Odrazí se poslední demise a skandály na stabilitě české vlády?

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov

Ovlivní poslední skandály a demise stabilitu české vlády? To je téma pro znalce poměrů v koaličním kabinetu a sociální demokracii zejména, komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova, dnešního hosta rubriky "Česko v komentáři". Josef Kubeczka si s ním povídal v prostředí zahradní kavárničky v centru Prahy.

Demise a skandály - to vše musela vládní koalice strávit v posledních dnech a týdnech. Odrazí se to na její schopnosti prosazovat vládní program a chystanou reformu veřejných financí?

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov
"Ač byly demise a ač byly skandály, vláda, ve chvíli, kdy opravdu má řešit reformu veřejných financí, je soudržnější než předtím. Podívejte se, kdo odešel. Odešel ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, který nesouhlasil jak se stranickou, tak i s vládní politikou premiéra Vladimíra Špidly, odešel ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který nesouhlasil s reformou armády, na níž nedostal tolik peněz, kolik si myslel, že dostane. Ano, po těch demisích a skandálech není postavení vlády stoprocentní, ale v tom úkolu, který si vytýčil premiér Špidla jako prioritu číslo jedna, a sice schválit a pak uskutečnit reformu veřejných financí, vypadá vláda akceschopněji než předtím."

Pokusme se rozebrat na alespoň dva poslední případy. Nejdříve kauza Jaroslava Tvrdíka z minulého týdne. Ve čtvrtek podal premiérovi Vladimíru Špidlovi svou rezignaci, aby ji v pátek v poledne odvolal a v podvečer opět potvrdil, včetně rezignace na poslanecký mandát a odstoupení z vrcholné politiky. Co o tom soudíte?

Jaroslav Tvrdík s prezidentem Václavem Klausem,  foto: ČTK
"Že Jaroslav Tvrdík nezvládl možná psychicky ani jako loajální vysoký státní úředník odchod z funkce. Docela bych dokázal pochopit, že nesouhlasil s tím, že armáda dostane méně peněz z důvodu reformy veřejných financí než bylo plánováno. Myslím, že pak by odešel se ctí. Ovšem to, co předvedl české veřejnosti, byla spíše fraška. Zároveň totiž všechny zásoboval nepřeberným množstvím svých vlastních pocitů a jakýchsi vnitřních pochodů, což si myslím, že ani pro muže není důstojné, ani to není důstojné pro člověka, který byl větší část života vojákem a velel resortu obrany."

Nespokojenost s připravovanými škrty v rozpočtech jednotlivých resortů se do jisté míry dala vysledovat i u jiných ministrů, například ve školství, ale také v poslaneckých řadách, zejména sociální demokracie. Nehrozí po uvolnění jednoho kamínku celá lavina?

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
"Samozřejmě, že toto nebezpečí pro Vladimíra Špidlu jako premiéra vlády, která má dvě priority - vstup České republiky do Evropské unie a reformu veřejných financí - hrozí. Myslím si, že Vladimír Špidla zostřil své postupy především vůči sociální demokracii a poslaneckému klubu ČSSD a v této chvíli víc ovládá dění ve své straně nebo možná bychom to mohli zúžit na poslanecký klub, který je velmi důležitý pro jeho záměry, než tomu bylo předtím. Domnívám se tedy, že v situaci, kdy odešel Jaroslav Tvrdík a, jak už jsme řekli, odešel poněkud fraškovitým způsobem, každý další ministr, který by chtěl vyhrožovat rezignací, bude trochu ve stínu tohoto komediálního výstupu a nebudou jeho případné hrozby brány až tak vážně. Pokud jde o poslanecký klub ČSSD, který opravdu je klíčový v této situaci, a kdy jediné hlasování jakéhokoliv poslance 'NE' vůči reformě veřejných financí může zhatit veškeré úsilí Vladimíra Špidly a v podstatě pohřbít tuto vládu, tam také došlo k určitým změnám. Především Vladimír Špidla zostřil, jak už jsem říkal, svůj přístup k poslancům a zakázal jim jakékoliv zahraniční cesty v době důležitých hlasování v Poslanecké sněmovně, protože každý hlas je opravdu velice cenný a má doslova váhu zlata. Na druhé straně ti poslanci sami mají jakýsi pud sebezáchovy, který může vycházet z jakýchkoliv pohnutek. Třeba i těch poměrně přízemních, protože vědí, že pokud nepodpoří reformu veřejných financí, jestliže přispějí k tomu, že tato vláda padne, pak po případných předčasných volbách vůbec není jisté, že opět dostanou poslanecký mandát a, co si budeme říkat - kapři nevypustí svůj vlastní rybník. Myslím, že to platí i v případě poslanců sociální demokracie."

Další ránou ani ne tak do řad vládních, ale sociálně demokratických, byl skandál kolem nynějšího předsedy Valného shromáždění OSN a poslance za tuto nejsilnější stranu Jana Kavana. Připomenu, že ještě jako ministr zahraničí v předchozí sociálně demokratické vládě podepsal protokol o skartaci zhruba 400 materiálů různého stupně utajení, z nich část byla před několika týdny na ministerstvu objevena a část se zatím dohledává. Co o této aféře soudíte?

"Soudím, že je to jedna z řady věcí, které se kolem Jana Kavana dějí ne pět, ne deset let, ale myslím, že ještě od doby, kdy pobýval v emigraci. Jan Kavan je bezesporu tak obratný politik, až to občas vypadá, že je jako úhoř. Pokud jde o tu poslední věc, sociálnědemokratičtí poslanci zaujali velice zdrženlivý postoj. S Janem Kavanem to osobně ještě neprobírali. Mám ale pocit, že Jan Kavan bude spíše mít ochranu u svých sociálních demokratů a nedomnívám se, že by ho ČSSD v této chvíli nějakým způsobem hodila přes palubu."

S komentátorem deníku Právo Alexandrem Mitrofanovem hovořil Josef Kubeczka.