Po strhujícím závěru Češi otočili zápas s Lotyšskem

Milan Baroš (vpravo) a Valentins Lobanovs z Lotyšska, foto: ČTK

Nervák jen pro silné povahy. Tak vypadal první zápas českých fotbalistů na Mistrovství Evropy v Portugalsku. Fotbalisté nakonec zlomili tradici nevydařených úvodních zápasů a porazili Lotyšsko 2:1. Dokázali to ale až po strhujícím závěru, kdy museli otáčet nepříznivé skóre. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Milan Baroš  (vlevo) a Valentins Lobanovs z Lotyšska,  foto: ČTK
V zápase se čekalo poměrně snadné vítězství. Ale 17 minut před koncem Češi prohrávali 0:1. V závěru už hráli vabank a zápas se jim podařilo otočit. Vyrovnání zařídil Milan Baroš, vítězný gól pak pouhých pět minut před koncem náhradník Marek Heinz. U telefonu teď máme v Portugalsku sportovního komentátora Pavla Hartmana, který považuje český vstup do turnaje za důstojný, i když hra mohla být lepší.

"Naši hráči bojovali jednak proti úporné obraně Lotyšů a jednak proti nesmírnému vedru. Na slunci bylo v Aveiru 35 stupňů Celsia a sami hráči si stěžovali. Pavel Nedvěd doslova řekl, že si myslel, že po 30ti minutách už ani nebude moci chodit, ale nakonec, jak se říká, to rozchodil a bylo to dobré. Máme tři body a do toho sobotního utkání s Holandskem můžeme jít v klidu."

Pavel Nedvěd s Imantsem Bleidelisem,  foto: ČTK
Jaká byla atmosféra o přestávce v kabině hráčů?

"Atmosféra v kabině byla bouřlivá, protože trenér sice nechal hráče na pár minut v klidu, ale slovo si vzal kapitán Pavel Nedvěd a říkal, že musel mužstvu něco říct. Co skutečně řekl, to si nechal pro sebe, ale jistě si dovedeme všichni představit, že to nebylo nic, co by hráče pohladilo."

Pavel Nedvěd hned po utkání hodil českým příznivcům na tribunu svůj dres. Podpořit fotbalisty totiž přijelo na pět tisíc fandů. Jak řekl kapitán bezprostředně po zápase, hráči sice čekali dřinu, ale ne takovou. A když šli Lotyši do vedení, měli docela nahnáno, neboť by prohrou pro Čechy turnaj v podstatě skončil.

Marek Heinz se raduje z vítězného gólu,  foto: ČTK
Napínavý byl zápas zejména pro útočníka Milana Baroše. Na konci prvního poločasu totiž ztratil míč a Lotyši šli po brejku do vedení. Na druhé straně to byl zase on, kdo dal vyrovnávací gól a tým tak před koncem nastartoval. Výrazně se podílel i na Heinzově vítězné brance. Zápas však vzal českému týmu mnoho sil, což potvrdil i obránce Zdeněk Grygera.

"První zápas v tom turnaji je asi nejtěžší. Jsem rád, že jsme to nakonec zvládli. Kdyby se ten zápas nezvládl, tak by to bylo velmi špatné. Jak fyzicky, tak psychicky by se to špatně snášelo. Když jsme ten zápas zvrátili, líp se bude regenerovat."

Fandilo se nejen doma u televize, ale tu správnou atmosféru má fotbal v hospůdkách i na náměstích u velkoplošných obrazovek. Jako například v Olomouci.

"Na náměstí to bylo perfektní, je to zajímavější, jak doma. - Já fandím víc, než manžel. Nakonec to dopadlo dobře."

Čeští fotbalisté musí nabrat ztracené síly opět do soboty, kdy nastoupí proti Holandsku. Ve středu je čekají Němci, přičemž k vysněnému postupu do čtvrtfinále jim stačí jedno vítězství.