Ministr Kostelka je odhodlán dokončit reformu armády

Ministr obrany Miroslav Kostelka, foto: ČTK

Na místo Jaroslava Tvrdíka usedl nový ministr obrany, dosavadní Tvrdíkův náměstek Miroslav Kostelka. V pondělí ho prezident Klaus do funkce oficiálně jmenoval a krátce na to Kostelka poprvé předstoupil před veřejnost. Jaké jsou jeho představy o reformě armády? Jak se Kostelka vyrovná s krácením financí pro obranný resort? Uvažuje se ještě o ukončení vojenské základní služby? Na tyto a další otázky má odpověď Vilém Faltýnek.

Václav Klaus a nový ministr obrany Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
Miroslav Kostelka, který se ujal vedení úřadu, má před sebou těžký úkol - dokončit i s menším množstvím peněz reformu českého vojska. Kostelka hodnotí momentální stav rezoru jako velmi dobrý: "Přebírám rezort myslím ve velmi dobrém stavu, po práci, která byla odvedena, zhruba na začátku úspěšně se rozběhnuvší reformy. Bohužel, doba je taková, finanční náročnost plánované reformy a možné finanční zdroje se poněkud liší. Musíme tedy reformu dokončit s nižšími finančními zdroji," řekl. Prezident Václav Klaus právě transformaci armády od nového ministra očekává jako jeden z jeho hlavních úkolů. "Zádsadně odmítám formulaci, že reforma armády je v troskách. Já toto vylučuji, považuji to za nepřípustné. Jde o to, jak racionálním způsobem tato reforma bude provedena," uvedl Václav Klaus. Nový šéf vojska Kostelka je odhodlán transformaci obrany dokončit. Zároveň ale doufá, že bude na vládě ještě o penezích pro vojáky možno jednat. Premiér Vladimír Špidla mu na jeho výzvu lakonicky odpověděl: "Rozpočet bude sestavován tak, že u jednoho stolu budou porovnány oprávněné zájmy všech rezortů. V tomto kontextu se rozhodne o rozpočtu."

K otázce konkrétních změn reformy Kostelka uvedl, že probíhají teprve nutné propočty a revize. "Posádek bude méně, že zřejmě budou v ozbrojených silách nižší počty, že dojde k přehodnocení řídících struktur, to už je jasné. Ale konkrétní posádky, konkrétní počty, konkrétní úkoly: dejte mi prosím čas, až spočítáme a vyhodnotíme, co je možné a co možné není."

Vladimír Špidla,  nový ministr obrany Miroslav Kostelka a Václav Klaus,  foto: ČTK
Jedním z bodů reformy, které veřejnost sleduje zvlášť ostrým zrakem, je plánované ukončení základní vojenské služby. Tvrdík hodlal ukončit vojenskou povinnost k roku 2004. Kostelka by rád, aby vojna skončila nejpodzději v roce 2006. "Samozřejmě naším cílem je udělat všechno proto, aby vojenská základní služba skončila minimálně do roku 2006. Ale je to zase oblast, která si zasluhuje detailní propočet. Byla zpočátku finančně náročná, s tím že se nám to později vrátí, nedám vám konkrétní odpověď k termínu... Odpověď je - vojenská základní služba skončí."

Kostelka se vyjádřil i k otázce své politické orientace. Chtěl by si jako nestraník v politice zachovat objektivitu. "Já jsem nepolitický ministr a svým způsobem je to nevýhoda, svým způsobem výhoda. Já si uvědomuji, že jsem byl jmenován premiérem Špidlou, čili určitou politickou odpovědnost tady cítím. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo prosazovat závěry výhodné jak pro tuto společnost, tak pro tuto armádu." Kostelka věří, že ve vládě najde u kolegů pomoc a podporu napříč politickým spektrem; každý odpovědný politik podle něj má zájem na tom, aby armáda existovala a dobře fungovala.