Kalendárium

0:00
/
0:00

Kalendárium připomene vysílání Zelené vlny, smrt českého knížete Svatopluka nebo zrušení povinné vojenské služby.

Už 35 let provází české řidiče Zelená vlna. Lidé si na její vysílání za tu dobu zvykli a i rozhlasový archiv nabízí pořady, které se právě Zelené vlně věnují.

Dnes lidé do rozhlasu volají, aby ostatní varovali před případnými komplikacemi, v osmdesátých letech chodily do redakce především dopisy. O některých z nich se mluvilo v jednom dílu pořadu Nad dopisy posluchačů.

"Například tu mám dopis od posluchače Ladislava Janduse z Prahy 2. Píše: Řidiči nemají k dopravním předpisům žádný respekt. Parkují tam, kde je zákaz zastavení, zákaz stání, jako například V Jámě, Václavská nebo Na Zderaze. Nebo další dopis: Posluchačka Eva Fridrichová z Prahy 2 si všímá nebezpečné křižovatky Vodárna, kde chodí děti ze školy a přecházejí starší občané. Ptá se, zda by zde nemohly být umístěny semafory. |Nepíší ale jen posluchači pražští. Mám tu například dopis od Marie Kadlecové z Kostelce na Hané, ta nám píše: ´Když jsem byla z dcerou v Praze, navštívili jsme i obchodní dům Bílá labuť. Právě zde jsem si uvědomila, že žít v tak velkém městě je opravdu nebezpečné. Přechod u obchodního domu, dokonce opatřený světly, jako by pro řadu řidičů vůbec neexistoval. Já si myslím, že to na ukázku postačuje a teď určitě naše posluchače zajímá, jaký je další osud jejich dopisů."

Po dalším osudu dopisů dnes pátrat nebudeme. Nicméně můžeme poznamenat, že pokud by dopisy psali posluchači dnes, jejich problémy by se nejspíš příliš nelišily.


O někom, kdo všechno zná, všechno ví a všude byl často řekneme, že je brouk Pytlík. Duchovním otcem této postavičky, stejně tak jako jejího protipólu - sympatického a šikovného Ferdy Mravence je spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora, který se narodil 25. září roku 1899.

Před 900 lety zemřel na posledním ze svých četných válečných tažení český kníže Svatopluk. Nepodlehl ale zranění z boje nebo nemoci, zemřel rukou neznámého vraha. Co bylo důvodem činu se už asi nedozvíme, jedna z teorií uvádí, že se tak mstil některý z Vršovců, který přežil vyvraždění svého rodu nařízené právě Svatoplukem.


Historek, které začínaly "To když jsem byl na vojně..." slyšel už každý bezpočet. Většinou v nich figurují veselé příhody, absurdní poměry (i když, co si po tím slovem představit), nechutná strava, výpravy za místními slečnami či skládání čehokoli na čas. Studnici pánských příhod, všeobecnou brannou povinnost v českých zemích zavedl branný zákon z roku 1868, před pěti lety prošel sněmovnou zákon, který ji, většinou k nemalé radosti dospívajících kluků, zase zrušil. Není na místě hodnotit klady či zápory tohoto kroku, jen se nabízí otázka, o čem si budou pánové bez té vojny povídat.


A nakonec ještě připomeňme, že 85. narozeniny slaví spisovatel Josef Škvorecký.