Zprávy

Jednání o vládě nevedlo k výsledku; lidovci a ČSSD trvají na svém

Sociální demokraté, lidovci a unionisté se ani v úterý nedohodli na tom, jak by mohla vypadat jejich společná vláda. Znovu se sejdou ve středu večer. Předmětem sporu mezi KDU-ČSL a ČSSD je způsob fungování kabinetu a obsazování ministerských křesel. "Lidová strana nepřijala náš návrh na vytvoření proevropské vlády, která by byla založena více na expertním principu," řekl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Lidovci podle něj trvali na účasti svých tří ministrů v novém týmu. To však socialisté odmítají. Ministři, kteří se podle ČSSD podíleli na rozpadu minulé vládní koalice, by neměli tvořit oporu nové vlády, soudí socialisté. "Myslím si, že by se to obtížně vysvětlovalo," uvedl Sobotka. Vyjednavači podle něj nehovořili o jménech, ale o koncepci, podle níž by se nový kabinet sestavoval. "Naším cílem není jednání protahovat, předpokládám, že středa může být posledním dnem," uvedl Sobotka. Vychází prý z toho, že již byly položeny na stůl všechny argumenty.

Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že účastníci jednání si sdělili stanoviska a jednání bylo přerušeno. "Za KDU-ČSL tady je velmi silná vůle vytvořit smluvní dokument o budoucí spolupráci tří politických stran," řekl Svoboda.

Optimističtí byli při odchodu ze Strakovy akademie unionisté. Stanoviska se podle místopředsedy unie Karla Kühnla sbližují. "Rozešli jsme se v dobrém. Každá dobrá věc potřebuje čas," dodal.

Klaus vyzval strany, aby urychlily jednání o nové vládě

Prezident Václav Klaus vyzval politické strany, aby urychlily jednání o řešení vládní krize. Měly by podle něj uvažovat v kategoriích hodin, nikoli dnů či týdnů. Dosavadní jednání podle něj žádné řešení nepřinesla. Prezident to řekl po jednání s unionistickým ministrem obrany Karlem Kühnlem. Ten Klausovi oznámil, že do konce týdne rezignuje, pokud vláda nepodá demisi jako celek. Klaus zároveň politické strany vyzval, aby nehleděly na maličkosti a soustředily se na hledání cesty ven z krize. "Usilovat o výhru deset nula nad všemi svými politickými partnery je neproduktivní," uvedl. Politici by se podle něj měli dohodnout dříve, než on sám "bude muset nějakým radikálnějším způsobem vstoupit do hry".

Kühnl po setkání s prezidentem ČTK řekl, že stále platí závěr z jednání republikového výboru US-DEU z 1. dubna, na kterém se širší vedení strany dohodlo na odchodu z vlády, pokud kabinet do určitého data neskončí sám. Po rezignaci Vladimíra Mlynáře zůstává ve vládě za US-DEU jen on a ministr spravedlnosti Pavel Němec. "Naše ochota dál jednat se ale nemění," podotkl Kühnl.

ČSSD: Vláda má mít 15 členů, lidovci a unionisté po dvou křeslech

Nová proevropská vláda by podle návrhu ČSSD měla mít 15 členů. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší strany dohromady čtyři - lidovci stejně jako unionisté by získali dvě ministerské funkce. Budoucímu předsedovi vlády by přitom všechny tři strany nabídly širší seznam možných kandidátů na ministry - ČSSD alespoň 25, KDU-ČSL a US-DEU každá minimálně osm adeptů. Uvádí se to v návrhu, který vyjednávači ČSSD předložili v úterý svým bývalým koaličním partnerům. Především lidovcům se ale takový model nezamlouvá a žádají obvyklou koaliční smlouvu.

Nynější vláda Stanislava Grosse má 18 křesel, ČSSD v ní má dvanáct členů včetně premiéra, obě menší strany po třech ministrech. Sociální demokrat Jan Kohout, kandidát na budoucího premiéra, by se ve svém týmu zřejmě obešel bez ministra pro informatiku, vicepremiéra pro ekonomiku a ministra bez portfeje. Kohout by podle návrhu ČSSD z nabídky stran podle "odborných a dalších kritérií" vybral ministry a navrhl, které úřady mají řídit. ČSSD počítá s tím, že v případě uzavření dohody tří stran i prezidenta republiky Gross podá demisi a nahradí ho Kohout. Nový ministerský tým by vedl zemi až k řádným volbám v červnu 2006. Strany by se měly zavázat, že jejich poslanci vysloví vládě důvěru a že se spolu s kabinetem zasadí o ratifikaci evropské ústavy a rozpočtu na příští rok.

Gross: Překážkou je snaha KDU zachovat vliv vedení stran na vládu

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross tvrdí, že největší překážkou dohody o nové vládě je snaha lidovců zachovat co největší vliv stranických vedení na kabinet. "KDU-ČSL se odmítá bavit o vládě, která by byla trochu posunuta od politických stran. Oni chtějí zachovat maximální vliv vedení politických stran na vládu a exekutivní rozhodování," řekl Gross na dotaz ČTK. Sociální demokraté tlačí na to, aby ve vládě neseděli straničtí lídři a další politici, ale spíše odborníci. ČSSD také hovoří o jednorázové dohodě o vzniku kabinetu, lidovci o standardní koaliční smlouvě.

Pokud rozhovory ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU zkrachují, chce sociální demokracie vytvořit menšinový kabinet a vydržet s ním až do řádných voleb. Takový postup straně doporučil i její sjezd. "My nemůžeme udělat nic jiného, než respektovat usnesení sjezdu," řekl poslanec Karel Šplíchal. Gross stále vidí šanci na úspěch jednání, vyžaduje to ale podle něj státotvorný přístup. "Jediné, co vím, je, že už to nechci moc protahovat," uvedl premiér.

Kalousek: Návrh ČSSD je pokus legitimizovat vládu s KSČM

Návrh ČSSD na vytvoření nového kabinetu je podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska jen pokusem legitimizovat vládu sociálních demokratů s komunisty. Křesťanští demokraté jsou připraveni podílet se pouze na čitelné většinové nekomunistické koalici, ne otevírat cestu k většinové komunistické koalici, řekl ČTK Kalousek. ČSSD podle něj ani na úterním jednání nevysvětlila, proč je pro ni standardní dohoda o nekomunistické koalici nepřijatelná. Tím současně říká, že fakticky počítá s podporou komunistů, míní Kalousek. Lidovci jsou připraveni uzavřít dohodu, která jasně určí mandát kabinetu až do konce řádného volebního období. "To, co navrhuje ČSSD, je nečitelné už deset vteřin poté, co by vláda dostala důvěru," poznamenal předseda KDU-ČSL.

Vyjádření špiček ČSSD, že lidová strana odmítla vládu založenou na expertním principu, protože se bojí ztráty vlivu na budoucí kabinet, považuje Kalousek za absurdní. "To je blábol. Vládnou politické strany, které vytvoří vládu. To je princip zastupitelské demokracie a koaličních vlád," řekl Kalousek.

Gross: Když zkrachují jednání, ČSSD bude pokračovat ve vládě

Premiér Stanislav Gross potvrdil, že v případě krachu rozhovorů mezi ČSSD, unií a lidovci hodlají sociální demokraté pokračovat ve vládě a bránit předčasným volbám. "Zatím je to předčasné, ale platí naše usnesení sjezdu samozřejmě," řekl po jednání poslaneckého klubu ČSSD. Stejně jako prezident Václav Klaus chce prý jednání o vládní krizi uzavřít co nejrychleji. ČSSD podle Grosse ustoupila už dost, teď by měly kompromis nabídnout i ostatní strany. "Z naší strany byly hodně podstatné kroky a já čekám, že aspoň milimetrový krok bude i z druhé strany," uvedl. Také předseda poslanců sociální demokracie Michal Kraus prohlásil, že ČSSD v řadě bodů již svým partnerům ustoupila.

Lidovci chtějí dovést jednání o nekomunistické vládě do konce

Celostátní výbor KDU-ČSL vyzval sociální demokracii a Unii svobody-DEU, aby nerezignovaly na možnost vytvoření většinové nekomunistické koalice. "KDU-ČSL je připravena jednání dovést do úspěšného konce," řekl první místopředseda strany Jan Kasal. Výbor podle něj posvětil postup svých vyjednávačů. Lídři KDU- ČSL trvají na tom, aby příští vládu vytvořily politické strany. Nelíbí se jim princip, aby možný budoucí premiér Jan Kohout vybíral členy svého týmu ze širokého seznamu, který mu strany dodají. Křesťanští demokraté i unionisté chtějí také zamezit tomu, aby ČSSD některé věci prosazovala ve sněmovně spolu s komunisty.

Mínění: Lidé by uvítali alternativu k současným stranám

Lidé by uvítali vznik alternativy k současným politickým stranám. Nový subjekt na domácí politické scéně si přeje 64 procent občanů České republiky. Vyplývá to z nejnovějšího bleskového výzkumu veřejného mínění agentur STEM a P-Consulting. Před čtyřmi roky měl zrod nové politické strany podporu zhruba poloviny oslovených. V pozici lídra nového subjektu by pak lidé nejraději viděli bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Dalšími vhodnými kandidáty na šéfa nové strany jsou podle průzkumu bývalá poslankyně za Unii svobody Hana Marvanová, lídr Evropských demokratů Jan Kasl a nestraník Jaroslav Bureš. Nový subjekt na politické scéně by uvítali voliči bez ohledu na to, pro jakou stranu se v posledních volbách do sněmovny rozhodli. Nejvíce si ho přejí lidé, kteří volit nešli, a voliči neparlamentních stran a bývalé Koalice (spojení KDU-ČSL a US-DEU před volbami v roce 2002).

Další otázka výzkumu se zaměřila na ochotu občanů volit vybrané strany nezastoupené v Poslanecké sněmovně. Největší volební potenciál výzkum zjistil u Strany zelených, hnutí Nezávislí a u Evropských demokratů, u kterých vyjádřilo ochotu je volit shodně zhruba 40 procent oslovených. Srovnatelné možnosti uspět má i hypotetická nová strana nebo koalice složená z Evropských demokratů, SNK a Strany pro otevřenou společnost.

EK povolila Česku 97,6 milionu tun emisí CO2 ročně

Evropská komise ve Štrasburku schválila na léta 2005-7 pro české podniky povolenky na roční emise 97,6 milionu tun skleníkových plynů, zvláště oxidu uhličitého. Komise oznámila, že "bez výhrad" přijala český alokační plán v této výši. Schválený kompromis mezi původním českým návrhem na 107 milionů tun a požadavkem EK na 90 milionů je podle českého vicepremiéra Martina Jahna "kdesi na půli cesty". Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas vyjádřil nad kompromisem spokojenost a řekl, že plán odpovídá směrnici o obchodování s emisemi. Česká vláda nyní může začít vydávat povolenky a české podniky budou s to se rychle zapojit do obchodu s nimi.

Důležité je, že rozhodnutí bere v potaz rychlejší vývoj české ekonomiky, než jaký se plánoval, a počítá s tím, že poroste vývoz elektrické energie z ČR, řekl Jahn ČTK. "Našemu průmyslu dává šanci růst a ani zastánci životního prostředí by s tímto číslem neměli mít problémy," konstatoval Jahn.

Soud rozhodl, že stát nemusí firmě Petrcíle platit dvě mld. Kč

Vrchní soud v Praze rozhodl, že stát nemusí v rámci arbitráže se společností Petrcíle zaplatit 2,05 miliardy korun. Soud vyhověl odvolání Fondu národního majetku, který tvrdil, že arbitráž neměla rozhodovat o náhradě škody. Proti nynějšímu rozhodnutí chce společnost Petrcíle podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Spor vznikl zhruba před pěti lety mezi státem a manažery společnosti Nová Huť, když FNM v roce 2000 vypověděl manažerskou smlouvu firmě Petrcíle o prodeji 15 procent akcií Nové Huti. "Byli jsme vždy přesvědčeni, že právo stojí na naší straně," řekl předseda výkonného výboru FNM Jan Juchelka. "Po dosavadním řízení tento výsledek považuji za vynikající," uvedl po rozhodnutí soudu právní zástupce FNM Roman Felix.

"Petrcíle podá dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky, aby rozhodnutí Vrchního soudu - tedy otázku, zda FNM měl či neměl právo vyměnit v průběhu rozhodčího řízení svého rozhodce, přezkoumal," uvedl mediální zástupce Petrcíle Jaromír Piskoř.

Fond ve sporu argumentoval tím, že rozhodčí senát minulý rok neměl posuzovat otázku náhrady škody, ale rozhodnout o tom, jestli odstoupení státu od smlouvy bylo legitimní. Pokud by rozhodoval i o náhradě škody, býval by fond jmenoval jiného rozhodce. Právě v tomto dal soud fondu za pravdu.

Kinského právník: České úřady předkládají falešné dokumenty

Právní zástupce Františka Oldřicha Kinského, který se v České republice domáhá vrácení majetku za desítky miliard korun, obvinil české úřady z předkládání falešných dokumentů. Obhájce Kinského Jaroslav Čapek řekl, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) začal předkládat u soudů vyhlášku o konfiskaci majetku Kinského, kterou vydal Okresní národní výbor v Hlinsku, jenž však v té době neexistoval.

ÚZSVM obvinění odmítá. V případech proti šlechtickým rodům předkládá soudům listiny získané ze státních, oblastních a jiných archivů. Pravost těchto listin je posuzována soudy v rámci důkazního řízení ve věci samé, řekl ČTK Adam Halmoši z oddělení komunikace úřadu.

Podle Čapka stačí, aby se našel jeden dokument, kde by okresní národní výbor označil Kinského za osobu německé národnosti, a konfiskace se pak bude vztahovat i na majetek v okresech, kde nebyla taková vyhláška vydána. Tímto dokumentem má být právě vyhláška ONV v Hlinsku, domnívá se Čapek.

Výstava v Lidicích ukazuje koncentrační tábor očima vězňů

Výtvarná díla někdejších vězňů koncentračního tábora Flossenbürg v Bavorsku představuje výstava, která začala v Lidické galerii. "Tyto obrazy jsou symbolem hrůzy a utrpení," řekl zastupující ředitel Památníku Lidice Jaroslav Tauber. Výstavu Erinnerung (Vzpomínka), koncentrační tábor Flossenbürg očima vězňů pořádá ve spolupráci s Goethovým institutem v Praze a Českým svazem bojovníků za svobodu k 60. výročí konce druhé světové války. Výstava je otevřena denně a končí 15. května.

V galerii se představuje několik desítek litografií, olejů, linorytů, akvarelů a kreseb tuší od bývalých vězňů z různých evropských zemí. "Moje obrazy vznikly s přibližně patnáctiletým odstupem. Tak dlouho trvalo, než jsme se s tím tématem začala vyrovnávat," řekla akademická malířka Helga Hošková-Weissová, která v Lidicích vystavuje linoryty. "Původně to byly velké obrazy, ale těch se nerada zbavuji, tak jsem je předělala jako grafiku," podotkla pětasedmdesátiletá žákyně Emila Filly. Na díla svých spoluvězňů se prý již dokáže dívat očima někoho, kdo hodnotí spíše výtvarnou techniku než náměty. Mezi desítkami hostů vernisáže byl také Miloš Volf, jediný autor, jehož kresby vznikly přímo v koncentračním táboře, ze kterého byl osvobozen při pochodu smrti.

Koncentrační tábor Flossenbürg ležel 25 kilometrů od českých hranic. Byl založen v květnu 1938. Celkem prošlo Flossenbürgem za sedm let jeho existence asi 100.000 vězňů. Zemřela jich tam téměř třetina.

Konec války připomenou v květnu za ČR v Bruselu Bílá s Gottem

Turné Evropa 60 let bez války, během něhož vystoupí mimo jiné Lucie Bílá, Karel Gott i ruští a američtí umělci, odstartuje 2. května v Bruselu. Další představení, která připravila soukromá Agentura NKL Žofín, se uskuteční v několika českých městech a také v Moskvě, Varšavě či Košicích. "Česká vláda zařadila svým usnesením z 9. března toto turné mezi významné body oslav výročí konce války," řekl Jan Nekola, majitel pořádající agentury. Dodal, že přímo nedostane jeho společnost od vlády žádné prostředky. Příspěvek na pomoc při organizaci koncertů v zahraničí dostanou ale od Černínského paláce česká centra. "My jsme zatím vytipovali sál Palais des Beaux-Arts, kde se bruselský koncert uskuteční. Pomohli jsme také například organizátorům zmapovat kulturní prostředí zde," uvedl šéf Českého centra v Bruselu Pavel Černoch.

Akce má být podle pořadatelů součástí prezentace České republiky v zahraničí a má být rovněž zaměřena na proexportní politiku. Záštitu nad akcí převzal například ministr zahraničí Cyril Svoboda, ministr kultury Pavel Dostál, pražský primátor Pavel Bém, americký velvyslanec v Praze William Cabaniss, ruský ministr kultury Alexandr Sokolov či místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký. Na koncertech vystoupí například soubor písní a tanců ruské armády Alexandrovci, americký armádní soubor The Jazz Ambassadors, Velký orchestr paláce Žofín řízený Františkem Preislerem, Štefan Margita, Marina Vyskvorkina, Kateřina Brožová a australský trumpetista James Morrison.

Po Bruselu budou následovat vystoupení v Košicích, Hradci Králové, Karlových Varech. V pražském paláci Žofín koncertní série pokračuje 18. května, součástí turné bude i o den později koncert v Národním domě na Vinohradech. Koncert se uskuteční také v Českých Budějovicích a českou část turné uzavře o den později vystoupení v Ostravě. Turné zakončí koncerty 23. května ve Varšavě a 26. května v Moskvě.

Světoznámý režisér Roman Polanski v Praze natočí filmovou hudbu

Světoznámý režisér Roman Polanski přijede v polovině dubna opět do Prahy. V hudebním studiu Smečky bude totiž nahrávat hudbu k adaptaci Dickensova románu Oliver Twist, který loni natáčel na Barrandově. ČTK to řekla barrandovská mluvčí Dušana Chreneková. "Byla to vzrušující práce a skvělá zkušenost, jedna z nejzajímavějších na celé mojí filmařské dráze. A to jsem točil ve všech koutech a studiích světa," sdělil loni před závěrem svého čtyřměsíčního pobytu v Praze Polanski. Česku i Barrandovu složil nevídanou poklonu, když řekl, že s podmínkami, jaké tu jsou k filmování, se žádná jiná země srovnat nedá. Spolu s režisérem přijede do Prahy také skladatelka Rachel Portmanová a dirigent David Snell. Smečky, které patří společnosti Barrandov Studio, přivítají Polanského už podruhé. V roce 1999 tu nahrával hudbu k filmu Devátá brána, kterou složil Wojciech Kilar.

Břetislav Pojar představil svůj nový animovaný film

Svůj nový animovaný film nazvaný Hiroši (Tears in The Wind) představil v Praze režisér Břetislav Pojar. Dvacetiminutový snímek o tom, jak malý městský chlapec Hiroši poznával přírodu, Pojar natočil v pražském studiu Animation People pro japonskou společnost ARMZ. Autorem předlohy byl japonský spisovatel Jeto Sato. "Film je ale mezinárodní," řekl Pojar na projekci. Ze snímku není zřejmé, kde se odehrává; mohlo by to být i v Kanadě nebo Evropě. "Atmosféra hor je ale odtud," konstatoval Pojar, podle nějž tak snímek bude srozumitelný nejen pro japonské diváky. Na filmu Pojar pracoval od roku 2003, při přípravě kombinoval řadu animátorských technik. Postavy snímku autoři ztvárnili prostřednictvím loutek a reálných předmětů, počítačově vytvořili iluze sněhu, vánic, zapadajícího slunce i tekoucí vody.

Dýmkaři budou v Olomouci usilovat o rekord v pomalém kouření

Milovníci kouření dýmky se v sobotu sejdou v Olomouci. Rekordní počet 120 kuřáků, mezi nimi i čtyři ženy, bude soutěžit v rámci akce nazvané V. klání zemí Koruny české v pomalém kouření. Účastníci přijedou nejen z České republiky, ale i Slovenska, Polska, Maďarska a Německa. Dýmkaře čekají stejné podmínky. "Dostanou stejnou dýmku, tři gramy tabáku, stejné dusátko a dvě zápalky. Mají za úkol během pěti minut tabák zpracovat a nacpat do dýmky. Za další minutu musejí dýmku zapálit. Pak zbývá pomalé kouření," popsal soutěž prezident spolupořádajícího Hanáckého dýmkařského klubu Jan Cetkovský. Mezinárodní soutěž zaštiťuje i Asociace dýmkařských klubů ČR. Zúčastnit se jí mohou jen osoby starší 18 let.

Bafání z dýmek mohou přihlížet diváci. Musejí ale počítat s tím, že na soutěži stráví i několik hodin. Český rekord v pomalém kouření z dýmky je totiž tři hodiny a čtyři minuty. Oficiální světový rekord je pak ještě zhruba o 14 minut delší. "Základem úspěchu je dýmku dobře napěchovat. Důležitá je i dobrá práce s dusátkem. Konkrétní postup a triky ale žádný dobrý kuřák neprozradí," vysvětlil Cetkovský. Kuřáci dýmek se do Olomouce sjedou již v pátek. Lidé by se neměli divit, pokud v ulicích města potkají zadýmenou historickou tramvaj. Projedou se v ní právě účastníci sobotního klání. Součástí akce bude i prodej a výstava dýmek. Vloni se soutěž konala v Hradci Králové, za rok se uskuteční v Praze.

Ze sportu:

Zástupci fotbalových klubů na ligovém shromáždění v Praze odsouhlasili možnost koupit si prvoligovou licenci od klubu, který se dostal do ekonomických potíží. Zrušení profesionálního statutu druhé ligy naopak nebylo schváleno.

Čtvrtfinálový soupeř fotbalistů Liverpoolu v Lize mistrů Juventus Turín se před středeční odvetou údajně zařadil do seznamu uchazečů o českého útočníka Milana Baroše. Podle představitelů klubu, na které se odvolávala italská média, začne Juventus už tento týden s vedením Liverpoolu jednat o možnosti Barošova přestupu. O letním odchodu českého reprezentanta z Anglie se v poslední době hovoří čím dál častěji, svůj zájem o hráče nedávno projevil i úřadující španělský mistr Valencie.

Spekulace o přestupu Tomáše Rosického z Borussie Dortmund v poslední době stále sílí. Jako další zájemci o služby českého reprezentanta se nyní přihlásily francouzský fotbalový klub Paris Saint Germain a španělské Atlético Madrid. Informovaly o tom listy Le Parisien a As.

Novým trenérem hokejistů Karlových Varů by se mohl stát Zdeněk Venera. Dosavadní generální manažer Zlína, který ve své funkci po letošní sezoně končí, je jedním z hlavních kandidátů na volné místo v západočeském týmu.

Skikrosový král Tomáš Kraus jde na operaci. Mistr světa a vítěz Světového poháru podstoupí ve středu v Mladé Boleslavi plastiku přetrženého předního křížového vazu pravého kolena. Lyžovat by měl začít za čtyři měsíce a do půl roku by mohl být v plné síle připraven na další sezonu.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno, místy přeháňky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.