Vojenské letiště v Náměšti nejdříve prodělá útlum, pak by mělo znovu ožít.

Ministr obrany Miroslav Kostelka 28.7. na letecké základně v Náměšti nad Oslavou, foto: ČTK

Českem momentálně hýbou reformy. Racionalizace a modernizace ozbrojených sil s sebou nese i rušení dlouho zavedených základen a také propouštění jak vojáků, tak civilních zaměstnanců armády. Zeštíhlení čeká také 32. leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou, kde v pondělí český ministr obrany Miroslav Kostelka vysvětloval vojákům i představitelům samospráv, jak že se jich konkrétně reforma dotkne.

Ministr obrany Miroslav Kostelka 28.7. na letecké základně v  Náměšti nad Oslavou,  foto: ČTK
Ministr obrany Miroslav Kostelka v pondělí v Náměšti nad Oslavou prohlásil, že v žádném případě nepočítá se zrušením zdejšího vojenského letiště. Po dobu jeho modernizace bude ale uvedeno do útlumu a pak se sem přestěhuje vrtulníková základna z Přerova.

"V Náměšti začne prakticky ke konci příštího roku probíhat výluka letového provozu a předpokládám, že tu v roce 2007 bude opět obrovská základna vrtulníkového letectva,"

...řekl ministr Kostelka na náměšťském letišti a dodal, že po dobu modernizace na základně dojde k radikálnímu snížení počtu zaměstnanců. Koncem letošního roku by na letišti mělo zůstat asi 320 vojáků a stovka občanských pracovníků. Podle Kostelky by do letiště v Náměšti měly být v průběhu čtyř let investovány dvě miliardy korun a v roce 2007 by na ní mělo pracovat až 1400 lidí. Zatímco starosta Náměště Vladimír Merka byl s ministrovým plánem spokojen, další představitelé samospráv byli rezervovanější. Například podle starosty Přerova Jindřicha Valoucha, odkud se má 33. vrtulníková základna za čtyři roky stěhovat právě do Náměště, budou ohroženy i dotace z Evropské unie:

Miroslav Kostelka  (vlevo) na základně v Náměšti s velitelem základny Martinem Hejrou  (vpravo) a velitelem vzdušných sil Janem Vachkem  (druhý zprava),  foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že přerovské letiště a 33. vrtulníková základna zde již působí a připravuje se rozšíření smíšeného provozu pro Olomoucký a Zlínský kraj, tak právě tyto dva prvky, tedy vojenský a civilní, budou ekonomické pro oba sektory, to znamená jak pro armádu, tak pro civilní sektor."

Odchod vojáků se podle lokálních politiků negativně projeví v celé oblasti a někteří hovoří až o pětadvacetiprocentní nezaměstnanosti. Obavy neskrývá ani starosta Mohelna Jiří Kostelník:

"V posledním období bylo nabráno mnoho civilních osob na práci a nešlo jen o vojáky z povolání. Myslím si, že to bude v naší obci dosti citelně poznat."

Čeho by se útlum náměšťského letiště v žádném případě dotknout neměl, je ochrana vzdušného prostoru jaderné elektrárny Dukovany. Tu by podle velitele letiště Martina Hejry mělo zajistit - nehledě na veškerá propouštění - deset podzvukových strojů L-39.