Svíčková – královna mezi českými omáčkami
Bez omáček a knedlíků bychom se v české kuchyni neobešli. Na svíčkové si pochutnávají celé generace.
Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům na české tabuli. Často se připravovala jako součást svatebního menu, oslav kulatin, promocí apod. Babičky jí chystaly, když čekali návštěvu vnoučat. A i dnes nechybí snad v žádném menu hospod s tradiční českou kuchyní.
Svíčková omáčka neboli svíčková na smetaně se dá připravit na mnoho způsobů, nejlepší recepty jsou ale ty původní, které pracují s kvalitními surovinami a nevsází na nejrůznější náhražky.
Základ tvoří protýkané hovězí maso (svíčková, nebo levnější náhrada - loupaná plec, kulatá plec), dušené na základu z kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer, cibule), nového koření, bobkového listu, černého pepře. Ideálně se maso prošpikované špekem nakládá den předem. Zelenina se propasíruje, přidá smetana a hovězí vývar.
Svíčková se podává s houskovým knedlíkem, a na talíři se zdobí tzv. terčíkem, tedy jedním dvěma plátky citronu a kopečkem brusinkového džemu. Někdy se ještě přidává šlehačka.
Proč se svíčkové říká svíčková? Existují tři možnosti. První a nejpravděpodobnější je vizuální podobnost tenkého svalu se svíčkou, druhou možností je množství loje v okolí svalu a třetí poukazuje na tradici večeře při svíčkách, kterou řezničtí mistři jednou ročně chystali pro své učně.
Související
-
Česko na talíři
Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?