Ovocné knedlíky

Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků z nejrůznějších surovin. Úžasnou variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem.

Foto: Klára Stejskalová

První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami. Vařené se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou. 
Knedlíky se objevují i v jiných zemích střední Evropy – Rakousku, Německu i Polsku. V Česku má tento sladký pokrm silnou tradici. Jako oblíbené hlavní jídlo se objevovalo na stole od května až do podzimu.  Během let se receptář rozšířil o knedlíky kynuté, spařené, tvarohové, z bramborového těsta.

Foto: Archiv Radia Praha Int.

V pozdním jaru se knedlíky plnily rebarborou, pak přicházely na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec švestky. Právě švestkové knedlíky si vysloužily asi největší věhlas. Zamiloval si je následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. Údajně byly nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta T.G.Masaryka. A francouzský gurmán Edouard de Pomiane švestkové knedlíky dokonce zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Není divu, že se prosadily i v zahraničí coby originální teplý dezert.

klíčové slovo:
  • Česká kuchyně

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?