Turistům v Česku nejvíce chutná kachna, polévky a ovocné knedlíky.

Švestkové knedlíky

V České republice vrcholí turistická sezona. Zahraniční návštěvníci naší země navštěvují kromě památek, muzejí a galerií také restaurace. A tam - jak se na hosty sluší - často volí typická česká jídla.

Švestkové knedlíky
V České republice vrcholí turistická sezona. Zahraniční návštěvníci naší země navštěvují kromě památek, muzejí a galerií také restaurace. A tam - jak se na hosty sluší - často volí typická česká jídla. Šéfkuchaře pražského hotelu Alcron Jiřího Štifta jsem se proto zeptal, jaká jídla z tradiční české kuchyně mají zahraniční turisté nejvíce v oblibě a jak jim vůbec vyhovuje skladba našeho jídelníčku:

"Zahraniční turisté pravděpodobně nejvíce ocení kachnu, bramborovou polévku a polévky vůbec, protože těch máme podle mého názoru velký výběr, navíc jsou velmi chutné a kvalitní. A rozhodně také různé druhy ovocných knedlíků, případně koláče a buchty, ty většinou turistům chutnají."

"S jakými pokrmy nebo přílohami se turisté musejí nejvíce vyrovnávat, které jsou pro ně nejvíce neobvyklé a se kterými mají největší problémy?"

Svíčková
"Hodně záleží na tom, odkud ten turista pochází. Pokud je ze střední Evropy, pokud je to třeba Němec, pak mu knedlíky nebudou činit nejmenší problémy. Ale lidé z Asie, případně Američané, kteří chtějí knedlíky vyzkoušet, zvláště přečetli-li si nějakou příručku o České republice, na ně nejsou zvyklí. Knedlíky se sice vaří v podstatě na celém světě, my ale máme trochu jiný druh."

"Jistě jste od zahraničních turistů zaznamenal mnoho neobvyklých přání, případně jste zažil nějaké komické situace v souvislosti s vyžadovanými kombinacemi. Vzpomenete si na nějakou?"

"Turisté mají občas problémy s těmi knedlíky, proto je chtějí vynechat. Pak vznikají takové kombinace jako svíčková omáčka, hranolky a třeba ještě kyselé zelí, což je podle mě trochu nepoživatelné, ale když si to přejí, tak to dostanou."

"Dají se podle národnosti hostů vystopovat nějaké preference ohledně jídla?"

"Určitě. Když přijede Arab nebo turista z Izraele, tak si musíte dát pozor, abyste mu nenabídli vepřové maso, to by asi moc spokojený nebyl. Turisté z Německa, z Rakouska a ze Švýcarska jsou s českou kuchyní naprosto spokojeni, protože jejich kuchyně jsou hodně podobné. Česká kuchyně naopak může dělat problémy třeba Italovi."

"Může se tedy česká kuchyně bez problémů rovnat kuchyním jiných zemí, na které jsou turisté zvyklí?"

"Určitě. Česká kuchyně je ve svých základech velmi kvalitní. Pominete-li éru socialismu, která českou kuchyni degradovala, tak v současné situaci se už vše vrací zpět. Existuje mnoho restaurací, kde se to snaží dělat dobře. Jak už jsem řekl, česká kuchyně má vynikající polévky, má skvělé recepty na zvěřinu, umíme výborně zpracovávat houby a lesní plody, děláme výborné omáčky, rolády a závitky. A také jistě koláče a buchty. V tom je podle mě česká kuchyně velmi silná," říká odborník na slovo vzatý, šéfkuchař Jiří Štift.