Týden v číslech

Negrelliho viadukt, foto: Foto: Jvs, CC 3.0

90 let od vysvěcení svatovítské katedrály na Pražském Hradě, příznivá bilance zahraničního obchodu, největší kolový jeřáb v Česku v akci. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

4,3%

Foto: Tumisu,  Pixabay / CC0
dělá aktuálně maloobchodní růst tržeb v Česku. Ještě v únoru to přitom bylo 5,1 procenta. Stejně jako v předchozích měsících se nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb.

Úterý

2,6%

Takový růst předpovídá české ekonomice ve svém jarním hospodářském výhledu Evropská komise. Ještě v únoru předpokládala, že se podaří udržet loňské tempo (2,9%).

Středa

169

Negrelliho viadukt,  foto: Foto: Jvs,  CC 3.0
tunovou ocelovou konstrukci měřící 35 metrů usadili dělníci v rámci rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze. K výměně oblouku, pod kterým vede ulice Prvního pluku, došlo za pomoci největšího kolového jeřábu v republice s nosností až 550 tun. Negrelliho viadukt je výjimečným technickým dílem, ale i důležitou dopravní spojnicí.

Čtvrtek

21 800 000 000

korun činí přebytek zahraničního obchodu. Meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. Naopak negativně se na ní podepsal obchod s počítači, elektronickými přístroji a s ropou a zemním plynem.

Pátek

2,7%

Petr Sís,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv ČRo
lidí v Česku je bez práce. Jde o nejnižší nezaměstnanost od června roku 1997.

Sobota

70

slaví výtvarník, spisovatel a filmař Petr Sís.

Neděle

90

let uplynulo od vysvěcení katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Veřejnosti se otevřela o pár měsíců později 28. září 1929.