Judista Lukáš Krpálek drtí světovou konkurenci

krpalek_lukas1.jpg

Český judista Lukáš Krpálek jede v závěru sezóny na vítězné vlně. Poté, co obhájil titul juniorského mistra světa vybojoval v kolébce juda - Japonsku - na tzv. grand slamu cenný bronz.

Jste na vítězné vlně, jako jeden z mála judistů jste obhájil titul mistra světa a mezi dospělými jste triumfoval ve SP. Jak hodnotíte poslední měsíce?

"Hned, když jsem přešel z dorostenců do juniorů, tak jsem začal trénovat s chlapama, odjel jsem i na soustředění do Japonska a to mi moc pomohlo, protože Japonci jsou skvělí judisté. Vrátil jsem se a začal vyhrávat, jak juniorské ME i MS, tak i SP mužů v Bukurešti. Trvá to až doteď, daří se mi na trénincích i závodech."

Bylo těžší obhájit titul juniorského mistra světa než ho poprvé získat?

"Rozhodně. Letos mi přibylo dost dobrých soupeřů - Izraelec, kterého jsem chytl hned v druhém kole, Azerbajdžánec a Polák, na kterého jsem narazil ve finále. Bylo to těžké a ještě k tomu ta zátěž obhajoby."

Přesto jste všechny zápasy vyhrál před limitem. Je to vaše taktika, že vyčkáváte na vítězný chvat?

"Moje taktika je, že ze začátku chci soupeře unavit a když do mě hodně šlapou, tak dávám pozor abych neupadl apod. Jak vedou, tak přichází moje chvíle, začnu do nich šlapat, oni odchází a já je konci porazím třeba na ippon."

Je velký rozdíl mezi juniorským a seniorským judem?

"Určitě, chlapi jsou na tom úplně jinak silově i technicky, takže SP dospělých byl hodně těžký turnaj. Často jsem ani nevyhrál před vypršením časového limitu, ale jen na nejnižší body."

Současnými hvězdami světového juda jsou Francouz Teddy Rinner a Mongolec Najdan Tuvšinbajar. Sledujete jejich kariéru a učíte se od nich něco?

"Učit ne, protože Mongolci mají judo založené na úplně něčem jiném než my. Rozhodně však sleduji jejich zápasy a vím jak se perou. Třeba Francouz je obrovský talent, když byl druhým rokem junior, tak už vyhrál mezi dospělými ME i MS a na olympiádě byl třetí. Je hrozně vysoký, ještě o 10 cm vyšší než já a má asi 140 kg. Ale není tlustý, prostě silný."

Na koho byste si více věřil?

Na Teddyho rozhodně ne, ten má o 40 kg víc než já. Najdan je se mnou ve váhové kategorii, i když teď má o něco více, protože kvůli zdravotním problémům dlouho netrénoval, ale už se do toho dostává. Rozhodně bych si více věřil na Najdana."

Jste největší judistickou nadějí ČR za posledních několik let. Pociťujete na sebe zvýšený tlak od funkcionářů, médií i veřejnosti?

"Ten tlak je opravdu velký. Jedu na turnaj a všichni počítají s tím, že musím vyhrát. Je to pro mě těžké."

Jak se od něj odreagováváte?

"Snažím se na judo vůbec nemyslet. Když jsme na turnaji, tak se jdu podívat po památkách a dostat ze sebe nervozitu."

Jakou metu jste si před sebe dal mezi dospělými?

"Bylo by super se dostat na OH do Londýna. Bude to těžké, už v květnu nám začíná kvalifikace, bude velká konkurence. Když bych se tam dostal, tak bych rád vybojoval co nejlepší výsledek."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio