Týden v číslech

Ilustrační foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

Česko si pohoršilo v mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti, Designblok se věnuje budoucnosti i klimatu Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

978 860

lidí se od předloňského října zapojilo do účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET). Dohromady zaregistrovali zhruba 380 milionů účtenek. Ministerstvo financí ročně vyplácí výhry za 64,8 milionu korun.

Úterý

32.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
příčka patří Česku v konkurenceschopnosti za období 2019/2020. Česko si v mezinárodním žebříčku pohoršilo o tři místa. Přeskočily jej Estonsko, Itálie a Malajsie. K lepšímu umístění ČR nepomohly ani skvělá makroekonomická stabilita, slušná dynamika ekonomického růstu, dobrá kontrola a rovnováha státních a veřejných financí či bezpečnost.

Středa

1,9%

růst cen průmyslových výrobců v září. Jde o zpomalení ze srpnových 2,1 procenta. Šlo o nejnižší růst od loňského května.

Čtvrtek

348

Designblok,  foto: Anaïs Raimbault
designérů, módních návrhářů, výrobců i škol se představilo v Průmyslovém paláci a Lapidáriu na letošním Designbloku. Za hlavními motivy lze označit udržitelnou výrobu, technologie i experimenty s materiálem.

Pátek

22

stupňů Celsia naměřili v pražském Klementinu v roce 1954. Navzdory pěknému slunečnému počasí se tento rekord letos nepodařilo překonat.

Sobota

95

let se dožívá politik Lubomír Štrougal, předseda vlády ČSSR 1970-1988.

Neděle

¼

Čechů si myslí, že za určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí lepší. Vyplývá to z unikátního průzkumu Českého rozhlasu v rámci projektu Rozdělení svobodou. Demokracii za nejlepší způsob vlády považuje asi polovina republiky.