Capoeira zkouší zlákat i Čechy k tanci a boji

Capoeira, foto: Roberta F., Creative Commons 3.0
0:00
/
0:00

Exotikou, tajemnou historií a možností odreagovat se, tím vším přitahuje mladé lidi z různých koutů světa brazilská capoeira. Toto bojové umění, spojující v sobě prvky tance a akrobacie, pravděpodobně vytvořili na americkém kontinentu afričtí otroci, přivezení k práci na plantážích. V tvrdších dobách jej využívali gangsteři na periferiích Rio de Janeira při svých potyčkách s břitvami. Dnes je capoeira provozována jako módní rekreační sport ve po celém světě a před pěti lety se dostala i do Česka. Na kurzu pro veřejnost, pořádaném v Praze, natáčela Sabina Vrbková.

Capoeira,  foto: Roberta F.,  Creative Commons 3.0
"Na capoiře mě zaujalo především to, že se při ní člověk musí neustále pohybovat. Většina bojových sportů vychází ze statických postojů. Tady se člověk musí nepřetržitě hýbat, aby byl těžším cílem pro protivníka. Podobně jako u tance se nezastaví. Pořád se točí v nějakém kruhu, ten základní pohyb se jmenuje "ginga", takže se člověk pořád kývá ze strany na stranu, uhýbá, točí se, pořád dokola.."

Sedmadvacetiletý manažer Richard Luňák vnímá capoiru jako odreagování po celodenním stresu. O málo mladší Nikola toto bojové umění naopak bere jako průpravu do života. "Člověk se učí být ostražitý vůči svému okolí a reagovat pružně. Ostré lokty se dnes hodí."

Jak vlastně kurzy capoiry probíhají? Po hodině a půl tréninku všichni zúčastnění vytvoří kruh, zvaný "roda", uprostřed kterého dvojice ritualizovaným bojem předvádí, kdo je lepší bojovník. Ostatní k tomu zpívají a hrají na hudební nástroje. Prostředí tělocvičny popisuje Richard Luňák: "Mezi ribstoly stojí buben, nazývaný "atabak". Vedle něj je "berimbau" - vypadá jako jakýsi luk, na který se nasadí tykev, ozvučující nástroj. Sólista začne zpívat a ostatní se přidají na refrén. Capoeira se hrála a hraje v brazilských ulicích. Do třicátých let 20.století byla zakázaná a "roda" vlastně funguje jako hradba lidí, přes kterou není vidět. Jakmile capoeiristé dostali echo, že se blíží ruka zákona, tak změnili rytmus a boj proměnili v tanec - sambu."