také schodek státního rozpočtu. V zahraniční politice se postaral o skandály, když označil sudetské Němce za "zrádce" a rakouského politika Jörga Haidera za "Hitlera". Nyní jsou obě "politické těžké váhy" Klaus a Zeman opět na scéně. Pražští komentátoři však podle DPA vesměs doufají, že to bude jejich "poslední boj".

Senát vydal Vladimíra Železného k trestnímu stíhání

Senátoři vydali ve čtvrtek ze svých řad generálního ředitele české soukromé televize Nova Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Železný čelí podezření z poškozování věřitele a z daňových deliktů, hrozí mu i další obvinění. Senátor by mohl být i odsouzen, pokud by žaloba prokázala jeho vinu. Vydání Železného podpořilo 61 z 80 přítomných senátorů.

Vladimír Železný překvapivě požádal Senát, aby byl vydán k trestnímu stíhání. Svou žádost ale podmínil řádným prošetřením svého případu před mandátovým a imunitním výborem. Železný chce, aby výbor prošetřil jeho podezření o manipulaci s důkazy. "Chci prohlásit svoji vůli být Senátem vydán, jak jsem už mnohokrát prohlásil. Současně žádám o řádné dokončení postupu předepsaného zákonem v mandátovém a imunitním výboru. Hovořím o proceduře, která mi byla odepřena," uvedl Železný na závěr své asi hodinové obhajoby na schůzi Senátu. Bylo to jeho vůbec první veřejné vystoupení na zasedání horní komory.

Policie podezírá senátora a šéfa televize Nova z poškozování věřitele a z daňových deliktů. Železný se chce před výborem vyjádřit i k podezřením z dalšího poškozování věřitele a krácení daně, kvůli nimž dosud nebyl obviněn. "Pak ať výbor posoudí, zda vyhoví mé vůli a doporučí vydání, nebo naopak shledá v tomto případě důvody ochrany mandátu senátora před případnou zvůlí tak pádné a důležitější, že bude preferovat je," prohlásil. Železný obvinil policii, že okolnosti žádosti o vydání zmanipulovala a řadu důležitých věcí v ní zamlčela. Cítí se být celou věcí šikanován. Myslí si také, že na Senát i jeho mandátový a imunitní výbor je vyvíjen mediální a vlivový tlak, což ovšem členové výboru Richard Falbr a Soňa Paukrtová jednoznačně odmítli. "Jednání výboru bylo korektní, výbor ctí zásadu presumpce neviny," zdůraznil Falbr. Dodal, že jediný způsob, jak se může senátor očistit, je předstoupit před nezávislý soud. Železného vystoupení označil Falbr za závěrečnou obhajovací řeč před soudem. Železný také prohlásil, že za poslední roky je proti němu vedena "nejzavilejší kampaň za 20 let". Bojí se též, aby se kvůli této záležitosti nestal senátorem "druhé kategorie", a chce proto, aby výbor případ dále přešetřil, neboť zatím věc podle něj posuzoval ukvapeně. Doufá, že tato ukvapenost nebyla kvůli volbě prezidenta. Poznamenal přitom, že v případě možného zavedení přímé volby prezidenta nehodlá na prezidenta kandidovat.

Senát schváli jmenování Jiřího Muchy ústavním soudcem

Právník a bývalý velvyslanec při Radě Evropy ve Štrasburku Jiří Mucha se může stát novým ústavním soudcem. Senát schválil návrh prezidenta Václava Havla, který horní komoru požádal o souhlas s Muchovým jmenováním. Mucha má u Ústavního soudu nahradit Vlastimila Ševčíka, který zemřel na sklonku loňského roku. Muchovo jmenování v tajném hlasování podpořilo 68 ze 79 přítomných senátorů. Havel v dopise senátorům označil Muchu za respektovanou autoritu na poli mezinárodního práva. Je přesvědčen, že Ústavou stanovený počet ústavních soudců je třeba doplnit a že Mucha splňuje všechny předpoklady pro tuto funkci. Ústavní soudce jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu. Muchovo jmenování může Havel stihnout, neboť jeho prezidentská éra skončí 2. února.

ČSÚ: Loňský schodek obchodní bilance klesl na 74,5 miliardy Kč

Schodek zahraničního obchodu ČR se loni snížil na 74,5 miliardy korun ze 116,7 miliardy za rok 2001. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Vývoz v běžných cenách klesl meziročně o 1,4 procenta na 1251,9 miliardy korun, dovoz klesl o 4,3 procenta na 1326,3 miliardy. Vývoj zahraničního obchodu se podle statistiků v průběhu roku zhoršoval. Zveřejněná data jsou v souladu s očekáváním analytiků, kteří takový pokles po promítnutí oprav údajů za červenec až listopad předpokládali s tím, že jde o nejnižší schodek od roku 1999. ČSÚ uskutečnil minulý týden rozsáhlou revizi údajů, která bilanci vylepšila o téměř 40 miliard korun. V prosinci skončila obchodní bilance schodkem 18,8 miliardy korun, což je o 2,4 miliardy méně než v prosinci 2001. Dovoz se meziročně v běžných cenách dovoz snížil o 1,7 procenta a vývoz mírně vzrostl o 0,6 procenta.

Viceguvernér Dědek: Kurz koruny kolem 31,50 za euro je odpovídající

Česká národní banka nebude do dění na devizovém trhu zasahovat, pokud zůstane kurz koruny kolem nynější úrovně 31,50 za euro, řekl agentuře Reuters viceguvernér ČNB Oldřich Dědek. Podle něho se kurz po téměř úplném smazání výrazných zisků z první poloviny loňského roku dostal zhruba na úroveň, která odráží skutečnou sílu české ekonomiky. "Považoval bych pohyby kurzu kolem úrovně 31,50 (za euro) v této fázi ekonomického cyklu za odpovídající. Pokud se zde koruna bude stabilizovat, neměla by to být žádná velká komplikace pro makroekonomické prostředí," řekl Dědek. Dědkovo vyhlášení znamená dočasné příměří v dlouhém boji s trhy, kdy ČNB rozsáhle intervenovala proti silné koruně a snažila se o její oslabení agresivním snižováním úrokových sazeb. Dědek byl přitom považován za hlavního bojovníka proti silné koruně, uvedl zpravodaj Reuters.

ČSSZ obstavila nástupnické organizaci Českých drah účty a majetek

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) obstavila kvůli dluhu přesahujícímu jednu miliardu korun účty a majetek Správě železniční dopravní cesty, jedné ze dvou nástupnických organizací Českých drah. ČTK to řekl dobře informovaný zdroj. Generální ředitel firmy Jan Komárek informaci potvrdil s tím, že situaci způsobilo převzetí dluhů za sociální a zdravotní pojištění od bývalé státní organizace České dráhy. Té ČSSZ kvůli 850miliónovému dluhu obstavila účty již v listopadu 2002. Správa kolejí nyní nemůže s účty a majetkem disponovat. Státní organizace České dráhy se na začátku letošního roku rozdělila na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) a akciovou společnost ČD provozující drážní dopravu. "Je to totéž, co tady už bylo a nelze předpokládat, že na začátku roku SŽDC jako nástupnický subjekt je schopná tyto závazky uhradit. Situaci se všemi zúčastněnými partnery průběžně řešíme," uvedl Komárek.

Podle generálního ředitele Českých drah Dalibora Zeleného přešly po rozdělení státní organizace ČD všechny její dluhy na SŽDC, zatímco akciová společnost ČD začala podnikat bez dluhů. Uvedl, že jeho firma má i po platbách sociálního a zdravotního pojištění dostatek hotových prostředků na výplaty zaměstnancům i platby dodavatelům. "Finančně se nás to nedotýká, i když nás to mrzí, protože mi se značnou částí věřitelů SŽDC kooperujeme dál," uvedl Zelený.

Obstavení majetku způsobilo problémy i odborářům, kterým ČD na přelomu loňského roku za symbolickou cenu prodaly 22 rekreačních zařízení. Katastrální úřady totiž odmítají odbory zapsat jako nového vlastníka kvůli návrhu na exekuci majetku. Podle mluvčí ČD Zdeny Celé dráhy v době podpisu smluv v prosinci o exekuci nevěděly a nyní podnikají kroky, aby práva kupujících nebyla dotčena.

Sbírka vynesla v královéhradecké diecézi o milion více než loni

Tříkrálová sbírka vynesla počátkem roku na území královéhradecké diecéze zhruba 5,5 milionu korun, tedy přibližně o milion více než loni. Větší část z výtěžku poputuje do míst, kde je koledníci vybrali. Peníze budou využity na projekty pomoci tělesně i mentálně postiženým lidem či matkám s dětmi, řekla ČTK Alena Lorencová z královéhradecké diecézní charity.

Královéhradecká diecéze pokrývá zhruba region bývalého Východočeského kraje. Do ulic měst a obcí vyrazilo počátkem roku přes 1400 skupinek tříkrálových koledníků. Na cestu jim v královéhradecké katedrále Svatého Ducha požehnal biskup Dominik Duka. Přímo v Hradci Králové se podařilo vybrat necelých 200.000 korun, což je asi o čtvrtinu více než loni. Peníze poskytne zdejší oblastní charita na vybavení domova pro matky s dětmi.

Stoletému veterináři vzdali hold čeští a slovenští akademici

Za mimořádný přínos česko-slovenskému veterinárnímu lékařství rektoři brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity a košické Univerzity veterinárního lékařství jmenovali ve čtvrtek čestným doktorem vědce Jaroslava Kábrta, který nedávno oslavil 100. narozeniny. Kábrt byl průkopníkem v oblasti výživy hospodářských zvířat. Před nacistickou okupací působil Kábrt jako městský veterinář v Kouřimi na Kolínsku. V období protektorátu byl krátce internován v pracovním táboře. Po válce se opět věnoval veterinární praxi; v roce 1951 nastoupil na tehdejší brněnskou vysokou školu veterinární. Na škole založil Ústav výživy hospodářských zvířat, který i vedl. Nebyl členem KSČ, a proto v rámci univerzity nezískal vyšší funkce. Svou pozornost zaměřil na správnou výživu zvířat. Odmítl přílišnou technologizaci a nadměrné užívání umělých preparátů při výživě hospodářských zvířat. Zkoumal metabolické poruchy dobytku při nesprávné výživě, preferoval používání biologických látek.

Ze sportu:

Čeští biatlonisté zaběhli v italské Anterselvě nejlepší závod v tomto ročníku Světového poháru. V prvním vytrvalostním závodu roku na 20 kilometrů si Roman Dostál šestým místem vylepšil osobní maximum a bezchybně střílející Petr Garabík doběhl do cíle desátý.

Trenér pražské Sparty Alois Hadamczik na schůzce s předsedou Českého svazu ledního hokeje Karlem Gutem potvrdil svůj zájem vést reprezentaci hráčů do dvaceti let. Oba se na spolupráci předběžně dohodli. Gut bude s Hadamczikem jednat ještě v pondělí 10. února, do té doby by měl kouč navrhnout své asistenty.

Hokejový útočník Jan Alinč nakonec do pražské Sparty nepřestoupí. Litvínov sice třicetiletého centra ve středu vyměnil do týmu úřadujícího mistra extraligy za Richarda Žemličku, ale hráč ve čtvrtek zástupcům pražského klubu řekl, že do jejich týmu nechce. Sparta nyní jedná se zástupci IFK Helsinky, z něhož by výměnou za Alinče ráda získala Romana Šimíčka.

Třiadvacetiletý útočník Jaroslav Balaštík posílí od začátku února v bojích o titul mistra finské hokejové ligy vedoucí tým HPK Hämeenlinna. Do té doby odehraje ještě tři zápasy v týmu Zlína. Jaromír Jágr přispěl ve středečním utkání severoamerické NHL k výhře Washingtonu nad Carolinou 5:3 dvěma brankami a jednou asistencí. Gólovou přihrávku zaznamenal také jeho spoluhráč Robert Lang. V dresu Caroliny se dvakrát střelecky prosadil Josef Vašíček a na dva góly přihrál Jan Hlaváč.

Český skokan na lyžích Jakub Janda počtvrté za sebou bodoval ve Světovém poháru. V Hakubě byl po prvním kole šestnáctý, ale druhý skok se mu nepovedl a Janda se propadl na konečné osmadvacáté místo.

Barbora Strýcová uspěla navzdory zranění kotníku i ve třetím kole juniorské soutěže na Australian Open. Nejvýše nasazená česká tenistka porazila Maďarku Viraq Nemethovou hladce 6:2 a 6:1. Čtvrtfinálovou soupeřkou Strýcové, která obhajuje loňské prvenství, bude pátá nasazená Kanaďanka Beier Koov.

Jeden z nejúspěšnějších českých plochodrážních jezdců Marian Jirout měl dopravní nehodu a s vážnými zraněními leží na jednotce intenzívní péče v pardubické nemocnici. Nejlepší domácí jezdec uplynulých dvou ročníků závodu o Zlatou přilbu nezvládl na náledí mezi Pardubicemi a Holicemi své auto, skončil mimo vozovku a narazil do stromu. Jezdec má otřes mozku a nalomený první a druhý krční obratel. Podle informací ČTK se Jirout podrobí v pátek chirurgickému zákroku. Podle předběžných informací lékařů letošní sezona pro plochodrážníka skončila.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty 0 až plus 4 stupně Celsia.