Novináři nemohli sledovat zahájení summitu k evropské ústavě v Římě

Víkendový summit představitelů 25 evropských zemí v Římě, foto: ČTK

Víkendový summit představitelů 25 evropských zemí v Římě odstartoval několikaměsíční jednání, na jejichž konci má být přijata nová základní smlouva Evropské unie. Zahájení konference v Římě se zúčastnil i kolega z anglické redakce Jan Velinger.

Víkendový summit představitelů 25 evropských zemí v Římě,  foto: ČTK
Diskuse o první evropské ústavě se prý povede především o zásadních, koncepčních věcech, jako je například sdílení svrchovanosti a dopad členství v unii na každodenní realitu. Bude více o heslech než o detailech bytí a působení v EU, domnívají se někteří komentátoři z českých deníků. Rádio Praha do Říma vyslalo kolegu z anglické redakce Jana Velingera.

Zahájení bylo samozřejmě chaotické, jak jinak, když se sjíždělo tolik reprezentantů z tolika zemí. Na místě byly stovky novinářů, kteří byli shromážděni na jednom místě, kde jsme měli možnost sledovat zahájení konference. Ovšem někde v půlce zahajovacího proslovu Berlusconiho se příjem utnul a bylo nám řečeno, že nebude obnoven. Výsledek byl, že zahajovací řeči přítomných premiérů se odehrály za zavřenými dveřmi. To bylo velké překvapení, dost ironické, protože press centrum bylo obrovské, ale nikdo z nás neměl okamžitý přístup k informacím."

Máš pocit, že může ČR výrazněji zasáhnout do jednání o evropské ústavě?

Český premiér Vladimír Špidla  (vpravo) před začátkem summitu věnoval Silviovi Berlusconimu hodiny odpočítávající čas vstupu ČR do EU,  foto: ČTK
"To je samozřejmě těžké v tuto chvíli hodnotit, jsou to první dny. Ale všichni zástupci v různých delegacích hovořili o tom, že ta šance je velká. Indikace v prvních dnech jsou, že požadavky jednotlivých zemí musí být rozumné. Měl jsem příležitost mluvit s Teličkou, který zdůraznil, že musí být požadavky a zájmy vyrovnané, ne jen prosazovat české a zájmy. Zvyšuje se tak riziko, že v některých zemí nemusí být takový dokument schválen v referendu. Pokud by ovšem nějaká země neobhájila své stanovisko dostatečně, tak je v referendu riziko, že celý proces skončí v plamenech."

Kolega Jan Velinger natočil během konference rozhovor i s českým premiérem Vladimírem Špidlou a zeptal se ho, na čem se zástupci na úvod jednání shodli?

"Shodli jsme se obecně na odkazu křesťanské a židovské tradici, který by se mohl objevit v preambuli, formulace je samozřejmě záležitost, která se bude hledat jinde. Shodli jsme se také na tom, že konference nemůže být jen nějakým slavnostním aktem, ale aby se jednalo o podstatách."

Vyjednávání o obsahu ústavy Evropské unie bude pro Českou republiku vnitropolitickým tématem. Podle všeho ho bude doprovázet debata o samotném smyslu evropské integrace.