V Praze se vařili šneci, lososi i chřest, dnes se hledají staré recepty

Jak chutná Praha? - Taková otázka zní možná trochu divně. Právě tak se ale jmenuje nová soutěž, kterou toto pondělí vyhlásila Pražská informační služba. Vyzvala Pražany, aby do soutěže zasílali své rodinné recepty. Vítěze soutěže vybere veřejnost, recepty budou ale hodnotit i známí šéfkuchaři, například populární italský kuchař Emanuel Ridi. Více už uslyšíte v rozhovoru, který Milena Štráfeldová natočila s ředitelkou Pražské informační služby Lucií Ramnebornovou:

Lucie Ramnebornová
"My jako Pražská informační služba jsme se rozhodli, že bychom rádi znovu obrodili jakýsi pozapomenutý gurmánský a gastronomický věhlas, kterému se Praha v minulosti těšila. Takže ve spolupráci s panem Tomio Okamurou a s panem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu vyhlásíme soutěž o původní pražský recept. Hledáme ve třech kategoriích: jídla, deserty a polévky. Byli bychom rádi, aby všichni, kteří se chtějí podílet a pomoci nám, posílali recepty, nebo mohou osobně přinášet recepty do našich center Pražské informační služby."

Ve zprávě, kterou jsem měla možnost číst, se píše, že vám nejde o svíčkovou stokrát jinak. O co vám tedy jde? Jaké mají ty recepty být?

"Hledáme skutečně původní pražské recepty. V Praze byla kdysi nejběžnější ryba losos nebo candát, připravoval se chřest. Různá jídla, která jsou dnes už opomenuta."

Tomio Okamura
Domníváte se, že někde v pražských rodinách se dosud vaří podle Dobromily Rettigové nebo Sandtnerové ?

"Já jsem o tom přesvědčená."

Jak bude pak ta soutěž vyhodnocená? Kdo bude vybírat vítěze?

"My jsme zahájili 10. ledna, kdy jsme na našich stránkách spustili speciální webovou stránku Jak chutná Praha. Do března sbíráme recepty. 4. dubna by měla zasednout porota, která by měla vybrat z padesáti receptů výsledných dvacet. Pak bychom chtěli tyto recepty umístit na naše webové stránky a zapojit veřejnost, aby sama hlasovala o nejlepších receptech."

Roman Vaněk
Recept je jedna věc. Jsou jistě nadšení čtenáři různých kuchařských knížek, kterým stačí si recept přečíst. Důležité ale je, jak to doopravdy chutná. Bude mít veřejnost možnost vítězné recepty někde ochutnat?

"Určitě. Jednak bychom chtěli recepty ochutnávat na Velikonočních trzích, kde už máme domluvenou spolupráci. Tam by se vybrané recepty měly vařit. Spravujeme také zámek Ctěnice, kde by posluchači měli možnost recepty ochutnat. Doufám, že se i domluvíme s vybranými restauracemi v Praze, které by taky měly podle těchto receptů vařit."

Nevím, zda to pravidla soutěže umožňují, ale jaký recept byste do takové soutěže poslala vy?

"Já, protože miluji ryby, bych asi poslala lososa."

Na vítěze soutěže čekají například zájezdy do Paříže, rodinná dovolená v Itálii nebo pobyt na zámku Ctěnice.