Česko jedná o zapůjčení stíhaček

F-16

V pátek začíná další kolo jednání, ze kterého pravděpodobně vzejde alespoň dočasné řešení vleklého problému s nadzvukovými stíhačkami. Do Prahy přijíždějí zástupci devíti zemí, se kterými chce česká armáda jednat o zapůjčení starších stíhaček.

Do Prahy přijíždějí zástupci devíti zemí, se kterými chce česká strana jednat o zapůjčení starších stíhaček. Do doby než bude mít Česká republika novou vlastní letku. O půjčce letadel jedná Česko s Belgií, Velkou Británií, Kanadou, Nizozemskem, Německem, Švédskem, Tureckem, Francií a Spojenými státy. Jde o zapůjčení 12 použitých nadzvukových strojů a dvou cvičných letounů. Zástupci devíti zemí by měli dostat technická a finanční kritéria. Více ministr obrany Kostelka.

"Základním kriteriem je cena, kterou si můžeme dovolit: jedna a půl miliardy na pořízení a provoz. Dále je zde asi sto kriterií technických, které zajistí interoperabilitu strojů v rámci NATO."

Většina oslovených zemí má ve své výzbroji stíhačky F-16, v nabídkách se podle ministerstva mohou objevit i F-18, Gripeny, Mirage, Phantomy či Tornada. Na každý pád by to měla být lepší a modernější letadla než stíhačky MiG-21, které má česká armáda nyní a jejichž životnost skončí v roce 2005. Do konce listopadu by mělo ministerstvo obrany vyhodnotit jednotlivé nabídky a doporučit rozhodnutí vládě. Do konce letošního roku by mohly začít rovněž přípravy na vyhlášení výběrového řízení na nákup zcela nových stíhaček. Česká armáda počítá s nákupem 24 nových nadzvukových letounů. Tím by se vyřešil problém ochrany vzdušného prostoru na dobu 25 až 30 let. Nové stíhačky by se mohly nakupovat někdy v roce 2009. České letectvo má nyní osm provozuschopných modernizovaných stíhaček MiG-21, které jsou sice dostatečně rychlé, mají však už zastaralou výzbroj, palubní systémy a omezenou možnost zásahu. Navíc budou za dva roky z výzbroje vyřazeny. Armádní letci původně počítali s 36 švédsko-britskými letouny JAS-39 Gripen. Právě tyto stroje vyšly vítězně z tendru, který byl ale často napadán pro svou neprůhlednost. Několik let trvající jednání o nákupu ale nakonec definitivně spláchly loňské povodně, kvůli kterým musela vláda šetřit.