Kalousek tlačí na sociální demokraty

Miroslav Kalousek, foto: ČTK

Vládní krize nekončí. Oleje do ohně o víkendu přilili lidovci, kteří ústy svého předsedy Miroslava Kalouska opět vyjádřili požadavek na odchod Stanislava Grosse z funkce předsedy vlády. Jaká je aktuální politika KDU-ČSL? A je tato strana jednotná? O tom už více Martina Lustigová.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
O víkendu jednalo širší vedení KDU-ČSL, které se zabývalo řešením současné vládní krize. Jak by se měla situace podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska dál vyvíjet? "Buď pokračování současné koalice s onou námi požadovanou personální změnou, pokud by něco takového nebylo možné, zahájit jednání o možnosti uspořádat předčasné volby co nejdříve."

Lidovci porušili dříve deklarovaného "bobříka mlčení" a týden před sjezdem sociálních demokratů opět označili demisi premiéra Grosse za nejlepší možné řešení krize. Druhou variantou je pro ně pokračování vlády v čele se Stanislavem Grossem s tím, že by zemi přivedla k předčasným volbám. Jde o taktický krok, kterým Miroslav Kalousek k sociálním demokratům vysílá jasné sdělení: klidně si zvolte Stanislava Grosse předsedou strany, my pak ale budeme usilovat o předčasné volby.

Svým vyjádřením Kalousek zaskočil nejen koaliční partnery, ale i některé své stranické kolegy. Jediný, kdo nepodpořil usnesení, které pověřuje předsednictvo strany dohodnout s novým vedením ČSSD takové změny koaliční smlouvy, které ukončí vládní krizi, byl ministr zahraničí a místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. A Cyril Svoboda odmítl i pozdější Kalouskův požadavek, který vlastně jde nad rámec tohoto usnesení: "To je interpretace, protože usnesení zní takto: dojednat takové změny koaliční smlouvy, které povedou k ukončení krize. A to je určitě i víc možností."

Co svým postupem Miroslav Kalousek sleduje? To je otázka pro politologa Jiřího Pehe: "Já se domnívám, že Miroslav Kalousek se už dávno rozhodl, že je pro něj z jakýchkoliv důvodů výhodnější spolupráce s občanskými demokraty. Myslím si, že to už je v podstatě zakódováno i v tom, že není členem koaliční vlády, že tuto nabídku odmítl, když ta vláda byla formována. Už tam, domnívám se, ten záměr byl. A nyní Miroslav Kalousek směřuje k tomu, co měl již delší dobu v plánu."

Myslíte, že to, že Miroslav Kalousek opustil křeslo předsedy rozpočtového výboru, bylo promyšleným tahem pár dní před tímto vyhlášením?

"Miroslav Kalousek nedělá nic, co není promyšleným tahem. On si na politické scéně počíná jako šachový hráč, takže každý jeho krok, každé jeho prohlášení je nutné vždy sledovat v kontextu nějakých dlouhodobějších plánů. Takže to, že rezignoval na předsedu rozpočtového výboru, je podle mne signál, že už definitivně vzdal i sebemenší možnost pokračování vládní koalice a je připraven ji rozbít. To poslední vyhlášení lidovců, že by požadovali předčasné volby, je také součástí dalšího scénáře, totiž že lidovci samozřejmě nechtějí být v situaci, kdy by byli vyhozeni z vlády a ztratili by nejenom tři ministerská křesla, ale také zhruba 300 dalších pozic náměstků a ředitelů odborů. Miroslav Kalousek by se o tyto lidi musel nějak postarat. Takže myslím si, že on momentálně hraje na to, aby sociální demokracie pod tlakem lidovců přistoupila na předčasné volby. Za těchto podmínek by možná lidovci podrželi současnou vládu v čele se Stanislavem Grossem až do předčasných voleb a plynule by jejich lidé ve vládě přešli i do vlády další."

Cyril Svoboda  (uprostřed) a Libor Ambrozek  (vpravo) na Celostátní konferenci KDU-ČSL v Praze,  foto: ČTK
V kuloárech Poslanecké sněmovny se podle Lidových novin šíří vtip: kdo jsou nejloajálnější sociální demokraté? Unionisté a Cyril Svoboda. Jaká je vlastně současná pozice Cyrila Svobody v KDU-ČSL? Jde mu jen o udržení ministerského křesla nebo hraje o něco víc? Pokračuje Jiří Pehe:

"Cyril Svoboda samozřejmě bojuje o pozici uvnitř křesťanské demokracie, protože je docela dobře možné, že to, jak celou politickou šachovou hru rozehrál v tomto okamžiku Miroslav Kalousek, nemusí skončit podle jeho předpokladů. Může se stát, že i velmistr udělá chybný tah. A pak se celá situace může obrátit proti Kalouskovi. Navíc Kalousek je podezříván z celé řady problémů, které jsou podobné tomu, co zažívá Stanislav Gross, tedy finanční nesrovnalosti a podobně, a mohlo by se stát, že se na podzimním lidoveckém sjezdu bude rozhodovat i o novém předsedovi. A myslím si, že Cyril Svoboda si svojí poměrně pevnou pozicí, která se liší od té Kalouskovy, připravuje půdu k tomu, aby se v případě možnosti a potřeby Kalouskovi postavil. To by samozřejmě nemohl, kdyby následovat slepě to, co Miroslav Kalousek dělá."