Ztráta zájmu o přímou volbu

Z jednání senátu

Téměř stranou zájmu médií neprošel v Senátu návrh na přímou volbu prezidenta. Podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského prý takový návrh ani nemá šanci uspět. Jak uvádí Zdeněk Vališ, ještě začátkem tohoto roku však byla situace jiná.

Rozhodnutí senátorů je bezesporu dosti překvapivé. Vždyť v druhé parlamentní komoře mají navrch ty strany, které po volbě hlavy státu všemi občany volaly řadu měsíců a některé měly dokonce tento požadavek ve svém volebním programu. Nachází se také v programu současné vlády. S všelidovou volbou prezidenta ale začátkem roku vyslovili souhlas rovněž občanští demokraté, ačkoliv ji léta vehementně odmítali.

Obrat o 180 stupňů nastal ve chvíli, kdy ještě nebylo vůbec jasné, zda v Parlamentu projde kandidatura Václava Klause na prezidenta. Zato průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že v lidovém plebiscitu by měl Klaus největší šanci na zvolení ze všech kandidátů. Bývalý šéf občanských demokratů ale nakonec v Parlamentu prošel a zřejmě proto se náhlý zájem ODS o ústavní změnu prezidentské volby zase vytratil.

Proč se ale k občanským demokratům připojila řada senátorů vládní koalice? Co se vlastně stalo za uplynulé dva tři měsíce tak zásadního, že senátoři radikálně změnili svůj názor? Nabízí se jediné logické vysvětlení, že totiž původní prosazování přímé volby bylo rovněž účelové. Stejně jako u občanských demokratů. A že rovněž v tomto případě šlo v podstatě o konkrétní osobu, nebo dvě osoby, jenže v opačném gardu. Lidovci a unionisté se totiž děsili představy, že se prezidentem mohl stát Václav Klaus nebo Miloš Zeman. Obě strany asi usoudily, že v přímé volbě by Klaus, popřípadě Zeman nemohli mít sebemenší šanci na zvolení.

Okolnosti se ale změnily. Klaus je už na Hradě. Všelidová volba prezidenta tak možná ztrácí pro dost lidí na atraktivitě a do popředí dnes třeba spíše vystupují některé její známé negativní stránky. Někdo by to ale mohl rovněž nazvat jako smíření s osudem. Bývalý nejvyšší odborář, sociálnědemokratický senátor Richard Falbr se v této souvislosti nechal slyšet, že volba prezidenta Parlamentem se osvědčila. Václav Klaus se podle Falbra ukazuje jako dobrý prezident a mohl by jím prý být i v dalším volebním období.