Českým fanouškům juda se představí olympijský šampion

Praha se těší na olympijského vítěze. V rámci exhibičního klání se na Judo show cupu představí vůbec první zlatý mongolský olympijský medailista Najdan Tuvšinbajar. Jeho soupeřem bude největší talent českého juda, dvojnásobný juniorský mistr světa Lukáš Krpálek. O celé akci, a nejen o ní, si povídal Jan Hloch s hlavním organizátorem Petrem Jáklem.

Lukáš Krpálek,  foto: ČTK
Na Judo show cup jste po reprezentacích Francie a Německa pozvali tým Mongolska. Podle jakého klíče jedn. hvězdy vybíráte?

"Vždy je to po poradě se svazem juda a snažíme se dovézt nějakého borce, který stojí za to. Teď se to podařilo úplně fantasticky, protože zde bude olympijský vítěz. To je úžasná věc."

Vy sám jste se pral v těžké váhové kategorii. Podobně Najdan Tuvšinbajar a také Teddy Rinner, který přijel do Prahy jako exhibiční host na Norris cup. Můžete tyto dva borce porovnat?

"Každopádně je mohu porovnat z hlediska výšky - na jednoho koukám nahoru a na druhého dolů z mých dvou metrů. Je mezi nimi rozdíl min. 30 cm a také ve váze, protože mongolský borec je lehčí. Tomu potom odpovídá styl. V Mongolsku se vždy zaměřovali na techniky blíže k zemi, nižší těžiště a naopak Rinner využívá klasické techniky francouzského juda O soto gari, Uchi mata a naopak využívá své výšky, aby se ubránil útokům ze spodu."

Vy jste v judu reprezentoval i na olympiádě, poté jste zahájil filmovou kariéru - sledujete dnes judo pouze z pozice organizátora nebo máte čas se jít někdy tréninkově prát na tatami?

"Já se teď nejvíc peru ve střižně s Kajínkem. Je to můj režijní debut a na tom filmu je strašně moc práce. Je to boj podobně jako bývalo pro mě judo. Na tréninky chodím, ale zůstávám nahoře v posilovně a sleduji borce z pozice diváka. Jelikož nemám úplně v pořádku záda, tak se nemohu poprat, ale před časem jsem v kimonu byl a překvapilo mě, že to vůbec nebylo špatné. Vydržel jsem dva zápasy, ale pak jsem raději odešel, abych si nezkazil renomé."

Máte stále pevnou muskulaturu, jak je pro judo síla důležitá v konfrontaci s rychlostí?

"V judu je rychlost strašně důležitá, ale v kombinaci se silou. Většina dobrých judistů má spíše vybudovánu rychlostní výbušnost a překvapují spíše technikou. Ale všichni judisté jsou vyrýsovaní chlapíci."

Judisté jsou nejen vyrýsovaní, ale i inteligentní. O judu se říká, že je sportem vysokoškoláků. Jak jste se poté cítil třeba na OH mezi ostatními sportovci, protože právě o sportovcích z hlediska inteligence nejde zrovna nejlepší pověst?

"Judo je sportem, kde je nejvíce vysokoškoláků a proto jsou tak kvalitní Univerziády a akademické šampionáty. Co se týče olympiády, tak tam se na tyto věci zapomíná. Sportovci mezi sebou inteligenci příliš neřeší, to je záležitostí lidí venku."

Jakou vidíte budoucnost dvojnásobného juniorského mistra světa Lukáše Krpálka?

"Když jsem poprvé viděl Lukáše na tréninku, tak jsem říkal, že bude velmi úspěšný. Jeho skvělé výsledky jsem odhadl dopředu a proto jsem ho i sledoval a snažil se mu poradit. Jsme si fyzicky velmi podobní a děláme stejné chvaty. Jeho budoucnost je obrovská. Pokud do toho nevstoupí nějaké zranění, tak Lukáš má velkou vůli stát se velkým sportovcem. Teď jde o to dál trénovat a vyčkat, protože čas v judu je hrozně důležitý a nepřichází všechno hned. Přechod z juniorů do mužů je velmi složitý a je nutné vydržet období, kdy úspěchy nebudou tak velké, jako byly v juniorech."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio