Bude nový zákon perzekuce řidičů?

Stovky pozměňovacích návrhů provází ve sněmovně vládní návrh zákona, který by měl zavést bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů. Zákon počítá s tím, že každý řidič bude mít kredit 12 bodů, po jejich vyčerpání mohou až na rok přijít o řidičské oprávnění. Podle opozice, zvláště pak poslanců ODS, je zákon nesmyslně represivní. Vládní poslanci však argumentují, že je to jediná možnost, jak české řidiče donutit jezdit podle pravidel.

Zákon počítá s tím, že po vyčerpání dvanácti přidělených bodů by hříšník mohl až na rok přijít o řidičský průkaz. Víc pravomocí by měla mít také obecní policie. Hlavně ODS ale tvrdí, že nová pravidla jsou zbytečně represivní, a že i samotné zvýšení pokut by mělo stačit. Myslí si to i občanský demokrat Karel Sehoř.

"Kromě jiného zákon zavádí čtyři hlavní instituty. To je ten bodový systém, odjímání řidičských průkazů, znehybnění vozidla a kauce. Je to nadbytečný počet. Stačili by dva. Dám řidiči kauci, pokud na ní nemá, nezaplatí, mám právo mu znehybnit vozidlo. Nevidím důvod k tomu, abych měl ještě další prostředky, abych ho perzekuoval."

S bodovacím systémem nesouhlasí ani Martin Říman, poslanec za ODS a místopředseda hospodářského výboru. Podle něj uděluje trestné body i za banální přestupky, a navíc v souběhu s pokutami.

"Jednoduše řečeno, je příliš represivní. Zanedlouho by ze všech řidičů v republice učinil řidiče bez řidičského průkazu."

Ministr dopravy lidovec Milan Šimonovský, autor návrhu zákona, ale oponuje tím, že bodový systém se v řadě jiných zemí už osvědčil.

Myslím si, že právě zpřísnění zákonů a vymahatelnost jednotlivých paragrafů zákona zvláště například ve Francii, Rakousku, Německu, nejnověji v Irsku k výraznému snížení počtu nehod s úmrtím. Myslím si, že naše silnice nutně potřebují přísnější zákon a přísnější dohled policistů."

Každé tři minuty havaruje na českých silnicích auto, každých 7 hodin zemře člověk. Každý rok se v České republice stane kolem 200 tisíc dopravních nehod. Tak vypadá statistika dopravní nehodovosti. Nový zákon o provozu na pozemních komunikacích by mohl začít platit zhruba v polovině příštího roku.