Česká kuchyně v asijském stylu. Na EXPO se budou podávat tradiční jídla vyladěná pro japonské hosty
Knedlíky plněné uzeným, tlačenka, zavináč, ale i kombinace vepřového masa s asijským bao knedlíkem. Restaurace v českém národním pavilonu na EXPO 2025 nabídne pokrmy inspirované tradiční českou kuchyní přizpůsobené chutím japonských návštěvníků.
Restaurace v českém národním pavilonu na EXPO 2025, které se bude konat příští rok od dubna do října na umělém ostrově Yumeshima v Ósackém zálivu, má ambici stát se největší českou restaurací na světě. Jak uvádí webové stránky české účasti na výstavě, provozovatelé při plné kapacitě plánují denně vydat až dva tisíce porcí jídla a pět tisíc piv.
Menu pro českou restauraci navrhl kulinářský kurátor a šéfkuchař Tomáš Reger tak, aby představilo pestrost a kvalitu českých receptur. Hlavním jmenovatelem bude knedlík, respektive jeho různé obměny - bramborové, tvarohové, kynuté i houskové.
Mezi hlavními jídly se tak objeví bramborové knedlíky plněné uzeným masem s červeným zelím, ale také originální spojení české pečené kachny s povidly nebo kombinace vepřového masa s asijským bao knedlíkem. U předkrmů nebude chybět například domácí tlačenka s cibulí a octem nebo zavináč ze pstruha s typickou kyselou chutí. Japonci a další návštěvníci se budou moci těšit i na sladkou tečku v podobě dukátových buchtiček se šodó nebo Honzových buchet plněných povidly či tvarohem.
ČTĚTE TAKÉ
„Na chodu kuchyně českého pavilonu se budou podílet špičky z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, včetně mladých talentů i zkušených mistrů svého řemesla. Zajímavostí tohoto projektu je zapojení takzvané „staré gardy“ – kuchařů, jejichž tradice a receptury sahají až k menu československého pavilonu na EXPO 1970 v Ósace,“ uvedl Petr Brož, jednatel společnosti Gastro Invest Internacional, která vyhrála veřejnou zakázku na provozovatele restaurace a gift shopu v českém pavilonu.
Vítězná firma má s mezinárodními projekty řadu zkušeností, provozovala podniky například v Šanghaji, Austrálii, Dubaji nebo Maďarsku.
Pro odnos i konzumaci u stolu
Japonští pořadatelé očekávají, že světovou výstavu denně navštíví 150 až 300 tisíc osob. Jen v samotném českém pavilonu se návštěvnost odhaduje na přibližně 12 až 15 tisíc lidí za den. Půjde tak jak o širokou veřejnost, tak podnikatele, odborníky z nejrůznějších oborů, vládní úředníky i mezinárodní delegáty.
Nabízená jídla proto musí být vhodná pro odnos s sebou i konzumaci u stolu. Vzhledem ke kapacitě kuchyně a velikosti pavilonu musí být výroba každého jídla efektivní a hotové pokrmy by se měly na místě pouze dokončovat, připravovat se budou na jiném místě v Ósace.
V českém národním pavilonu se budou rozlévat vína z Vinařství Thaya a bude se čepovat Plzeňský Prazdroj.
„Na EXPO chceme vždy ukázat to nejlepší, co naše země nabízí. Jsme proto velmi rádi, že tam nebude chybět ani Pilsner Urquell. Pivo, které inspirovalo svět a dalo vzniknout nejrozšířenější pivní kategorii pilsner, je výsledkem kreativního ducha a práce mnoha talentovaných lidí. Tedy přesně v duchu toho, co chce český národní pavilon v Ósace prezentovat. Partnerství současně zdůrazňuje důležitost českého pivovarnického umění a jeho světový význam,“ přiblížil mluvčí a vedoucí externí komunikace Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.
Česká republika se jako samostatný stát zúčastní světové výstavy EXPO pošesté. „V Ósace by se měla prezentovat nejen tím, co Japonci velmi dobře znají a dlouhodobě obdivují, například českým sklem a vážnou hudbou, ale také českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů,“ připomíná web české účasti na EXPO 2025.