Olej z máku či kmínu, chleba ze cvrččí mouky
Výrobci prorážejí s netradičními pochutinami. Například na Vysočině začali lisovat olej z máku, lnu i českého kmínu. Start-up Sens nabízí produkty z cvrčků, a expanduje do Německa.
Farmář Václav Novák z Jívoví, který hospodaří na sto hektarech polí, začal s lisováním olejů letos zjara. Lněná semena nakupuje od jiných českých pěstitelů, protože na rozdíl od přadného lnu se odrůdám lnu olejného na Vysočině moc nedaří. Rozhodl se lisovat i modrý mák, který sám pěstuje.
Cvrčci expandují i do Německa
Český start-up Sens nabízí potraviny ze cvrčků. Se svými výrobky se mu podařilo dostat do supermaketů Billa a Merkur v Rakousku. Teď expanduje do Německa. Start-up prodává hlavně proteinové tyčinky s tzv. cvrččí moukou. Kvůli expanzi do německých měst jedná firma o investici 40 milionů korun.Například v Česku se už v nabídce řetězce Penny letos dvakrát pokusně objevil chleba se cvrččí moukou. Prodávat celostátně hmyzí produkt byl i na evropské poměry ojedinělý test. "Na této spolupráci je vidět hlavně univerzální využití kvalitní hmyzí bílkoviny," uvedl spoluzakladatel startupu Radek Hušek. Sens je jednou z prvních firem v Evropě, které pracují s cvrččí moukou. Proteinové a energetické tyčinky z cvrčků budou nabízeti i obchody Hudy i Vitaland.