Týden v ČR

Dalajláma a Václav Havel, Foto: CTK

Přehled nejdůležitějších události tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Dalajláma a Václav Havel,  Foto: CTK
Na krátkou návštěvu přijel o minulém víkendu do Prahy tibetský duchovní vůdce dalajláma. Po svém příletu se nejprve krátce setkal s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Na jeho pozvání byl osmašedesátiletý dalajláma v České republice už popáté.

V neděli ráno zahájil 4. mezinárodní konferenci skupin podporujících nezávislost Tibetu. Upozornil na to, že Čína, která okupuje Tibet od roku 1951, nadále potlačuje tibetskou kulturu, jazyk a náboženství. Pokračuje také příliv etnických Číňanů, kvůli kterému se Tibeťané stávají ve své vlasti minoritou. Tibetská exilová vláda se však podle dalajlámy snaží hledat nenásilné řešení tibetského problému. Nejvyšší duchovní vůdce znovu zopakoval, že vůči Číňanům nechová žádné negativní pocity:

"Stále se snažíme vytvářet bližší vztahy s Číňany, s čínskými studenty, podnikateli, intelektuály. Sdílím s nimi jejich touhu po svobodné Číně."

Vůdce tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe na konferenci ocenil úsilí mezinárodního společenství při nenásilném boji Tibeťanů za jejich nezávislost a zdůraznil podíl České republiky :

"Češi mají trochu odlišnou zkušenost, protože jste dříve byli v podobné situaci, bojovali jste za svou svobodu a pak jste ji získali. Vaši zkušenost proto můžeme využít mnohem víc a vy nám můžete lépe rozumět. Vaše podpora je pro nás o to důležitější."

V neděli odpoledne se dalajláma zúčastnil setkání zástupců světových náboženství, které bylo jednou z doprovodných akcí Fóra 2000. Vedle něj o roli víry a morálky v současném globalizujícím se světě diskutovali také představitelé židovství, islámu, japonského buddhismu a křesťanství.

Proti účasti dalajlámy na pražské konferenci o Tibetu nebývale ostře protestovala čínská ambasáda. České ministerstvo zahraničí protest odmítlo s tím, že nehodlá zasahovat proti nevládním iniciativám, pokud neporušují zákony.


Ministrynně zdravotnictví Marie Součková,  Foto: CTK
Několik nemocnic v regionech Česka se ocitá před krachem. Stát je k letošnímu roku převedl na kraje, aniž by uhradil existující dluhy. Strany vládní koalice se proto v úterý dohodly, že poskytnou více než dvě miliardy korun na oddlužení bývalých okresních nemocnic.

"Vláda poskytne krajům prostředky na úhradu auditovaných závazků okresních nemocnic, které vznikly do 31. prosince 2002,"

...prohlásil premiér Vladimír Špidla. Odvolání ministryně zdravotnictví Marie Součkové nezvažuje. Nemocnice vyčíslily v auditech své dluhy na téměř šest a půl miliardy korun, ministryně Součková jim původně slibovala 1 a čtvrt miliardy.

Koaliční lídři také ustavili společnou komisi, která má navrhnout dlouhodobější řešení problémů ve zdravotnictví, dodal šéf lidovců Cyril Svoboda:

"Ta komise je složena koaličně, jsou tam i zástupci hejtmanů, takže půjde o koaliční shodu, samozřejmě za účinné spolupráce ministerstva zdravotnictví. Podobně jako se vyjednávala reforma veřejných rozpočtů, protože tento scénář byl úspěšný, se připraví i tento krok."

Podle stínového ministra zdravotnictví za opoziční ODS Tomáše Julínka, by se oddlužení mělo týkat jednak krajských nemocnic, jednak je třeba přispět na stabilizaci systému. Co konkrétně vyčítá stávající ministryni Součkové?

"Paní ministryně má tendenci z pozice státu do toho systému více zasáhnout, dimenzovat služby, jak ona říká, upravovat lůžka, zasahovat do zdravotních pojišťoven... A já mám úplně opačné návrhy: aby se mohl projevit systém jak byl založen, aby hlavní politiku odehrály zdravotní pojišťovny a jejich smluvní síla při tvorbě sítě a aby ony garantovaly stabilitu systému,"

...uvedl Tomáš Julínek. Podle něj by se systém zdravotní péče měl velmi silně individualizovat. Existující systém vyžaduje subvence státu a automaticky obsahuje prvek nestability.


Madeleine Albrightová,  Foto: CTK
Madeleine - Nejlepší ze všech možných světů. Tak se v českém překladu jmenují paměti bývalé ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightové. Na křest její nové knihy čekaly na pražském Václavském náměstí v pondělí odpoledne stovky lidí.

Memoáry Madeleine Albrightové byly na americký trh uvedeny teprve před měsícem a do češtiny knihu, která popisuje životní cestu snad nejvlivnější Česky ve světě, přeložil Michael Žantovský. Změnil přitom titul knihy, který v originále zní Madame Secretary:

"Toto je asi jediná země na světě, kde Madeleine nepotřebuje příjmení a kde je sama o sobě titulem. A myslím si zcela skromně, že to není titul nejhorší."

Kmotrem knihy se stal Václav Havel. Připomněl, že jako bývalý český prezident měl příležitost být spolu s Madeleine Albrightovou účastníkem světodějných změn.

"Kniha, kterou Madeleine napsala, mne trošku znervózňuje. Já totiž jsem původním povoláním spisovatel a cítím jakousi povinnost, abych též něco napsal o tom, co jsem v té vysoké politice prožil. A teď jsem náhle konfrontován s knihou takto dobrou a to znamená, že se zvyšuje laťka."

Madeleine Albrightová, původním jménem Marie Korbelová, která spolu s rodiči odešla z bývalého Československa před nacisty ve věku pouhých dvou let, při křtu svých pamětí vysvětlila, co ji přivedlo k politice:

"Myslím, že jsem se narodila s tím, abych udělala něco dobrého a nového, a pro mne je politika moc zajímavá a pro mne je politika dobrá. A dobrý politik je někdo, kdo opravdu pomáhá svému národu a jiným národům."