Týden v číslech

Pražská ulice Na Příkopě má jedny z nejvyšších nájmů v Evropě, foto: VitVit, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Kupní síla vzrostla za 30 let o dvě třetiny; Česko v TOP 20 zemí řazených podle nejdražší nákupní ulice. Příkopy drží 18 příčku. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

24%

příjmu utratí Češi za jídlo. Před 30 lety to byla více než třetina. Podle analýzy České spořitelny čistý příjem průměrného obyvatele ČR včetně dětí a důchodců stoupl od roku 1989 o více než 600 procent z necelých 2000 Kč na více než 15.000 korun v roce 2018.

Úterý

100

let existence oslavil Archeologický ústav AV ČR v Praze. Podle jejího ředitele Jana Maříka sto přineslo stovky zajímavých příběhů. V současnosti 90 procent činnosti ústavu tvoří záchranné archeologické výzkumy, které jsou vyvolané stavební činností.

Středa

100 000 000

Ulice Na Příkopě v Praze,  foto: VitVit,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
korun investuje letos Česko v Etiopii. Jde především o projekty v rámci rozvoje venkova, zemědělství, boje se suchem či vzdělávání.

Čtvrtek

235

eur za m2 dosáhla měsíční výše nájmu v pražské ulici Na Příkopě. V každoročním žebříčku společnosti Cushman & Wakefield Main Streets Across The World 2019 se Česká republika již podruhé dostala do první dvacítky zemí řazených podle nejdražší nákupní ulice. Je jedinou zemí v regionu střední a východní Evropy, která se mezi top 20 letos dostala, a potvrzuje tak absolutně dominantní pozici na středoevropském trhu.

Pátek

81%

Ilustrační foto: Goumbik,  Pixabay / CC0
českých podnikatelů a manažerů považuje korupci za velký problém. Čtyři z deseti ji považují za překážku v podnikání. Na 35 procent českých podnikatelů a manažerů uvedlo, že bez úplatku není možné získat veřejnou zakázku. Po každém pátém respondentovi byl v souvislosti s veřejnou zakázkou požadován úplatek.

Sobota

20

let slouží veřejnosti Aquacentrum Letňany Lagoon. V době otevření to byl první pražský akvapark.

Neděle

80.

výročí perzekuce českých studentů německými okupanty v roce 1939. Nacisté tehdy nařídili uzavření všech českých vysokých škol, devět studentů bylo popraveno a 1200 vysokoškoláků deportováno do koncentračních táborů. Z rozhodnutí mezinárodního studentského sněmu z roku 1941 se 17. listopad slaví jako Mezinárodní den studentstva.