Zprávy

Václav Klaus je pro euro až ve chvíli, kdy ČR bude plnohodnotný člen EU

Prezident republiky Václav Klaus by považoval za hrubou chybu, kdyby ČR přijímala jednotnou evropskou měnu v době, kdy ještě nebude plnohodnotným členem EU po vnějších i vnitřních stránkách. Před přijetím eura by měla země mít podle Klause takové ekonomické parametry, které ji umožní podílet se na měnové integraci Evropy a měla by mít také naprostou mobilitu pracovních sil. Klaus to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas. Naznačil také, že debata o kritériích přijetí eura je značně jednostranná. "Podstatnější jsou kritéria o tom, kdy je pro nás výhodné, abychom o to požádali. U nás se to pořád plete, u nás se hovoří pořád jen o kritériích, jestli oni nás vezmou, ale to jsou kritéria, kterou pro nás nejsou zajímavá. "Pro nás je klíčové, aby to bylo výhodné pro nás," řekl.

Vláda nadále počítá s tím, že Česko přijme euro do roku 2010. Země stále neplní pravidlo rozpočtového deficitu, které je jednou z podmínek pro přijetí eura. ČR má ale od EU podobně jako další noví členové výjimku - pod tři procenta by se schodky měly dostat v roce 2008. Deficit veřejných financí se pohybuje kolem 40 procent HDP a zde ČR nemá s plněním unijních požadavků problémy.

Prezident se také poměrně ostře vyslovil k fungování Paktu stability a růstu, který má zajistit úspěšné fungování Evropské měnové unie (EMU). Tato dohoda stanoví rozpočtová pravidla pro jednotlivé země EMU a postihy za jejich nedodržování. Hlavní zásadou je, aby země udržovaly deficity svých rozpočtů pod hranicí tří procent hrubého domácího produktu. Politická dohoda paktu je ale podle Klause nabourána a bylo by dobře, kdyby velmi rychle vznikla dohoda jiná. "Ten půdorys bude asi stejný, ale je podstatné, aby to byl opravdu pakt, aby ho vzali všichni vážně a aby ho nebylo možné porušovat, aby za to byly sankce takové, které zabrání takovému porušování. Pokud je to měkký pakt, tak je to taková nevážná věc, a proto to nikdo vážně nebere," řekl.

Tištěná ústava v češtině přijde do ČR za necelé dva týdny

Dvě tisícovky českého vydání evropské ústavy přijdou do České republiky po 21. únoru, tedy za necelé dva týdny, řekl ČTK mluvčí zastoupení Evropské komise Jaromír Levíček. Původně měly ústavy v češtině dorazit už tento týden, ale dodávka se podle mluvčího zpozdila kvůli potížím v tiskárně. Problémy byly v tiskárně v Lucemburku i s dalšími jazykovými mutacemi evropské ústavní smlouvy, doplnil mluvčí. Většinu z výtisků evropské ústavy, které dorazí do ČR, dostanou politici, úřady a novináři. Pár set jich bude k dispozici také pro zájemce z řad občanů v informačním středisku o EU v Praze.

Evropskou ústavu, na jejímž znění se loni shodly špičky členských zemí EU, schválil již Evropský parlament. Aby však platila, musí ji ratifikovat všechny členské země EU včetně České republiky.

SC&C pro LN: Češi by o euroústavě chtěli rozhodnout v referendu

Většina občanů České republiky chce o přijetí evropské ústavy rozhodnout v referendu. Téměř polovina Čechů je také pro to, aby se referendum konalo zároveň s nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny. K urnám by své ano či ne euroústavě přišlo říci kolem 60 procent obyvatel republiky. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro Lidové noviny (LN). O tom, že by se v Česku mělo o evropské ústavní smlouvě rozhodovat v referendu, je podle průzkumu přesvědčeno téměř 54 procent občanů. Proti plebiscitu se pak vyjádřila třetina respondentů, asi 16 procent lidí zatím nemá v této otázce jasno.

Ministr Kühnl: ČR vyhoví žádosti Iráku a pošle do země další instruktory

Česká republika je připravena do vznikající mise NATO v Iráku vyslat tři až pět vojenských instruktorů. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr obrany Karel Kühnl, který o vojenských misích hovořil se svými kolegy na bezpečnostní konferenci v Mnichově. O instruktory mezinárodní společenství tento týden požádala irácká vláda, podle které jich je v zemi stále nedostatek. Noví školitelé by doplnili stočlenný kontingent českých vojenských policistů, kteří působí na základně Šaíba na jihu země. Ti zatím pracují v rámci Mnohonárodnostních sil (MNF), ale v budoucnu by i oni měli přejít do působnosti NATO.

Podle Kühnla by noví vysoce kvalifikovaní instruktoři sice měli svou domovskou základnu s ostatními českými vojáky, mohli by však být vysláni i do střední částí Iráku, kde NATO nyní působí. Dodal, že zatím není jasné, kdy by další Češi do Iráku odcestovali. "Je to třeba dohodnout se štábem, který misi NATO řídí," uvedl. Parlament navýšení české mise schvalovat nemusí - celkový počet vojáků i s novými instruktory nepřekročí limit, odsouhlasený parlamentem letos v lednu.

Praha má vojenské policisty v Iráku již více než rok. Společně s nimi tam je i malý chirurgický tým, který pracuje v britské polní nemocnici. Podle původního plánu se čeští vojáci měli ze země na konci letošního února stáhnout; Irák a Velká Británie, do jejíž zóny Češi patří, však požádaly o prodloužení mise, čemuž Česko vyhovělo.

Premiér Gross: Kauza bytu souvisí s ekonomickým pozadím některých věcí

Premiér Stanislav Gross se domnívá, že kauza kolem jeho luxusního soukromého bytu v Praze může souviset s ekonomickým pozadím některých věcí a s mocenskými ekonomickými skupinami. Myslí si, že kauzu někdo řídí. Řekl to v nedělním diskusním pořadu České televize. Konkrétní ale nebyl. Obecně řekl, že má pro svá tvrzení řadu indicií. "Vy si myslíte, že vláda, potažmo ministerský předseda je v pozici, kdy na něj nejsou vyvíjeny tlaky z různých politických a nebo možná ještě více ekonomických mocenských skupin?" zeptal se moderátora pořadu.

Gross řekl, že někteří lidé obvolávají významné podnikatele a chtějí od nich informace o něm - třeba, zda mu s něčím pomohli. "Jsou podnikatelé nebo majitelé velkých firem, kteří mi to zavolají a jenom se diví, co se to v této republice děje," řekl. Volající lidé podle něj "mohou narazit na někoho, kdo bude mít důvod třeba premiéra v něčem skoupat". Naznačil, že někdo může mít zájem paralyzovat bezpečnostní složky a ochranu ekonomických zájmů země.

Gross tvrdí, že si na koupi čtyřmilionového bytu v roce 1999 půjčil 900.000 korun od svého strýce Františka Vika na základě ústní dohody. Později se ukázalo, že Vik sám neměl dost peněz, a tak si půjčil od bývalého novináře Rostislava Roda, který směnku prodal předsedovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi. Ten její originál zničil.

Důkazem toho, že kauzu jeho bytu někdo řídí, jsou pro Grosse zprávy o tom, že v sobotu kdosi neznámý poslal z e-mailové adresy Roda prohlášení podepsané Rodovým jménem, že nikdy nepůjčil 900.000 korun Vikovi, ani neprodal směnku Simkaničovi. Rod autorství prohlášení popřel. Simkanič potvrdil, že směnku skutečně koupil.

Gross potvrdil, že za úvěr firmy jeho ženy ručí stíhaná Barková

Za úvěr, který si vzala firma premiérovy manželky Šárky Grossové Denna Production na nákup nemovitosti za skoro šest milionů korun, ručí trestně stíhaná přítelkyně Grossovy rodiny Libuše Barková. "Ano, ona ručí za ten úvěr," řekl předseda vlády Stanislav Gross v pořadu České televize. K faktu, že Barková je trestně stíhána, premiér poznamenal: "V době, kdy ten úvěr byl poskytován a kdy paní Barková pomáhala manželce s ručením, trestně stíhána nebyla." Deník Mladá fronta Dnes loni v srpnu napsal, policie obvinila Barkovou z pojistného podvodu, protože si v roce 2001 a 2002 měla neoprávněně nechat vyplatit pojistky ve výši téměř osm milionů.

Týdeník Respekt počátkem tohoto týdne uvedl, že firma Denna Production koupila loni v březnu obytný dům v Praze 9 za 5,9 milionu korun. Dva sousední domy koupila Barková. Grossová a Barková mají plán, jak celý prostor za desítky milionů korun přestavět na luxusní bytový komplex, napsal týdeník.

Stanislav Gross připustil, že spor s Altnerem může stát ČSSD až 400 milionů

Soudní spor ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem, který pro ni vyhrál soudní při o Lidový dům, může stát sociální demokracii až 400 milionů korun. V nedělním pořadu České televize to připustil úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross. Pokud by ČSSD všechny soudní spory prohrála, mohla by jí podle Grosse teoreticky hrozit i exekuce.

Česká televize v sobotu uvedla, že Altner v roce 1997 uzavřel s ČSSD smlouvu, podle které mu strana má vyplatit deset procent z hodnoty domu, pokud tuto nemovitost pro sociální demokracii vyhraje, a navíc ještě deset procent ze zisku ČSSD z pronájmu prostor. Gross řekl, že za ČSSD smlouvu podepsal pouze její tehdejší předseda Miloš Zeman. Sdělil, že kdyby chtěl scénář "malovat úplně černě", mohl by spor stát ČSSD až 400 milionů korun. "Samozřejmě, že sociální demokracie svým závazkům dostojí, byť to pro nás nebude nic příjemného," řekl Stanislav Gross.

Ministr Palas: Výtěžek ze státních lesů je výrazně nižší než z jiných

Výtěžek ze státních lesů je výrazně nižší, než je tomu v lesích obecních, městských a soukromých. Jak v neděli uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas, loňská výtěžnost státního podniku Lesy ČR činila 500 korun z hektaru lesa, zatímco v ostatních lesích to bylo 1000 až 2800 Kč. O rok dříve přitom stát vydělal z hektaru lesa jen 200 Kč. Státní podnik Lesy ČR spravuje asi polovinu lesů v zemi. Situace se podle Palase lepší. Letos navíc stát mírně navýší těžbu z loňských 7,5 milionu kubíků, neupřesnil však o kolik. "Není možné, aby stát jako vlastník chudl a těžební společnosti enormním způsobem bohatly," dodal ministr. Zhruba 96 procent dříví přitom stát prodává nastojato, což je pro něj nevýhodné. To již dříve zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Palas zdůraznil, že proto stát bude těžební firmy vybírat v tendru. Ministr si od toho slibuje, že se poté v těžbě dřeva odrazí tržní ceny. "Zisk z lesa bude adekvátně rozdělen mezi vlastníka a ty, kteří v lese pracují," poznamenal.

Kompenzace za zrušené lety se domácích dopravců výrazně nedotknou

Vysoké kompenzace za zrušené lety, které budou muset platit letecké společnosti v členských zemích Evropské unie včetně Českých aerolinií od čtvrtka 17. února, se domácích leteckých dopravců nijak zásadně nedotknou. Případů, na které se kompenzace ve výši až 19.000 Kč na jednoho cestujícího mají vztahovat, tedy kdy dopravce sám zaviní zrušení letu, je totiž minimum, shodují se mluvčí českých leteckých společností. Přesto nové nařízení považují aerolinie za nevyvážené. Znevýhodňuje totiž letecké podnikání proti jiným druhům dopravy, řekla ČTK mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Podle nového nařízení EU aerolinie nebudou platit cestujícím tisícové kompenzace za zpoždění, jak se objevilo v tisku, ale jen za zrušené lety nebo pokud by odmítly vpustit na palubu cestujícího s platnou letenkou. Takových případů je však u domácích leteckých dopravců minimum. Například u ČSA se procento tzv. překnihovaných cestujících pohybuje na hranici 0,05 procenta z celkového počtu přepravených pasažérů. Podle Novotné ČSA loni také nezaznamenaly případ, že by zrušily z vlastní vůle, tedy z technických nebo ekonomických důvodů, let. Žádný charterový let nezrušily ani společnosti Fischer Air a Travel Service.

Česká klinika na Srí Lance čelí místnímu chaosu, říká její šéf

Česká humanitární mise na Srí Lance čelí podle šéfa české mobilní nemocnice Jaromíra Dolanského velkému chaosu, který se od přírodní katastrofy na konci loňského roku ještě nepodařilo zcela zvládnout. Dolanský tím vysvětluje, proč má klinika problém s dodávkou proudu do klimatizace či proč jí stále chybí některé přístroje, které měly přijít před několika týdny. "Při příští misi to uděláme jinak: nebudeme se spoléhat na postupné dodávky, ale veškerý materiál tam povezeme hned," řekl ČTK. Letiště v hlavním městě Kolombu podle něj není připravené na nápor letadel, která po úderu ničivých vln cunami začala na ostrově přistávat s humanitární pomocí.

Velikou výhodou české mise jsou nadstandardní vztahy s místním ministerstvem zdravotnictví, které pomohlo zajistit dopravu nemocnice na jih země a její zprovoznění, říká Dolanský. Ministerstvo na přelomu roku českou nadaci Hand for Help požádalo, aby zdravotnické zařízení na ostrov poslala. Zhruba třicetičlenná mise, složená z gynekologů, pediatrů a dalších specialistů, se zatím podílí hlavně na ošetřování lidí v terénu mimo město Galle, kde klinika stojí. Stará se mimo jiné o těhotné ženy a nemocné a osiřelé děti v odlehlých oblastech kolem jižního pobřeží.

Charitativní koncert na pomoc Asii vynesl přes šest milionů korun

Charitativní koncert uspořádaný na pomoc zemětřesením postižené jihovýchodní Asii vynesl přes šest milionů korun. Akce se konala v sobotu večer v pražské Sazka Aréně pod záštitou nadačního fondu Kapka naděje. Peníze budou použity na nákup zdravotnických přístrojů a vybavení pro dětskou nemocnici v Galle na Srí Lance. Organizátoři chtějí nakoupit inkubátory, anesteziologická zařízení nebo postýlky.

Peníze na pomoc nemocnici posílali lidé prostřednictvím dárcovských sms zpráv, statisícovými částkami přispěli také sponzoři. Během programu přečetl skladatel Karel Svoboda část dopisu od české topmodelky Petry Němcové, která byla při zemětřesení v Asii zraněna. Napsala, že ještě nemá dost sil na to, aby se koncertu mohla zúčastnit, ale poděkovala všem za pomoc.

K dárcům pomoci Asii se připojily i hip hopové kapely a dýdžejové

Přes 100.000 korun na pomoc asijským zemím postiženým vlnami cunami se do sobotní půlnoci podařilo vybrat na koncertě Asia needs you! v pražském klubu Abaton. Bez nároku na honorář na něm vystoupili přední čeští hip hopoví, drum'n'baseoví a reggae dýdžejové. Poslechnout si je přišlo přes sedm stovek především mladých lidí. Několik různých hudebních stylů zaznělo na čtyřech oddělených pódiích. Největší zájem byl o hip hopovové kapely - na jevišti se objevila česko-americká formace Notes from Prague a po ní známí dýdžejové Orion, Wich a Trafik, rusko-česká sestava P-13 a anglo-američtí The Traffic. V drum'n'baseové a reggae sekci vystoupili další čeští i zahraniční dýdžejové. Kompletní výtěžek z akce pořadatelé rozdělí rovným dílem mezi nadace ADRA, Člověk v tísni a Český červený kříž.

Na podporu postižených regionů se v Česku koná řada dalších hudebních vystoupení. Hlavními zprostředkovateli pomoci jsou zmíněné nadace a také Česká katolická charita a pobočka dětského fondu UNICEF. Jejich prostřednictvím Češi od počátku roku věnovali na pomoc obětem přírodní katastrofy kolem 300 milionů korun. Peníze putují na různé humanitární projekty od zásilek zdravotnického materiálu přes nákup nových rybářských člunů až po dodávky stavebního materiálu na nové školy a nemocnice.

Výstava o židovství nabízí i rodokmen amerického senátora Kerryho

Občanské sdružení Respekt a tolerance vystavilo v muzeu v Mohelnici na Šumpersku poprvé v historii vzácné židovské spisy, které objevili členové sdružení v USA a ve Velké Británii. Z materiálů mimo jiné vyplývá, že předkové amerického senátora Johna Kerryho pocházejí z Úsova na Šumpersku. Nové dokumenty doplnily putovní výstavu o židovských tradicích, zvycích a historii Židů v Čechách a na Moravě, která vychází ze sbírek židovských muzeí v Praze.

Lidé si mohou na výstavě poprvé prohlédnout například cennou knihu Modlitby Izraelitůw, což je první vydání česko-hebrejské modlitební knihy z roku 1847 a dokumenty psané a ilustrované Abrahamem Leipnikerem z Úsova. "Při studování těchto spisů a dalších materiálů jsme zjistili, že Leipniker je předkem senátora Kerryho. V Úsově žilo dohromady pět generací předků senátora," řekl ČTK Luděk Štipl ze sdružení Respekt a tolerance. Uvedl, že sdružení už dříve kontaktovalo Kerryho a požádalo ho, zda může informaci o jeho předcích zveřejnit. "Od jeho osobní tajemnice jsme dostali souhlas, a proto jsem o tom mohl poprvé pohovořit. Ve styku jsme i s bratrem senátora," uvedl Štipl.

Lidé se mohou na výstavě také seznámit z nejvýznamnějšími židovskými svátky. Expozice dále poskytuje pohled na jednotlivá témata židovského života, mimo jiné pozici samosprávy, hospodářský život, školství či diskriminaci Židů. Výstava potrvá do 11. března.

Nástup nové rakouské velvyslankyně do ČR zdrželi její psi

Příjezd nové rakouské velvyslankyně Margot Klestilové-Löfflerové do České republiky se zpozdí, neboť diplomatka si poranila nohu. Vdova po bývalém rakouském prezidentovi Thomasi Klestilovi měla přijet do Prahy v pondělí 14. února. "Měla malou nehodu doma ve Vídni", řekl ČTK mluvčí rakouského velvyslanectví Michael Haider. Podle něj utrpěla zlomeninu chodidla. O jak dlouho se příchod nové velvyslankyně kvůli tomu opozdí, záleží na rozhodnutí lékařů, dodal. Bude to však zřejmě minimálně několik dnů.

Rakouský deník Kurier na svých internetových stránkách informuje, že za nehodu Margot Klestilové-Löfflerové mohou její dva labradorští psi. Když s nimi šla ve Vídni na procházku, na náledí se svou paničkou zacloumali, takže spadla a způsobila si zranění. Čistokrevné fenky Olgu (slyšící na jméno Ola) a Orchideu (Orchi) věnoval manželům Klestilovým při jejich státní návštěvě Ruska prezident Vladimir Putin jako osobní dar "na znamení živoucího přátelství", jak se tehdy psalo.

Filmový Oscar putuje do Plzně - za teleskopické kamerové jeřáby

Oscara za technický přínos filmu dostala v noci na neděli od americké Akademie filmových umění a věd plzeňská společnost Technocrane za teleskopické kamerové jeřáby. Sošku obdržel majitel firmy a vynálezce prvního tohoto jeřábu na světě Horst Burbulla, který je německého původu. Nápis na sošce přímo říká, že Technocrane svojí technologií zcela posunul hranice možností kamerových jeřábů.

V Praze skončil festival slovenských divadel

Broadwayským muzikálovým hitem Donaha! v podání členů bratislavské Nové scény v režii Jozefa Bednárika skončil v Praze desátý ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze. Přehlídka představila pražskému publiku od 6. února devět inscenací osmi scén. Vedle Bratislavy přijela i divadla z Martina a Nitry. Dvě z inscenací byly uvedeny také v Městském divadle v Karlových Varech.

"Veselý muzikál o neveselých věcech" Donaha! vznikl podle jednoho z nejúspěšnějších britských filmů z roku 1997 The Full Monty. Jeho hrdiny je parta dělníků, potýkajících se s finančními, rodinnými a psychickými problémy. Chybějící peníze se pokusí získat poněkud kuriózním způsobem: založí pánskou striptérskou skupinu. V Bratislavě měl tento projekt premiéru loni v září.

V Česku se narodilo první hříbě amerického miniaturního koně

V České republice se narodilo první hříbě amerického miniaturního koně. Hřebeček přišel na svět u chovatele Antonína Sádla v Roztokách u Prahy. Do dvou měsíců by k němu měla přibýt další dvě hříbata těchto malých koní, kteří v dospělosti nemají více než 86 centimetrů v kohoutku. ČTK o tom informoval Josef Malinovský z časopisu Jezdectví. Podle chovatele je malý hřebeček zdravý a má se k světu. Matkou malého žluťáka, který zatím ještě nemá jméno, je sedmnáctiletá klisna Monteiths Katie, která byla přivezena v roce 2000 ze Spojených států. Jeho otec je pětiletý hřebec původem z Anglie. Do republiky byl dovezen před dvěma lety. Malý koník by se lidem mohl představit v polovině dubna na jarní výstavě koní na pražském Císařském ostrově, kde by měl být pokřtěn.

Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili na Švédských hrách celek Ruska 4:3 a celkově obsadili ve Stockholmu druhé místo. Vyhrála domácí reprezentace, která v závěrečném utkání porazila Finsko 5:1. V dubnovém finále série Euro Hockey Tour se utkají Rusko a Švédsko, český výběr bude bojovat o třetí pozici s Finy.

Obránce Marek Židlický se dostal jako jediný český zástupce do All Star týmu na Švédských hokejových hrách ve Stockholmu. Posila IFK Helsinky po dobu výluky v NHL z Nashvillu se dostala do ideální šestice turnaje Euro Hockey Tour podruhé. Akreditovaní novináři do ní Židlického zařadili i na listopadovém Karjala Cupu v Helsinkách.

Petr Čech převzal v německém Friedwaldu cenu pro druhého nejlepšího gólmana světa, kterým ho v lednu vyhlásila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS). Brankář české reprezentace a londýnské Chelsea tak částečně využil dvoudenního volna, které vedení anglického klubu udělilo svým hráčům po sobotní ligové výhře nad Evertonem.

Po dvou vítězstvích vybojoval český lyžař Stanislav Řezáč v dalším dílu seriálu dálkových běhů Worldloppet druhé místo. V Tartu maratonu v Estonsku nestačil na trati 63 kilometrů volnou technikou pouze na domácího favorita Raula Olleho, který jako první muž v historii vyhrál tento závod potřetí.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno, občas zataženo se sněžením. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.