Týden v číslech

Moto GP v Brně, foto: ČTK / Luboš Pavlíček

Zájem zahraničních filmařů o natáčení v Česku nepolevuje, Český Krumlov oslavil založení města a Brno přivítalo MOTO GP. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Moto GP v Brně,  foto: ČTK / Luboš Pavlíček

Pondělí

800 000 000

Foto: Tomáš Adamec,  archiv ČRo
korun už vyčerpaly zahraniční filmové štáby. Jde o celkovou sumu, kterou letos stát dal na filmové pobídky. Státní fond kinematografie proto už přerušil přijímání nových projektů.

Úterý

32 000

fyzických osob začalo podnikat během prvního pololetí letošního roku. Jde o vůbec nejvyšší počet za poslední čtyři roky. Naopak své podnikání ukončilo 23.000 lidí.

Středa

70

Bolek Polívka,  foto: Luboš Vedral,  archiv ČRo
oslavil populární herec, mim, komik, bavič a bohém Bolek Polívka. Byl jednou z nejvýraznějších tváří brněnského divadla Husa na provázku. Dnes šéfuje vlastnímu divadlu. Během kariéry ztvárnil řadu filmových rolí včetně ceněné postavy faráře v Zapomenutém světle nebo „nehrdinského hrdiny“ v Hřebejkově Musíme si pomáhat.

Čtvrtek

9 700 000 000

korun dělá za červenec schodek státního rozpočtu. I když proti červnu se schodek snížil, ve srovnání s loňským rokem, kdy skončilo hospodaření státu s přebytkem 16,6 miliardy, jde o výrazně horší výsledek.

Pátek

710

Český Krumlov | Foto: Vined,  Pixabay,  Pixabay License
založení města Český Krumlov. Datum je odvozené z listiny Jindřicha I. z Rožmberka ze dne 2. srpna 1309, v níž je první písemná zmínka o Českém Krumlovu jako městu

Sobota

135.

výročí, kdy byla slavnostně otevřena rozhledna na Klínovci u Božího Daru v Krušných horách. Postupem času věž zchátrala a musela být rozebrána a znovu postavena. Replika původní věže pak byla slavnostně otevřená 28.10.2013

Neděle

5 403,19

metrů Masarykův okruh opět přivítal prestižní Velkou cenu Brna. Nejvýznamnější motoristická akce v Česku jako každoročně přilákala tisíce diváků.