Další pacient zastřelil svého lékaře

Foto: CTK

Nespokojený pacient zastřelil ve středu ráno na pražské ulici svého lékaře. Zbraň potom obrátil i proti sobě a o den později svým zraněním podlehl. Je to v posledních měsících již druhý případ, kdy pacient zabil lékaře kvůli léčbě. Bližší informace má Jaromír Marek.

Foto: CTK
K útoku na lékaře došlo ve středu kolem šesté hodiny ranní v Praze. Dvaapadesátiletého ortopeda docenta Jana Štědrého, který pracoval na ortopedickém oddělení nemocnice Na Bulovce, zastřelil jeho třiatřicetiletý pacient, programátor počítačové firmy z Písku. Důvodem byla pravděpodobně nespokojenost s léčbou. Střelec poté obrátil zbraň i proti sobě. Jaký měl pacient důvod k tak dramatickému kroku jako střelba na svého lékaře?

Ředitel nemocnice Na Bulovce Jaroslav Štrof považuje operaci, kterou docent Štědrý svému pacientovi provedl, za úspěšnou. Zastřeleného lékaře označil za vynikajícího odborníka, který patřil ve svém oboru ke špičce. Případ z pražských Vinohrad není první. Za uplynulé měsíce je to už podruhé, kdy pacient kvůli nespokojenosti s léčbou zabil svého lékaře.Vloni v květnu zastřelil v Ječné ulici v Praze svého zubaře sedmačtyřicetiletý muž. Mluvčího České lékařské komory dr. Pavla Kubíčka jsme se proto zeptali na možné příčiny tohoto chování pacientů:

Česká lékařská komora je znepokojena. Jsme svědky zvýšené agresivity pacientů. Na ní se podílejí některé pacientské organizace i celkové klima ve společnosti. Svoji vinu mají i média. Jakýkoli útok na lékaře je pro média zajímavý a to ovlivňuje i názor veřejnost."

Zajímalo nás, zda Česká lékařská komora může v podobných situacích lékaře nějak ochránit:

"Máme malou pravomoc v tom něco dělat. Musíme změnit náhled veřejnosti na lékařský stav, ale je to velmi obtížné."