Česko na talíři: Knedlíky jsou český národní poklad

Knedlíky jsou český národní poklad. Výborné jsou s různými druhy omáček. Nejrozšířenější je houskový knedlík. Hodí se ke guláši, zeleninovým omáčkám, rajské omáčce, ale jsou v Česku i kraje, kde se podávají se smaženým řízkem. Pak jsou to bramborové knedlíky, karlovarské, špekové a řada dalších. Zvláštní kategorií jsou pak knedlíky sladké. Kynuté ovocné knedlíky se podávají s tvrdým mléčným sýrem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Jsou tak lahodné, že je francouzský gurmán Edouard de Pomian před 150 lety zařadil mezi deset nejlepších jídel na světě. Oblíbil si je i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Někteří cizinci nabírají knedlíky rukama, jako by to byla houska nebo hamburger. To prosím nedělejte. Knedlíky se vždy jedí vidličkou a nožem.

Autoři: Patrik Rozehnal , Barbora Navrátilová
klíčová slova:

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?

  • Ovocné knedlíky

    Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků z nejrůznějších surovin. Úžasnou variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem.

  • Svíčková – královna mezi českými omáčkami

    Bez omáček a knedlíků bychom se v české kuchyni neobešli. Na svíčkové si pochutnávají celé generace.