Denní souhrn zpráv

Okamura: Intenzita jednání s ANO signalizuje programovou blízkost

Ve Sněmovně pokračovaly rozhovory mezi stranami, které se do dolní komory Parlamentu dostaly. Zástupci hnutí SPD po jednání s ANO potvrdili, že podpoří na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), hnutí ANO naopak respektuje právo SPD na pozici místopředsedy Sněmovny. Předseda SPD Tomio Okamura po schůzce uvedl, že stejně jako s komunisty se SPD s hnutím ANO dohodlo na přípravě zákona o obecném referendu. Liší se v názoru na jeho parametry, dodal. Během zhruba hodinové schůzky ANO podle něj slíbilo, že se bude zabývat i otázkou omezení azylu pro muslimy či propagace práva šaría v Česku. Znovu se ANO s SPD sejdou v úterý odpoledne. Intenzita jednání je podle Okamury signálem, že se podaří prosadit program jeho hnutí. "O koalici jsme se nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády," uvedl Okamura. Také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že jednání s SPD se vytvoření vlády netýkala. Podle něj platí předvolební vyjádření ANO, že hnutí nebude vstupovat do vlády s SPD a KSČM.

ODS a KDU-ČSL chtějí, aby kontrolu tajných služeb měla opozice

KDU-ČSL a ODS se shodly na tom, že by sněmovní komise pro kontrolu tajných služeb měla vést opozice. Zástupci obou stran to řekli novinářům po povolební schůzce. Občanští demokraté se také vyslovili pro to, aby se nezvyšoval počet výborů ve Sněmovně. Lidovci po jednání s ODS zváží, zda na předsedu Sněmovny podpoří Radka Vondráčka (ANO) nebo Petra Fialu (ODS). Občanští demokraté budou uvažovat o návrhu KDU-ČSL, aby každá sněmovní strana měla aspoň jednoho předsedu výboru. Podle lidovců by měl být zástupce opozice i v čele bezpečnostního výboru."Shodli jsme se na tom, že komise, které kontrolují tajné služby, by měly být vedeny zástupci opozice," potvrdil předseda ODS Fiala. ODS také uvedla, že nechce zvyšovat počet výborů ve Sněmovně.

Zaorálek zopakoval, že ČSSD míří do opozice, názor asi nezmění

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po jednání se zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury zopakoval, že se sociální demokracie chystá do opozice. Nepředpokládá, že by ČSSD tento postoj přehodnotila. S Okamurou a místopředsedou hnutí Radimem Fialou mluvili představitelé ČSSD hlavně o ustavení Sněmovny. Konkrétní závěry schůzka neměla. "Sledujeme to, abychom měli prostor pro opoziční práci," řekl Zaorálek, s nímž se jednání zúčastnil úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Zástupci obou uskupení probírali také programy. Okamura i Zaorálek podotkli, že mezi nimi panují velké rozdíly. Snaha hledat dohodu o ustavení Sněmovny je ale podle místopředsedy ČSSD na obou stranách.

Syn Špinarové odmítl vyznamenání pro matku, prý by ho nechtěla

Syn Věry Špinarové odmítl státní vyznamenání, které chtěl zpěvačce posmrtně udělit prezident Miloš Zeman. Matka by ho nechtěla, potvrdil ČTK informaci České televize syn zpěvačky Adam Pavlík. "Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla," řekl Pavlík ČTK. Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl, dodal. Rozhodl se po konzultaci s rodinou, kanceláři prezidenta to sdělil telefonicky, a tím to pro něj podle jeho slov skončilo.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že k vyznamenání Špinarové vyzývali Zemana občané. "Její syn to však odmítl, a na seznamu oceněných proto nebyla," řekl mluvčí.

Hudebník Hannig má dostatek podpisů pro kandidaturu na Hrad

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig má k dispozici 20 poslaneckých podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Podpisy ve středu odevzdal na ministerstvo vnitra. Hannig to řekl ČTK. Podporu získal od končících i nových poslanců z několika politických stran. Ohledně své kandidatury se ještě nerozhodl bývalý šéf Úřadu vlády Karel Štogl. Ministerstvu vnitra již zaslali kandidátní listiny podepsané poslanci čtyři uchazeči o Hrad, veřejně to oznámili jen tři z nich.

Hannig se ke kandidatuře přihlásil v polovině července. ČTK ve čtvrtek řekl, že se pokoušel získat podpisy občanů, potřebných 50.000 se mu jich ale nastřádat nepodařilo. Rozhodl se proto jít cestou politické podpory.

Bankovní asociace zlepšila odhad růstu české ekonomiky na 4,3 pct

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 4,3 procenta z červencových 3,2 procenta. Důvodem je rychlejší nástup oživení investic a silnější spotřeba domácností, informovali na tiskové konferenci zástupci asociace. Proto také asociace zvýšila odhad růstu ekonomiky i na příští rok, a to na 3,2 procenta z předchozích 2,7 procenta. "K oživení investic v podnikové sféře přispívá i zdražování práce - podniky chronicky hlásí nedostatek pracovníků a jejich mzdové požadavky jako stále výraznější bariéru dalšího rozvoje, a tedy se budou postupně snažit nahrazovat pracovníky automatizací či robotizací," uvedl analytik Unicredit Bank Patrik Rožumberský. Nezaměstnanost by přitom měla podle něj letos v průměru klesnout na 4,3 procenta a za celý příští rok na čtyři procenta. ČBA počítá ještě letos a pak i v příštím roce s růstem úrokových sazeb centrální banky.

Soud s Rathem byl kvůli námitkám podjatosti odročen na neurčito

Krajský soud v Praze přerušil jednání v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, která se týká zmanipulovaných zakázek. Nejprve chce vyřešit námitky podjatosti soudce Roberta Pacovského a trestního senátu, který vede. Námitky podal Rath a téměř všichni advokáti. Proti rozhodnutí o námitkách ještě bude možné podat stížnost, kterou by případně řešil pražský vrchní soud. Dá se tak očekávat, že se proces zastaví na několik měsíců. Rath tvrdí, že Pacovský o jeho kauze nemůže rozhodovat nestranně a chce dosáhnout výměny soudce. Podle něj čelí soudce politickému tlaku, aby ho znovu odsoudil. Dalšími důvody, proč by senát neměl případ řešit, pak soud zahrnula většina advokátů, kteří se kauzou zabývají. Pacovský po zhruba hodinové poradě uvedl, že nejprve senát rozhodne o námitkách. Předpokládá, že pak proti rozhodnutí budou podány stížnosti, kterými se bude zabývat pražský vrchní soud. V řešení kauzy chce pokračovat, až toto kolečko skončí a sporná otázka bude vyřešena.

Soud zrušil předběžné opatření, Uber může v Brně jezdit

Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které zakazovalo Uberu poskytovat služby v Brně. Uvedl to na facebooku náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Podle něj to znamená, že Uber může začít v Brně jezdit. Ale neznamená to, že je tím vyřešena otázka, zda jezdí v souladu se zákonem, protože to soud neřešil, dodal. Tuto otázku bude soud řešit samostatně. Na rozhodnutí olomouckého soudu upozornila Česká televize.

V Brně začal Uber jezdit letos 1. února, ale v červenci Krajský soud zakázal jeho služby předběžným opatřením. Argumentuje tím, že Uber funguje podobně jako taxi, ale nesplňuje zákonné požadavky na taxikáře kladené. Klasičtí taxikáři ho považují za nekalou konkurenci, v Praze nedávno uspořádali proti Uberu protest.

Památky, muzea a knihovny mohou dostat z EU až 11 miliard korun

České památky, knihovny a muzea mohou v následujících letech získat z evropských dotací až 11 miliard korun. S příspěvkem z české strany, který v případě těchto projektů činí 15 procent, pomůže kulturnímu dědictví v ČR 13 miliard korun. Výzvy na podávání žádostí v oblasti památek už jsou uzavřené, žádosti knihoven a muzeí se ještě přijímají, informovalo ČTK ministerstvo pro místní rozvoj. Na projekty knihoven a muzeí lze žádosti dávat do 31. prosince tohoto roku, respektive do 31. ledna 2018. K dispozici pro tyto projekty je ještě téměř 1,5 miliardy korun. Až do 31. října 2022 je možné podávat žádosti na takzvané integrované projekty, které se týkají třeba konkrétních regionů nebo místního rozvoje; na ně jsou připravené skoro dvě miliardy korun.

Soud zamítl žalobu firmy Amádeus Real na Ostravu o 1,5 miliardy

Odvolací senát Krajského soudu u Ostravě zamítl žalobu developerské firmy Amádeus Real na Ostravu. Společnost žádala 1,5 miliardy korun za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu v centru města. Zástupci Ostravy nárok od počátků odmítají. Už dříve v této věci rozhodoval Okresní soud v Ostravě, který mezitimním rozsudkem žalobu označil za oprávněnou. Rozhodnout se pak mělo o výši náhrady. Proti rozhodnutí okresního soudu se Ostrava odvolala. Krajský soud v Ostravě odvolání projednal a dospěl k jinému rozhodnutí. "Žaloba se zamítá," uvedl soudce. Rozhodl také, že firma má městu uhradit náklady na soudní proces.

SŽDC se s aktivisty z Kliniky nedomluvila, dům musejí vyklidit

Zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Autonomního sociálního centra Klinika se nedomluvili na kompromisu ohledně domu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Aktivisté chtějí v budově, kterou od loňského října vlastní SŽDC, nadále zůstat. Správa trvá na tom, aby dům vyklidili. Objekt chce SŽDC zrekonstruovat na administrativní budovu. Letos v lednu soud rozhodl, že aktivisté musí budovu i pozemky SŽDC vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací pražský městský soud.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. S Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Aktivisté v budově přesto zůstali.

V Česku bylo léčeno gama nožem za 25 let přes 18.500 lidí

Leksellův gama nůž v pražské Nemocnici Na Homolce léčil za 25 let v Česku už 18.534 lidí, nyní přibude pět dalších. Novinářům to řekl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie nemocnice Roman Liščák. Přístroj, který umí velmi přesně ozářit například nádory v mozku, byl instalován 26. října 1992. Na počátku byla sbírka pro Konto Míša. "Míša bylo jméno pacienta ze Slovenska, který byl léčen ve Stockholmu. Cena léčby byla tehdy astronomická. Byl to plat celé rodiny na 15 let nebo cena rodinného domu," popsal Liščák. Poté bylo rozhodnuto vybrat pomocí sbírky na přístroj do české nemocnice.

První prototyp byl instalován ve Stockholmu v roce 1968, český přístroj měl o 24 let později sériové číslo 37. V roce 2002 byl obnoven, zůstala ale původní kostra. V roce 2009 byl vyměněn za zcela nový, což umožnilo navýšení počtu operací z 800 ročně na přibližně tisíc.

V Peci pod Sněžkou v příštích dvou letech přibudou stovky lůžek

V centru Pece pod Sněžkou se do dvou let zvýší počet lůžek v ubytovacích zařízeních o více než dvě stovky, tedy zhruba o dvě procenta. Nárůst souvisí se stavbami hotelů či penzionů. ČTK to řekl starosta Alan Tomášek (ODS), který odhaduje nárůst počtu lůžek o přibližně 260. Pec má v současnosti okolo 13.500 lůžek. V posledních letech zažívá centrum Pece nebývalý stavební ruch. Příští rok by se měly otevřít dva apartmánové hotely - Apartmány Svatý Vavřinec a Pecr Deep. Penzion Post u autobusového nádraží dostane podobu hrubé stavby. Do dvou let by také měl v Peci po delší době vzniknout na místě bývalého hotelu Hradec i zcela nový klasický hotel.

Strávit Vánoce či Nový rok na pláži chce stále více Čechů

Cestovní kanceláře navýšily na závěr letošního roku ubytovací kapacity v exotických destinacích. Nejpopulárnější je letos Egypt. Ceny dovolených se meziročně nezměnily. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů. Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka Čechů, kteří chtějí strávit závěr roku v teple, přibývá. "Oproti loňsku jsme na období svátků do nabídky nově zařadili hotely na Srí Lance nebo v Thajsku. Celkově je na závěr roku největší zájem o Spojené arabské emiráty a Omán. Některé termíny už jsou v těchto destinacích vyprodané," uvedl Bezděk. Nejpopulárnější exotickou destinací, kam Češi jezdí trávit konec roku, je Egypt, zejména díky ceně zájezdů. Podle statistik portálu Invia.cz ho letos preferuje 18 procent klientů. Na Kapverdy míří 11 procent turistů a desetina do Spojených arabských emirátů.

Sport

Tenistka Karolína Plíšková svůj poslední zápas bílé skupiny Turnaje mistryň prohrála. Lotyšce Jeleně Ostapenkové podlehla 3:6 a 1:6. Už před utkáním ale bylo jisté, že česká reprezentantka postoupí do semifinále z prvního místa.

Tenistka Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou porazily v úvodním utkání čtyřhry na Turnaji mistryň v Singapuru španělsko-slovinský pár María José Martínezová, Andreja Klepačová 6:3, 6:4 a postoupily do semifinále. V něm je čekají vítězky duelu mezi světovými jedničkami Martinou Hingisovou s Chan Yung-jan a Květou Peschkeovou s Annou-Lenou Grönefeldovou.

Květa Peschkeová s Annou-Lenou Grönefeldovou na světové jedničky na tenisovém Turnaji mistryň nevyzrály. Hingisové a Chan Yung-jan podlehly 3:6 a 2:6.

Biatlonistka Gabriela Koukalová potvrdila, že kvůli potížím s lýtkovými svaly nestihne začátek sezony. Od června nemůže trénovat naplno, nyní se poprvé zapojí do přípravy s reprezentací a odletí za ní do Finska. Českému rozhlasu Koukalová řekla, že její účast na únorových olympijských hrách zůstává ohrožena.

Počasí v pátek

Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo mrholení, hlavně na severu a severovýchodě. Na jihu místy přechodně i polojasno. Teploty 13 až 17 stupňů, na horách kolem osmi stupňů Celsia.