Judista Lukáš Krpálek získal pro Česko první zlatou olympijskou medaili

Lukáš Krpálek, foto: ČTK

Judista Lukáš Krpálek získal pro Českou republiku první zlatou olympijskou medaili v Riu de Janeiro a celkově patnáctou v historii. Ve finále kategorie do 100 kilogramů porazil nasazenou jedničku Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu na ipon a vyhrál tak všech pět zápasů.

Lukáš Krpálek,  foto: ČTK
Krpálek, světová čtyřka, vstoupil do turnaje ve 2. kole soubojem s Portugalcem Jorgem Fonsecou. Dlouho prohrával, ale pak soupeře dostal pod velký tlak a 22 vteřin před koncem rozhodl ziskem wazari.

Ve finále Lukáš Krpálek porazil nasazenou jedničku Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu na ipon,  foto: ČTK
V osmifinále zdolal na tresty Kazacha Maxima Rakova, ve čtvrtfinále podobně přešel přes úřadujícího mistra světa Rjunosukeho Hagu z Japonska. Semifinále s Francouzem Cyrillem Maretem ukončil před limitem držením a finále rozhodl 24 sekund před koncem chvatem ouči-gari.

Medaili věnoval měsíc starému synovi a kamarádovi, který zemřel při potápění

Lukáš Krpálek medaili také věnoval bývalému reprezentačnímu kolegovi Alexandrovi Jurečkovi,  foto: ČTK
"Jsem nesmírně šťastný. V tohle jsem vůbec nedoufal. Myslel jsem na medaili, přesto jsem věděl, že to bude hrozně těžký, a ve zlatou věřil málokdo. Olympijská medaile byl obrovský sen a povedlo se to," zářil Krpálek. Medaili věnoval svému novorozenému synovi Antonínovi a také bývalému reprezentačnímu kolegovi Alexandrovi Jurečkovi, který před rokem zemřel při potápění.

Krpálkovi nejbližší přátelé, kolegové z klubu USK Praha a rodina v čele s manželkou Evou a synem sledovali triumf přímo na tatami v jeho tréninkové hale. Potmě všichni seděli na žíněnkách, sledovali zápasy v televizi a popíjeli pivo. Při medailovém ceremoniálu došlo i na sprchu šampaňským a všichni si připili na vítězství.

"Myslím si, že Lukáš je rád, že jsme se tu takto všichni sešli. Je to tradice, která začala při hrách Londýně,"řekl další z českých reprezentantů Jakub Ječmínek.

Krpálek je podle kouče momentálně nejlepší ve všem

Lukáš Krpálek,  photo: ČTK
Trenér Petr Lacina o svém borci řekl, že je nejlepší ve všem. Věřil, že Krpálek může olympijskou medaili získat. A ráno si řekli: "Co to takhle dneska třeba vyhrát? A on to tam fakt dal," radoval se kouč. I pro trenéra je olympijské zlato nejvyšší možnou dosaženou metou. Lacina ale ukázal především na Krpálka. "Tohle je jeho příběh. On je výjimečný talent, výjimečný judista," skláněl se před pětadvacetiletým rodákem z Jihlavy.

Krpálek olympijským zlatem završil svoji jedinečnou medailovou sbírku. "Vyhrál Evropu, svět i olympiádu a to se jen tak nikomu nepodaří,"řekl Lacina.