Sněmovna schválila zavedení bodového systému pro řidiče

0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu silničního zákona. Podle ministerstva dopravy by měla přispět ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích. Reaguje totiž na hrozivý stav na českých vozovkách, na kterých přijde ročně o život na 1300 lidí. Co všechno se tedy, pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, změní? To je otázka pro Martinu Lustigovou.

Asi nejviditelnější změnou je zavedení bodového systému. Každý řidič bude moci získat až 12 trestných bodů. Po jejich vyčerpání přijde na rok o řidičský průkaz a bude se muset vrátit do autoškoly. "Bodový systém je účinný nástroj, jak docílit toho, aby řidiči byli ukázněnější," podotýká Václav Špička z Autoklubu ČR.

Bodový systém ale kritizuje opoziční ODS, protože podle ní není spravedlivý. Poslanci Martinu Římanovi se například nelíbí, že řidič, který bude mít v krvi alkohol pod hranicí 0,3 promile, může dostat o tři trestné body méně než ten, kterému se naměří 0,7 promile: "To je průlom, který je podle mého soudu cestou špatným směrem. A druhá věc, která způsobí velké problémy na dálnicích, je zákaz předjíždění kamionů na dvou- a vícepruhových komunikacích. To přinese daleko větší zmatky v organizaci silničního provozu, než to, co můžeme vidět dneska." Zákaz použití levého jízdního pruhu pro kamiony se, přestože jinak je s novelou spokojen, nelíbí ani sociálnědemokratickému poslanci a někdejšímu ministru dopravy Jaromíru Schlingovi: "To je, myslím si, příliš radikální zásah."

Novela má zvýšit bezpečnost silničního provozu. Jak? Na to se ptám Václava Špičky z Autoklubu ČR: "Tento zákon umožní policii, aby účinněji prováděla dozor v silničním provozu. To je otázka zadržování řidičských průkazů na místě a samozřejmě otázka bodového systému. Dalším příspěvkem pro bezpečnost je rozšíření povinnosti používání autosedaček pro děti. Dále přilby pro cyklisty mladší osmnácti let - povinnost je používat je nepochybně velkým přínosem. A v neposlední řadě to je také celoroční svícení motorových vozidel." Majitel vozidla bude také povinen policii sdělit, kdo řídil automobil v době, kdy s ním byl spáchán přestupek. A pokud se řidiči dostanou na dálnici do zácpy, budou muset mezi sebou nechat minimálně tři metry široký volný pruh pro sanitky, hasiče nebo policii.

Ředitel Centra dopravního výzkumu Josef Mikulík zdůrazňuje, že zákon není namířen proti řidičům: "Pokud rozebereme oběti dopravních nehod, ať už smrtelných nebo se zraněním, tak dvě třetiny z nich jsou nevinní lidé, ti, kteří byli zraněni nebo zabiti právě chováním těch ostatních řidičů. Čili to je novela zákona, která má skutečně chránit ty, kteří se chovají slušně."