Týden v ČR

Ministr vnitra Stanislav Gross (vlevo) a premiér Vladimír Špidla na zasedání vlády 8. října v Praze, foto: ČTK

Pod ostrou palbou kritiků se v úterý ocitla vláda v Poslanecké sněmovně při jednání o návrhu evropské ústavy. Koaliční zákonodárci mandát kabinetu pro další vyjednávání na mezivládní konferenci obhajují, opoziční Občanské demokratické straně se nelíbí. Podle předsedy jejího poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého by měla vláda především jasně vysvětlit nejen opozici, ale i veřejnosti, jaká stanoviska chce při jednání o euroústavě obhajovat.

Ministr vnitra Stanislav Gross  (vlevo) a premiér Vladimír Špidla na zasedání vlády 8. října v Praze,  foto: ČTK
Pod ostrou palbou kritiků se v úterý ocitla vláda v Poslanecké sněmovně při jednání o návrhu evropské ústavy. Koaliční zákonodárci mandát kabinetu pro další vyjednávání na mezivládní konferenci obhajují, opoziční Občanské demokratické straně se nelíbí. Podle předsedy jejího poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého by měla vláda především jasně vysvětlit nejen opozici, ale i veřejnosti, jaká stanoviska chce při jednání o euroústavě obhajovat:

"Protože evropská ústava může být dokumentem, který by znamenal poměrně značné předání kompetencí z Prahy do Bruselu, jinými slovy ztrátu části národní a státní suverenity. My proto požadujeme, aby vláda celé veřejnosti sdělila, co vlastně prosazuje."

Premiér Vladimír Špidla  (vlevo) a ministr zahraničí Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Další občanský demokrat Jan Zahradil tvrdí, že návrh euroústavy je špatný, protože omezuje suverenitu a v některých oblastech zhoršuje postavení našeho státu. Vládě pak jménem ODS vzkázal, že pokud se z mezivládní konference vrátí jen s minimálními vyjednanými změnami, nemůže s podporou nejsilnější opoziční strany počítat. Unionistický poslanec Pavel Svoboda v debatě uvedl:

"Podle mého názoru Evropská unie není žádná neposkvrněná, čistá panna, které bychom se nemohli dotknout. Dotýkejme se ji. Dotýkejme se ji však tak, abychom dosáhli svého a přesto nás i na další schůzce brala vážně."

Premiér Vladimír Špidla v Poslanecké sněmovně prohlásil, že vláda předloží návrh zákona o obecném referendu, který by lidem umožnil i to, aby se vyjádřili k návrhu evropské ústavy. Senát se bude tématem evropské ústavní smlouvy zřejmě zabývat v rámci řádného zasedání, které začne 29. října.


Podpisovou akci proti reformě veřejných financí zorganizuje Asociace samostatných odborů. S generální stávkou už nepočítá. Chce dát ale příležitost všem, kteří s podobou reformy nesouhlasí, podepisovat se od pondělka na připravené archy. Získat chce až jeden milion podpisů. Asociace věří, že akce bude mít smysl i přesto, že šéfové největší odborové centrály - Českomoravské konfederace odborových svazů - už boj proti reformě vzdali. Podle místopředsedy asociace Jaromíra Duška teď ale budou mít členové konfederace možnost nadále proti reformě bojovat:

"Chceme dát příležitost i těmto, protože jsme nezávisle na přípravě této akce zjistili, že ne všichni odboráři této konfederace, této největší centrály, se ztotožnili se svými představiteli. Pojali jsme to ale šířeji. Chceme oslovit i občany, kteří nejsou členy žádných odborů a napříč politickým spektrem."

Asi za měsíc chtějí odboráři podepsané archy odevzdat prezidentovi. Věří, že Václav Klaus by mohl reformní zákony vrátit parlamentu. Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek k tomu dodává:

"My se nechceme vzdát. Řeknu to zcela otevřeně. Pozvali jsme-li naše odboráře na náměstí, aby určitým způsobem demonstrovali tu svoji náladu, tak je tady ve hře ještě otázka podpisu prezidenta. Abychom dokázali vrátit ty zákony zpět do Parlamentu, kde by se poslanci měli znovu zamyslet nad tím, co schválili. Je potřeba říct, že prezident má určité informace a my mu chceme přinést další, aby se mohl rozhodnout."


Co má společného Bulharsko, Brazílie a Česká republika? Kromě jiného společné čtyřiapadesáté místo na takzvaném indexu vnímání korupce nevládní organizací Transparency International. Pořadí zemí v žebříčku vyjadřuje míru korupce ve veřejném sektoru dané země tak, jak ji vnímají podnikatelé, analytici a akademičtí pracovníci v té či oné zemi.

Logo Transparency International Česká republika
Pozorovatelé považují postavení Česka za nepříliš lichotivé, obzvlášť když je na tom sedm nově přistupujících zemí do Evropské unie lépe. K jakému posunu došlo z českého hlediska od loňského výzkumu sdělila výkonná ředitelka Transparency International v České republice Adriana Krnáčová:

"Tam nějaký signifikantní posun směrem k lepšímu není. To je posun o 0,2 procenta, což podle mého názoru není žádný posun ze statistického hlediska. Slovensko, Maďarsko, Lotyšsko jsou daleko před námi. Možná, že tyto země berou boj proti korupci skutečně vážně a nejsou to jenom proklamace."

Transparency International korupci vážně bere a navrhuje, aby byla jasně deklarována a dodržována nulová tolerance korupce vládou počínaje a komunální úrovní konče.


David Pěcha u soudu v Šumperku,  foto: ČTK
V Šumperku skončil první protikomunistický proces po roce 1989. V něm se zpovídal David Pěcha z propagace komunismu, které se měl dopustit na stránkách časopisu Pochodeň, kde zveřejňoval články s výzvou k opětovnému nastolení komunistického režimu i za cenu násilí. Hrozilo mu až osm let vězení. Z úst soudkyně Pavlíny Pelclové ale nakonec zazněl osvobozující rozsudek:

"Obžalovaný David Pěcha se zprošťuje obžaloby okresního státního zástupce v Šumperku v bodech 1, 2, 3, neboť v žalobním návrhu označený skutek není trestným činem."

Naproti tomu uznal soud Pěchu vinným z trestného činu pomluvy bývalého disidenta a důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína a za to ho odsoudil na půl roku s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Bývalý disident a důsledný obhájce lidských práv a demokracie John Bok nevylučuje, že by mohlo jít o jistý druh kompenzace:

"Je to možná jakási kompenzace, ale je to jako kdybyste měl opravdu velkou tržnou ránu a někdo by vám přes to dával náplast. To není z mého pohledu žádná kompenzace ani uspokojení. V každém případě si myslím, že pokud soudy mají měřit, tak mají měřit stejným metrem a bohužel se neměří. Když vedle toho sledujete, jak Německo se dodneška snaží vyrovnávat s nacistickými zločiny a i po tolika letech je schopno je dopátrat, postavit před soud a soudit. Tady nejde o žádnou revanš. Tady jde o to, aby fungovalo právo. Pokud právo nebude fungovat a jestliže nebudeme měřit stejným metrem, tak to vzbuzuje ve společnosti velmi devastující tendence a lidé nebudou mít před právem respekt. Budou mít jenom strach."