Zprávy

George Bush možná v Bratislavě o vízové agendě pro nové členy EU

Americký prezident George Bush by při své nadcházející návštěvě Bratislavy mohl nastínit určité kroky ve vízové agendě vztahující se k zemím střední a východní Evropy. Očekávají to alespoň někteří účastníci diskuse ve Washingtonu, která se věnovala otázkám vízové povinnosti pro občany České republiky a Slovenska cestující do Spojených států. Oficiální místa se k těmto spekulacím zatím nevyjádřila. Po setkání se slovenskými politiky, které se v Bratislavě uskuteční 24. února na okraj jeho schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, by se Bush mohl vyjádřit k takzvané cestovní mapě týkající se vízové problematiky, o níž hovořil tento týden s polským prezidentem Aleksandrem Kwašniewským.

"Budeme čekat, s čím prezident Bush přijede do Evropy a jaké poselství v této věci přednese vůči střední Evropě," řekl ČTK český velvyslanec v USA Martin Palouš. Dodal, že termín "cestovní mapa" je v této souvislosti novinkou a je třeba mu nejdříve porozumět. Cestovní mapa, neboli strategie postupných kroků, by měla vést ke "zjednodušení vízové procedury" přibližně na přelomu let 2006 a 2007, řekl Kwašniewski ve Washingtonu po setkání s Bushem polským médiím. Podle pozorovatelů by se cestovní mapa mohla vztahovat vedle Polska rovněž na další nové členy Evropské unie, tedy Českou republiku, Slovensko a Maďarsko a případně i na pobaltské státy. Pravděpodobný je ovšem individuální přístup ke každé zemi, tedy hodnocení jednotlivých států zvlášť, jak splňují americká kriteria pro zařazení do seznamu bezvízových zemí.

Při návštěvě České republiky a Slovenska Američané víza nepotřebují. Jako důvod, proč Spojené státy nechtějí přistoupit na oboustranný bezvízový styk, Američané často uvádějí vysoké procento odmítnutých žádostí o udělení víza a obavy z růstu imigrace.

Sobotní kulatý stůl k otázce víz pro Čechy a Slováky uspořádalo v budově amerického Kongresu Středisko pro strategická a mezinárodní studia ve spolupráci s organizacemi amerických přátel České republiky a Slovenska, s cílem rozproudit diskusi na téma víz pro Čechy a Slováky.

Právo: Česká armáda nedostane podíl z finančního příspěvku USA

Česká armáda nedostane podíl z financí, které americký prezident George Bush přislíbil zemím angažujících se v Iráku a Afghánistánu. Spojené státy chtějí mezi některé tyto země rozdělit 400 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun), a přispět jim tak na modernizaci armády. Informuje o tom sobotní deník Právo. Podle něj bylo z této částky například Polsku ve středu přislíbeno 100 milionů dolarů. Pro Česko se však s příspěvkem nepočítá. "Nic z této částky není určeno ve prospěch České republiky," řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Česká republika si podle něj náklady na misi v Iráku hradí sama. V jižním Iráku v okolí Basry působí již přes rok zhruba 90 českých vojenských policistů. V Afhánistánu má pak Česko svůj kontingent v březnu posílit o 40 vojáků. Čírtek dále uvedl, že Česko dostává od USA pro oblast obrany pomoc ve formě programu, ze kterého se hradí například jazykové kurzy i některá výzbroj. Za rok 2004 tato pomoc podle mluvčího činila 7,95 milionů dolarů (asi 187 milionů korun), píše deník Právo.

Lidový dům utratil za loňské volby téměř 90 milionů korun

Za troje loňské volby utratila ČSSD na centrální úrovni podle předběžných údajů téměř 90 milionů korun. Místopředseda strany Martin Starec v sobotu řekl, že na krajské volby vynaložila strana zhruba 43 milionů korun, na senátní 17 milionů korun a na volby do Evropského parlamentu kolem 26 milionů korun. Do těchto částek nejsou zahrnuty prostředky, jež na volební kampaň vynaložily krajské a okresní organizace. Ve všech těchto volbách sociální demokraté propadli. Kolik stála ČSSD desítka předvolebních megakoncertů, na kterých po celé zemi vystupovali přední čeští umělci spolu s premiérem Stanislavem Grossem, Starec odmítl upřesnit. Řekl, že o těchto podrobnostech nehovořil ani na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru. Názory některých politických oponentů ČSSD, podle nichž sociální demokracie na volby vynaložila až 200 milionů korun, označil Starec za nepravdivé. Podle něj měly poškodit sociální demokracii.

Ústřední výkonný výbor se podle Starce a šéfa poslanecké frakce ČSSD Michala Krause nezabýval ani daňovými změnami, které v pátek schválilo předsednictvo strany, ani koncepcí zdravotnictví, jejíž projednávání ve středu vláda odložila. Ke sporům mezi vicepremiérem Martinem Jahnem a ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou o koncepci podle Krause vystoupil pouze Ivan David, ale zůstal osamocen. Kraus naznačil, že se chtěl bývalý ministr zdravotnictví zviditelnit. Na adresu Jahna a Emmerové poznamenal, že mají právo na odlišné názory. Oba popřeli, že by kterýkoliv člen výboru hovořil o páteční výzvě platformy za renesanci ČSSD k rezignaci premiéra a úřadujícího šéfa strany Stanislava Grosse. Výbor nediskutoval ani o kauze kolem premiérova bytu.

Starec rovněž uvedl, že se sjezdu ČSSD koncem března zúčastní téměř 850 členů strany a zahraničních hostů. Delegátů má být na 600. Sjezd bude v Brně. Volit bude nového předsedu a stranické vedení. O funkci předsedy budou soupeřit místopředseda Zdeněk Škromach a Gross, který je považován za favorita.

Ministr Dostál navrhuje financování církví, když se vzdají majetku

Stát po určitou dobu zajistí financování všech církví, pokud se do budoucna vzdají majetkových nároků. V novém návrhu, který má řešit letitá jednání o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi, to uvedl ministr kultury Pavel Dostál. "Každá církev uzavře se státem smlouvu, ve které se zaváže, že už nikdy nebude vznášet na stát majetkové nároky. Stát za to na 50 nebo 100 let zajistí financování všech církví, které tuto smlouvu podepíší. A to ve výši, v níž jsou ze státního rozpočtu financovány včetně valorizační položky," řekl Dostál. Na chodu církví se nyní stát podílí ročně téměř miliardou korun.

Ministr kultury ve středu návrh předložil koaličním vyjednavačům poslanci Jaromíru Talířovi (KDU-ČSL) a místopředsedovi US-DEU Svatopluku Karáskovi. "Oba tuto iniciativu přivítali a zavázali se, že návrh prosadí ve svých poslaneckých klubech i politických stranách, neboť ji považují za oboustranně výhodnou," řekl Dostál. Talíř pak potvrdil, že ministrův návrh je jistým pokrokem v řešení majetkových vztahů mezi církvemi a státem. Problém však podle Dostála bude v tom, že bude těžké zajistit, aby všechny církve smlouvu podepsaly. Otázkou rovněž je, zda se také k návrhu připojí církevní právnické osoby katolické církve, řády a kongregace.

Nadační fond muzeí připravuje projekt Absurdity totality

Nadační fond národních muzeí a galerií pracuje na projektu Absurdity totality. Jeho cílem je shromáždit doklady a osobní výpovědi o pokrytectví, falši, cenzuře a potlačování pravdy v dobách komunistického režimu. Fond chce touto cestou zachovat výpověď o minulém režimu pro příští generace. ČTK to řekla předsedkyně správní rady fondu Jaroslava Moserová. Fond chce podle ní počátkem března seznámit veřejnost s výsledky dosavadní, téměř dvouleté práce a představit "lahůdky" ze zaslaných příspěvků. "Připadá mi to čím dál tím důležitější a bezodkladné," uvedla Moserová, která patří mezi signatáře petice za zákaz propagace komunismu.

Příspěvky může fondu poslat kdokoli písemně nebo jako nahrávku; poté, co je roztřídí a zhodnotí historici a politologové, budou základem pro putovní výstavy a vyjdou i knižně. Mezi příspěvky patří osobitý projev bývalého šéfa KSČ Miloše Jakeše na Červeném Hrádku nebo záznam o podrobném prošetřování ztráty překližky na prvomájový transparent z roku 1960 pro ředitelství Astronomického ústavu ČSAV jako ztráty ústavního majetku.

Lidé mohou materiály z období vlády jedné strany zasílat na adresu Národního muzea, Václavské náměstí 68, 115 79, Praha 1, přičemž na obálku je třeba připsat název projektu. Využít lze také elektronickou poštu [email protected].

Do Thajska odletěli dva čeští genetičtí experti

Dva genetičtí experti z pražského kriminalistického ústavu odletěli do Thajska. Jejich úkolem bude identifikovat oběti prosincové katastrofy, kterou v jihovýchodní Asii způsobilo zemětřesení a ničivé vlny cunami. "Zaměřit by se měli především na zkoumání šesti až sedmi těl, u kterých je možné, že patří Čechům. A to za využití analýz DNA a daktyloskopie," řekl ředitel kriminalistického ústavu Jan Hlaváček. O účast českých odborníků podle něj dlouhodobě usilovali čeští diplomaté v Thajsku, současnou misi pak schválil ministr vnitra František Bublan na žádost ministerstva zahraničí.

Experti budou v Thajsku tři týdny, pokud nebude rozhodnuto o prodloužení jejich pobytu. V podstatě vystřídají slovenské kolegy, kteří se ze země vracejí v pondělí. Odborníci kriminalistického ústavu již v lednu odebírali vzorky DNA na území České republiky od rodinných příslušníků Čechů, kteří jsou v Thajsku pohřešováni. Vzorky pak zaslaly české úřady do země.

Václav Havel označil Millera za největšího dramatika 20. století

Dramatik a bývalý československý a český prezident Václav Havel označil Arthura Millera, který ve čtvrtek zemřel ve Spojených státech, za "největšího dramatika 20. století". Miller (89) skonal na svém statku v americkém Roxbury. "Zpráva o jeho smrti mě zasáhla i proto, že mě s ním pojilo osobní přátelství již od let šedesátých. Jeho odchod je velkou ztrátou pro světovou literaturu," uvedl Havel, který je nyní na dovolené v Rakousku. Jeho reakci zprostředkovala ČTK exprezidentova pražská kancelář. "Arthura Millera jsem si velmi vážil a považuji ho za největšího dramatika dvacátého století," uvedl Havel.

Havel a Miller byli přátelé od roku 1969. Miller tehdy přicestoval do Československa a demonstrativně podpořil Havla a další kritiky tehdejšího komunistického režimu. Americký dramatik spolu se spisovateli Heinrichem Böllem a Friedrichem Dürrenmattem a dalšími intelektuály podpořil rovněž Chartu 77 iniciovanou Havlem.

Dva čeští studenti pojedou do USA na vesmírnou akademii

Dva čeští studenti pojedou v červenci na týdenní vesmírnou akademii do střediska NASA ve městě Huntsville v Alabamě v USA. Na kemp odcestuje chlapec a dívka ve věku mezi 15 a 18 lety. V sobotu se o tato místa v pražském planetáriu ucházelo sedm studentů, které komise vybrala ze dvou desítek zájemců. Do Alabamy odjedou studenti, kteří nejlépe obstáli v testu zaměřeném na kosmonautiku a u pohovoru, řekl koordinátor soutěže Petr Kubánek. Důležitými kritérii při výběru je kromě zájmu o vesmír i dobrá znalost angličtiny. Testy byly právě v tomto jazyce.

Češi na akademii jezdí už devět let. Kubánek uvedl, že americká strana požaduje, aby na ni přijeli vždy chlapec a dívka. "Zpočátku jsme měli problém sehnat do soutěže nějaké dívky, v poslední době je situace lepší. Předloni se české části soutěže poprvé zúčastnilo více studentek," poznamenal. Letos byly v závěrečném kole dvě.

Mezinárodní vesmírný tábor je každoročně otevřen studentům z více než 30 zemí světa, od roku 1995 také dětem z České republiky. Akci pořádá Americké kosmické a raketové středisko ve městě Huntsville.

Napoleonští vojáci předvedli v Bystřici pod Hostýnem své symboly

Nádvoří zámku v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku se v sobotu proměnilo v tábořiště napoleonských vojáků. Dvě desítky mužů v uniformách obývaly vojenské stany, vařily si jídlo v kotlíku na ohni a veřejnosti předvedly vojenské cvičení. Členové osmého pěšího pluku z české pobočky Evropské napoleonské společnosti se také pochlubili novým praporem se soškou orla, který dostali na konci minulého roku v Paříži. "V prosinci se u Napoleonova hrobu v Paříži připomínalo 200 let od jeho korunovace. Stejně jako tehdy i nyní dostala každá jednotka prapor s orlem," řekl ČTK jeden z vojáků Kamil Maděra.

Bystřici pod Hostýnem si pro představení svých symbolů vojáci vybrali také proto, že ve městě za dob napoleonských válek fungovaly lazarety a v okolí města je pohřbena více jak stovka zemřelých. "Několik aktivních členů našeho pluku navíc odsud pochází," poznamenal Maděra. Právě k místům posledního odpočinku vojáků z napoleonských válek směřoval průvod. "Rádi bychom ve spolupráci s městem vybudovali pomník, který by osud těchto lidí připomínal," dodal Maděra.

Kostel v Mostě, který se stěhoval kvůli uhlí, se dočká osvětlení

Mostecký magistrát se rozhodl investovat do projektové dokumentace nočního osvícení děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie, od jehož unikátního přemístění po kolejích kvůli těžbě uhlí uplyne na podzim 30 let. Sakrální památka je podobně jako hrad Hněvín dominantou města, zaslouží si být vidět po celý den, řekla ČTK náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Kostel spravuje památkový ústav, městu se však zdálo, že památkáři nevyvíjejí dostatečnou iniciativu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1517 až 1549. Uzavírá třistaletý vývoj gotické architektury v českých zemích. V roce 1971 bylo rozhodnuto o přestěhování kostela z dosahu povrchového lomu Most. Unikátní přesun se uskutečnil v říjnu 1975. V roce 1988 byl kostel otevřen jako výstavní síň: bez zvonů, oltáře, křížů a dalších církevních památek. Po roce 1989 se podařilo tyto předměty vrátit na své místo a v červnu 1993 mohl být kostel znovu vysvěcen.

V Chebu po letech znovu vyšel do ulic masopustní průvod

Herci Západočeského divadla v Chebu a s nimi několik desítek masek z řad obyvatel Chebu vyšlo v sobotu do ulic na masopustní průvod. Herci divadlo spolu s pracovníkem Krajského muzea Cheb se tak pokusili obnovit tradici masopustních průvodů, řekla ČTK ředitelka muzea Eva Dittertová. Masky tradičních podob i inspirované novodobými příběhy i přes deštivé počasí došly od divadla až před Špalíček na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kde herci předvedli krátké představení zakončené pohřbením Masopusta.

Součástí oslav bylo i masopustní pohoštění v chebském muzeu, kde byla zahájena výstava Od masopustu k Velikonocům, mapující lidové zvyky v tomto ročním období. "Výstavu jsme dali dohromady z exponátu našeho a plzeňského muzea," uvedla Dittertová.

Na Rounku budou v neděli vystaveny ostatky svatého Valentýna

V předvečer svátku zamilovaných se mohou mladé páry vydat na procházku na Horu svatého Antonína poblíž Rounku na Jihlavsku. Ve zdejší kapli budou totiž od 10:00 do 16:00 vystaveny relikvie svatého Valentýna, patrona mládeže a šťastných sňatků. Oltářní kámen s ostatky tam v únoru pravidelně vystavuje dobrovolný správce svatostánku a archivář Ladislav Vilímek. Do ticha okolního lesa se každoročně nese hlas zvonu, který je umístěn na boku kapličky. Kdo na něj zazvoní, splní se mu přání, traduje se. Romantické místo a jeho okolí je spojeno s řadou pověstí, jejichž původ nejspíše pochází z dob dolování stříbra. Modravé plamínky tu měly odhalovat poklady ukryté v zemi.

Samotnou kapličku na vrcholu kopce v nadmořské výšce 629 metrů prý postavil pelhřimovský pekař Antonín Polesný v roce 1737. Podle pověsti tu cestou z Jihlavy do Pelhřimova usnul a pod kamenem našel poklad. Vilímek před lety zjistil z farní kroniky, že královéhradecká biskupská konzistoř v roce 1932 poslala farnímu úřadu v tehdejší Německé Vyskytné pod Rounkem celkem čtyři oltářní kameny s ostatky svatého Valentýna a svatého Bonifáce. Schránky byly uloženy v kapličkách v okolních obcích. Jedna na Rounku, další v kapli svatého Jakuba v Ježené a zbývající dvě získaly kaple v Plandrech. Desky váží čtyři až pět kilogramů, měří 30 krát 30 centimetrů. Samotná relikvie je pak ukryta v zapečetěné schránce o rozměrech deset krát deset centimetrů.

Kaplička svatého Antonína byla znovu vysvěcena před dvanácti lety a každý rok se tu scházejí o červnové pouti Češi i Němci. Ti byli po válce vystěhováni z okolních vesnic. Vilímkovi o kapličku dobrovolně pečují už přes dvacet let.

Letošní "vycházející hvězda" Jan Budař se přestavil v Berlíně

Mladý český herec Jan Budař se představil v Berlíně jako jeden z 21 evropských hereckých talentů budoucnosti. Herec známý například z filmů Nuda v Brně nebo Duše jako kaviár se bude v Berlíně představovat evropským producentům a agentům. "Já jsem si natiskl 200 vizitek a ty hodlám rozdat," řekl ČTK Budař. S sebou má také DVD nahrávky snímků Nuda v Brně a Mistři. "Takže tak já šířím český film," usmíval se. Nuda v Brně Vladimíra Morávka byla koupena i do německé distribuce pod názvem Sex in Brno, v Berlíně se promítá i film Milana Cieslara Duše jako Kaviár, v němž Budař ztvárnil hlavní roli. On sám nyní pracuje na dalším filmu s Vladimírem Morávkem, který se jmenuje Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Dětský pěvecký sbor Vrabčáci se představí na turné v Mexiku

Výběr české hudební tvorby představí na turné po Mexiku děti z jabloneckého pěveckého sboru Vrabčáci. Do Spojených států mexických odletí o jarních prázdninách výběr z více než osmdesátičlenného souboru, který patří mezi špičky dětské sborové tvorby u nás. Na turné pozval jablonecké zpěváky tamní pěvecký sbor Niňos Cantores del Estado de Mexico. ČTK o tom informoval sbormistr Pavel Žur. Vrabčáci ale nejdou do Mexika poprvé, tamním posluchačům se představili už třikrát. "Při letošním turné bychom v rámci Roku české hudby chtěli představit převážně tvorbu Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, ale i současnější díla, například skladatele Petra Ebena a pak samozřejmě českou lidovou píseň," řekl Žur. V repertoáru malých jabloneckých zpěváků ale podle něho nebude chybět ani muzikálová tvorba.

Hlavní koncert a oficiální přijetí u zástupce ministerstva kultury tamní vlády čeká na jablonecké děti ve městě Toluca. Společně s českými zpěváky vystoupí na společném koncertu také tenorista Alejandro Sodi a společnou skladbu si Vrabčáci zazpívají i s hostitelským mexickým sborem. Kromě samotných koncertů v prestižních symfonických síních, katedrále a středních a univerzitních školách, čeká Vrabčáky také řada pozoruhodností. Kromě zmíněné Tolucy navštíví i Mexico City či známé Acapulco. "Děti poznají i zajímavosti o pozoruhodné aztécké historii a kultuře, kromě jiného je čeká i návštěva původní aztécké vesnice v podobě skanzenu," řekl Žur. Poprvé vystoupily jablonecké děti v Mexiku v roce 1998.

Ze sportu:

Historický úspěch Šárky Záhrobské na mistrovství světa v alpském lyžování ocenil i prezident Václav Klaus. Dvacetileté závodnici zaslal blahopřání k třetímu místu v pátečním slalomu v italské Santa Caterině. "Mám opravdu velkou radost, že Vám mohu pogratulovat nejen k zisku historicky první medaile, kterou kdy získala Česká republika v alpském lyžování, ale zároveň i k Vašim narozeninám," uvedl Klaus v telegramu, jehož text poskytl ČTK ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Prezident, který je vášnivým lyžařem, poděkoval Záhrobské za skvělou reprezentaci České republiky a popřál jí mnoho dalších úspěchů.

Čeští hokejisté porazili ve svém druhém utkání na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 3:2 v prodloužení. Rozhodující branku vstřelil v třetí minutě nastaveného času Jaroslav Bednář. Poslední zápas na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour čeká český tým v neděli od 12:00 proti Rusku.

Brankář Petr Čech z Chelsea si v sobotním utkání Premier League proti fotbalistům Evertonu vylepšil svůj osobní rekord v neprůstřelnosti na 961 minut. Tím jednak znovu posunul rekord anglické ligy a zároveň překonal svůj výkon z české nejvyšší soutěže, v níž v podzimní části ročníku 2001/02 neinkasoval ve sparťanském dresu 903 minut. Čech se tak dostal na 39. místo historického světového pořadí. V jeho čele je Brazilec Mazarópi, který v letech 1977-78 v dresu klubu Vasco de Gama udržel neprůstřelnost 1816 minut. Aby se Čech dostal do nejlepší desítky, musí odchytat bez inkasovaného gólu ještě více než dva zápasy.

Díky dvěma brankám Jana Schulmeistra zvítězili fotbaloví reprezentanti do 19 let na turnaji ve španělském středisku La Manga v závěrečném duelu 2:1 nad Norskem a vyhráli celou soutěž. Seveřané, kteří mají areál pronajatý a byli pořadatelem turnaje, šli v desáté minutě do vedení. Olomoucký útočník ale ještě v prvním poločase díky proměněným penaltám skóre otočil.

Český sdruženář Ladislav Rygl obsadil čtvrté místo v závodu Světového poháru v italském Pragelatu. Osmadvacetiletý reprezentant byl po skoku na třetí příčce, ve sprinterské trati na 7,5 kilometru neuspěl v závěrečném finiši. V budoucím olympijském areálu se z vítězství radoval poprvé v sezoně Rakušan Felix Gottwald.

Plavkyně Ilona Hlaváčková vybojovala v letošním roce už třetí vítězství ve Světovém poháru v krátkém bazénu. V New Yorku vyhrála svou parádní disciplínu 50 metrů znak a navázala na nedávné triumfy ve Stockholmu a Berlíně.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno, občas zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.