Týden v ČR

Urad vlady

Přehled nejdůležitějších události tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil milionové chyby v hospodaření bývalého vedení Pražského hradu. Kontroloři přišli na nesrovnalosti v účetnictví, v pořádku není řada pracovních smluv a chybí i řádná evidence uměleckých předmětů. Sporně tak byly například v roce 2001 použity více než 3 miliony korun. O kontrolu požádal sám exprezident Václav Havel loni v říjnu ne proto, že by byl přesvědčen o nějakých nepravostech na Hradě. "Chci odejít s čistým stolem", tvrdil tehdy bývalý prezident. Jeho někdejší kancléř Ivo Mathé ale odmítá, že by Hrad při hospodaření porušil zákon a připravil daňové poplatníky o nějaké peníze:

"Strašně mě mrzí, že jsme nemohli my, jako bývalé vedení, vypracovat připomínky ze zákona v době, kdy to bylo podle zvyklostí Nejvyššího kontrolního úřadu vhodné, to znamená po předání kontrolního protokolu. Někdy v květnu už jsme nikdo na Hradě nebyli a zřejmě dnešní vedení nemělo moc zájem věci vysvětlovat."

Nedostatky odhalil Nejvyšší kontrolní úřad i v hospodaření Úřadu vlády a na ministerstvu pro místní rozvoj. Téměř 900 miliónů korun bylo podle kontrolorů nesprávně použito i v projektu Internet do škol, který připravilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Projekt, který přišel stát na sedm miliard korun, kritizovali učitelé i opoziční politici. Eliška Kadaňová z kontrolního úřadu řekla, že školy nedostávaly produkty, které skutečně potřebovaly. Kontroloři si vybrali vzorek škol a přišli na nejedno pochybení:

"Školy nemohly dostatečně využívat to softwerové vybavení, protože třeba už měly svoje, měly nastavenou výuku úplně jiným způsobem. Podstata byla taková, že střední školy dostaly jeden balíček toho softwerového vybavení, základní školy dostaly jeden typizovaný balíček softwerového vybavení a samozřejmě mezi těmi školami byly velké rozdíly. Ať už svým zaměřením, některé jsou jazykové a tak dále, tak samozřejmě i tím, jak byly dalece vybavené tou informační technologií."


Milan Stech,  foto: CTK
Proti současné podobě reformy veřejných financí budou 13. září v Praze protestovat odboráři. Demonstraci uspořádají Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů. Obě odborové centrály očekávají až deset tisíc účastníků. Podle šéfa odborů Milana Štěcha to tentokrát bude demonstrace netradiční - odboráři ji pojmenovali živý řetěz.

"Bude tedy snahou, aby ta demonstrace měla i určitý doprovod zvukový, aby byla živější. Samozřejmě nebudeme dělat všechno pro to, aby nějak výrazně narušila život Prahy, ale chceme, aby zase na druhou stranu byla vidět."

Odbory se dohodly také na devíti pozměňovacích návrzích k reformě. Kritizují například zpřísnění vyplácení nemocenské a podmínek k přiznání důchodů, ale také chystané změny v majetkových daních.


Praha Florenc
Před rokem zasáhly Českou republiku ničivé povodně. Na některých místech si lidé v těchto dnech připomínají nejhorší záplavy v naší historii. Před rokem, 12. srpna odpoledne, vyhlásil ve středočeském kraji hejtman Petr Bendl krizový stav a vpodvečer premiér Vladimír Špidla stav nouze. Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun popsal, jaká je bilance škod v tomto kraji rok po záplavách:

"Ve středních Čechách bylo postiženo povodněmi 188 obcí, škoda se odhaduje přibližně na 14,3 miliardy korun, poškozeno a zničeno bylo ve Středočeském kraji dohromady 2 783 domů a bytů, nenávratně zničených, to znamená odsouzených k demolici, je 347. Odhaduje se, že z těch 2 400 do pěti procent ještě je možné, že budou určeny k demolici, ale samozřejmě to jsou odhady a může se ten dům nakonec stát opravitelným."

Povodeň si připomínají i na jihu Čech, kde se před rokem nevyhnula ani Písku. Způsobila škody za více než 200 milionů korun. Jak řekl starosta Písku Luboš Průša, bez finančních darů, které městu poskytla řada lidí i nadací, by Písek opravy těžko zvládl. Ze středověkého mostu byl tehdy vidět jen kříž. Na opravu nejstaršího kamenného mostu ve střední Evropě se podle píseckého starosty Luboše Průši nakonec sešlo 5 milionů 200 tisíc korun:

"Já to všude říkám, že osobně jsem si nejvíc vážil daru Píseckých, a zejména těch, kteří sami byli poškozeni. I takoví tam byli. Byli to jednotlivci, ale sami třeba utrpěli v povodni škodu a už běželi dát sto korun nebo pět set. Zaznamenal jsem takové případy."


Spolana Neratovice,  foto: CTK
V neratovické chemičce Spolana byl zahájen pilotní projekt asanace budov zamořených dioxiny. Specialisté chtějí prověřit metodu BCD, která má umožnit přeměnu jedovatých dioxinů na neškodné soli. Asanaci provede za 2 miliardy 700 miliónů korun společnost Sita Bohemia a zaplatí ji Fond národního majetku. Prověřování nové metody potrvá podle zástupce manažera projektu Michala Straky asi do poloviny října:

"Po ukončení projektu bude následovat zpracování závěrečné vyhodnocovací zprávy a posudek nezávislého experta, který zpracovává Vysoká škola chemicko-technologická Praha. Celý tento proces by měl být ukončen do závěru roku 2003."

Vlastní sanace pak začne příští rok a skončit by měla nejpozději v roce 2008.


Manzele Havlovi a Sean Connery,  foto: CTK
Praha zažila v úterý večer evropskou premiéru amerického filmu Liga výjimečných. Výtěžek z akce poputuje na pomoc lidem postiženým při loňských povodních. To, že se film promítal poprvé mimo Spojené státy právě v našem hlavním městě, prosadil představitel hlavní role Sean Connery, který povodně v České republice zažil na vlastní kůži. Potvrdila to Libuše Šnoblová ze společnosti Bonton film:

"Ten loni se natáčel v Praze v době povodní a hrozné vzpomínky na zatopenou Prahu byly impulsem k rozhodnutí uspořádat u nás tuto premiéru a prodávat na ní na následnou párty vstupenky. Vybrané peníze budou vloženy na dvě konta, která mají podpořit obnovu Prahy."

Tvůrci filmu se rozhodli věnovat peníze ve prospěch veřejné sbírky hlavního města Prahy na pomoc obětem povodní a Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97.