Zbořil: ODS i komunistům se vyplatila eurokritičnost

Jan Zahradil (vpravo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK

Evropské volby přinesly podle pozorovatelů otřes v české politice a zřejmě ovlivní i osud současné vládní koalice. To je i názor politologa Zdeňka Zbořila z Univerzity Karlovy, s nímž hovořil Zdeněk Vališ.

Jan Zahradil  (vpravo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Pane docente, bylo to skutečně referendum o vládě?

"Já si myslím že ano. Už v celé předvolební kampani jsem nezaznamenal žádné velké evropské téma. Ta vnitropolitická tematika jasně převládla. A výsledek tomu samozřejmě odpovídá, protože potvrzuje dlouhodobější trend úpadku podpory koaliční vlády, který má svůj počátek už u prezidentských voleb."

Jestliže převládla vnitropolitická témata, co se podle vašeho názoru nyní stane s reformou veřejných financí? Voliči nechtějí reformu, která bude bolet.

"Pokus o urychlení a prohloubení finanční reformy, o který se pokusili někteří sociální demokraté na posledním sjezdu strany a který byl neúspěšný, vedl de facto k odložení ještě větších problémů. Nyní zřejmě dojde k dalšímu štěpení uvnitř sociální demokracie na úkor řešení problémů celostátních. Ať už ale vyhraje jakákoliv frakce, vždy to bude pro sociální demokracii znamenat porážku. Musí už začít s přípravou na parlamentní volby, ať už budou v řádném termínu za dva roky nebo dřív, já si myslím, že budou až za dva roky. To znamená, že se bude muset snažit zlepšovat svůj obraz v očích veřejnosti. Zřejmě tedy ustoupí alespoň od těch nejbolestivějších efektů reformy veřejných financí. To jsou ovšem právě ty podstatné kroky reformy. Nechci říkat, že sociální demokracie reformu zcela zastaví, ale asi ji podstatně omezí."

Foto: ČTK
Vy jste říkal, že nevěříte v možnost mimořádných voleb. ODS už ale oznámila, že hodlá vyvolat hlasování o důvěře vládě.

"To je zajímavý politický tah, protože pokud vláda nedostane politickou důvěru, nastala by vládní krize a do politické soutěže by mohl razantně vstoupit prezident republiky, který by musel někoho pověřit sestavením nové vlády. Vyslovení nedůvěry by tak mohlo zvrátit výsledky voleb z roku 2002, na jejichž základě současná koalice vznikla. Nevím ale, jak jsou na tom poslanci z Unie svobody, kam budou přebíhat. Nicméně ta stojedničková koalice už neexistuje. V okamžiku vyslovení nedůvěry vládě by tady mohlo vzniknout nějaké náhradní řešení, které bych označil za rekonstrukci vlády nebo vznik nějaké poloúřednické vlády, která by fungoval do řádného termínu voleb."

To vlastně už včera nadhodil ministr vnitra Stanislav Gross, když mluvil o tom, že asi bude nutné vládu podstatně zrekonstruovat.

"Rekonstrukce je to optimistické řešení. Vládu by v takovém případě sestavoval někdo ze sociální demokracie, ať už z toho současného vedení nebo z těch odsunutých, například pan Rusnok. V takovém případě by si sociální demokracie uchovala alespoň minimum kontroly. Pesimistické řešení z pohledu pana Grosse je zřejmě znamená, že by vládu mohl sestavovat někdo úplně jiný."

Vrátil bych se ještě k volbám. Co říkáte tomu, že první dvě místa obsadily strany, které mají ve štítu spíše euroskepticismus?

"Ty dvě strany vlastně nejsou protievropské. Jsou kritické vůči Evropě. A to jak ODS, tak komunisté. To bylo vidět z kampaně KSČM, oni jsou přehnaně kritičtí, ale nejsou proti. Ta kritičnost se oběma stranám vyplatila. Pak je ještě jeden trend a ten je asi obecnější a neumím ho přesně analyzovat. Ten euroskeptický trend se projevil ve všech zemích, kde se volilo. Zřejmě je to reakce na ten efekt rozšíření unie, na nejasná, nadbytečná očekávání a na setkání se s realitou."