Armáda šetří - opustí ji 30 000 lidí

Ministr obrany Miroslav Kostelka, foto: ČTK

Armáda výrazně šetří. V příštích třech letech bude mít totiž na účtu o 21 miliard korun méně, než se původně předpokládalo. Ministr obrany už představil svou představu redukované reformy. Armáda se zmenší zhruba na polovinu - odejde z ní na 30 tisíc lidí. Posílí jen ty složky, které Česko slíbilo rozvíjet v rámci NATO, tedy boj se zbraněmi hromadného ničení, průzkumné a sledovací systémy a vojenské zdravotnictví. V ostatních oblastech bude armáda počítat s výpomocí spojenců.

Ministr obrany Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
Armáda výrazně šetří. V příštích třech letech bude mít totiž na účtu o 21 miliard korun méně, než se původně předpokládalo. Ministr obrany už představil svou představu redukované reformy. Armáda se zmenší zhruba na polovinu - odejde z ní na 30 tisíc lidí. Posílí jen ty složky, které Česko slíbilo rozvíjet v rámci NATO, tedy boj se zbraněmi hromadného ničení, průzkumné a sledovací systémy a vojenské zdravotnictví. V ostatních oblastech bude armáda počítat s výpomocí spojenců. Podle ministra obrany Miroslava Kostelky se budou některé útvary rušit.

"Musíme snížit počet provozovaných letounů L-159, musíme zrušit jednu leteckou základnu, snížíme počet provozovaných vrtulníků, zrušíme letecké opravárenské základny a další."

Armádě zbude po razantních škrtech například jen 30 tanků, tedy méně, než má ve svých sbírkách Vojenské muzeum. Bude mít totiž jen jednu tankovou rotu a také z dělostřelectva zbude jen pár hlavní.

foto: ČTK
I přes výraznou redukci téměř ve všech oblastech ministr Kostelka tvrdí, že termínem úplné profesionalizace armády, tedy zrušení základní vojenské služby, zůstáva konec roku 2006.

"Našim cílem samozřejmě je ukončit základní vojenskou službu co nejdříve. Pro nás je velmi nevýhodné případné zkrácení vojenské základní služby, protože to by znamenalo, že vojáci skutečně budou dělat pouze pomocné práce, my je nestačíme vycvičit. Navíc bohužel struktura naší armády je nevýhodná, protože máme více důstojníků a my potřebujeme rotmistry a praporčíky."

V rámci reformy armády se také utlumuje letecká základna v Náměšti. Část personálu se má přesunout do Čáslavi. Tamní letiště má totiž perspektivu - právě byla zahájena první etapa jeho modernizace. Potrvá do listopadu a měla by přijít na 300 milionů korun. Půjde především o zkvalitnění základního vybavení letiště - přistávacích a rozjezdových ploch, komunikačních systémů a parkovacích míst pro letadla. Podle velitele základny Jiřího Vernera přispěla na modernizaci Severoatlantická aliance.

Zahájení modernizace letecké základny v Čáslavi,  foto: ČTK
"Cílem aliance, když ty peníze vyčlenila k tomu, aby dobudovala letiště, je i to, že může působit z letiště v tomto případě na teritoriu České republiky. To letiště po proměnách, které nastanou v prvních dvou letech, bude na špičkové úrovni a srovnatelné."

Podle ministra obrany má být armáda do tří let malá a specializovaná. Zůstat by mělo asi 30 tisíc lidí. Je to méně, než bude mít například armáda Maďarska, kde se počítá s 50 tisíci vojáky či armáda Slovenska, kde má zůstat 35 tisíc lidí.

Bezpečnostní experti se ptají, zda má takto okleštěné vojsko vůbec smysl. Stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas říká, že zavládl chaos. Ministr však není viníkem současného stavu. Za situaci může podle Nečase především premiér a ministr vnitra, který prosadil zvýšení platů lidem z bezpečnostních složek. Tyto peníze budou podle Nečase v příštích letech chybět právě v armádě.