Na halovém mistrovství světa Šebrle bronzový

Roman Šebrle, běh na 60 metrů, čas 7,07 sekundy, foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice se s Herbertem Bryndou budeme zcela věnovat halovému mistrovství světa v atletice, které na sklonku minulého týdne přivítal anglický Birmingham.

Roman Šebrle,  běh na 60 metrů,  čas 7, 07 sekundy,  foto: ČTK
Mezi největší favority a nejpravděpodobnější medailisty patřil český vícebojař a mnohonásobný šampión Roman Šebrle. Jenže příprava na halové mistrovství světa nebyla z Romanova pohledu ideální, hlavně kvůli zdraví. Před odjezdem do Birminghamu poskytl Roman Šebrle Radiu Praha rozhovor, v němž zdravotní problémy specifikoval:

"Měl jsem bohužel čtyři dny chřipku s teplotami. Z toho dva dny takové lehčí - 37.8 a dva dny 39. Takže jsme sám zvědavý, jak na tom na mistrovství světa budu."

Přesto ale výsledky z Lince bezprostředně po uzdravení byly vcelku optimistické...

"Bylo to chvíli po té chřipce a nebyly to úplně špatné výsledky: 747cm do dálky a také překážky jsem zaběhl celkem rychle, takže by to nemuselo být zase tak špatné. Mám ještě týden před sebou a během něho se dá mnohé zachránit, proto jsem na to zvědavý."

Na mistrovství světa do Británie Roman poprvé od roku 2000 neodjížděl jako světový rekordman. To mu ale zjevně nevadilo.

Roman Šebrle v Birminghamu,  foto: ČTK
"Takhle jsem se na to nikdy nedíval. My jsme se nepřipravovali na závody v Tallinu, ale připravovali jsme se na mistrovství světa. Bohužel ta příprava nebyla úplně ideální, takhle jsem si ji v žádném případě nepředstavoval. Nicméně mi vůbec nevadí, že nejdu do závodů jako světová jednička. Raději bych jí byl až po nich."

Jako své největší konkurenty v sedmiboji viděl Roman Šebrle před šampionátem Rusa Lobodina a Američana Pappase, nepodceňoval ani druhého Čecha Tomáše Dvořáka.

"Já myslím, že budou určitě připraveni. Nejvíce asi bude připravený Lobodin a asi ani Pappas na tom nebude špatně, takže to mistrovství světa určitě právě kvůli té přípravě nebude lehké. Alespoň zase budu muset pořádně závodit."

Do Birminghamu nakonec odjelo devět českých reprezentantů a reprezentantek, na poslední chvíli účast odřekla tyčkařka Pavla Hamáčková:

"Zkusila jsem běh v tretrách a po řádném zatejpování a přípravě jsem usoudila, že tam nějaké zlepšení je, ale nebylo tak výrazné, abych s tím mohla závodit jak v kvalifikaci, tak v závodě. Navíc proti tomu, abych tam odjela stálo mnoho faktů jako, že bych chtěla se soupeřkami soutěžit v rovnocenném závodě. Nechci si zopakovat závod, který jsem absolvovala vloni v zimě. Cítíte, že máte formu, ale nějaké zranění vás limituje, takže nemůžete bojovat z plných sil. Věřím tomu, že tohle zranění by nebylo úplně v pořádku, třebaže mě fyzioterapeuti ujišťovali, že by pro mě udělali všechno."

Nakonec čeští atleti na mistrovství světa příliš neuspěli. Jedinou medaili po velkém boji a při velkém štěstí vybojoval právě Roman Šebrle, který v sedmiboji skončil výkonem 6196 bodů třetí za vítězným Američanem Pappasem a druhým Lobodinem z Ruska. Šebrle však byl se svým umístěním nadmíru spokojen:

"Tohle byla jedna z nejdůležitějších medailí a nejcennější právě proto, že ta příprava nebyla vůbec dobrá, vůbec ideální. Dá se říci, že jsem tady měl bez formy medaili, takže musím být jen spokojený."


Hod oštěpem na halové mistrovství světa není zařazen. Jan Železný, olympijský vítěz a světový rekordman, proto do Birminghamu neodjel. Dalším a podstatnějším důvodem byl jeho zdravotní stav: Železný prodělal na podzim operaci zad a v minulém týdnu se vrátil ze soustředění z Jihoafrické republiky. První otázka samozřejmě směřovala na jeho zdraví:

"Já jsem velmi spokojen a jedno vím jistě: doktoři opět odvedli výbornou práci na mém těle. Co se týče zad, tak jsem neměl takové problémy jako v loňském roce. Je fakt, že jsme netrénoval s takovou extrémní intenzitou jako loni, ale myslím si, že to bylo jen ku prospěchu, protože jsem si po dlouhé době připadal jako oštěpař."

Znamená to tedy dobrý základ do nové sezóny?

"Určitě. Je předčasné hovořit o tom, že to bude skvělé, protože jsou to jenom dva měsíce a ještě minimálně tři měsíce přípravy mě čekají před velkým závodem a tím závodem by právě měla být Zlatá tretra v Ostravě. Ale v tomto případě jsme velký optimista."

Po mistrovství Evropy v Mnichově Jan Železný prohlásil, že vynechá letošní světový šampionát pod otevřeným nebem. Platí stále toto šampiónovo předsevzetí?

"Tak je to pořád otázka. Já nejdřív musím dodělat celou přípravu, pak teprve budu vědět, jak na tom jsem. Otázkou jestli budu, nebo nebudu závodit se netrápím. Nechávám tomu volný průběh, pokud bych cítil, že to není dobré - zdravotně nebo výkonnostně - tak by bylo zbytečné na mistrovství světa jet. Pro mě je hlavní cíl olympiáda, pro mě to byl vždy velký sen uspět na olympiádě. To je představa do budoucna. Uvidíme, pokud budu schopný házet daleko a budu vědět, že mám šanci uspět na mistrovství světa, tak tam velice rád pojedu."

Doufejme, že třeba s uzdraveným Janem Železným uspějí čeští atleti na mistrovství světa pod otevřeným nebem v Paříži.