Denní souhrn zpráv

Rozpočet bude schválen do konce září, ujistil Sobotka i Pilný

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na bilanční schůzce s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) shodli, že návrh rozpočtu na příští rok i přes spory ohledně zvyšování platů vláda schválí standardně, tedy do konce září. O růstu platů bude koalice jednat v pondělí před jednáním vlády. Podle Sobotky se musí koaliční strany dohodnout na jednotném postoji. Premiér to řekl novinářům po jednání s Pilným. Peníze je možné podle Sobotky získat z nespotřebovaných výdajů jednotlivých ministerstev. Sobotka uvedl, že ke konci srpna to bylo zhruba 100 miliard korun, část je ale určena na spolufinancování projektů z fondů EU.

Sobotka a Chovanec se shodli na růstu platů bezpečnostních sborů

Platy u bezpečnostních sborů by od letošního listopadu měly vzrůst o deset procent. Po bilanční schůzce to novinářům řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Sobotka uvedl, že odmítá návrhy některých koaličních partnerů, že by policisté nebo hasiči neměli dostat přidáno, protože se jejich platy v poslední době zvýšily dostatečně. Stejné zvýšení požadují také odbory, které kvůli jednáním o platech ve veřejné sféře vyhlásily stávkovou pohotovost. Podle Sobotky se Chovancovi v končícím volebním období podařilo stabilizovat situaci bezpečnostních sborů. Připomněl, že současná vláda vrátila peníze, o které jejich příslušníci přišli v době škrtů vlády Petra Nečase.

Vláda ještě do voleb projedná analýzu zajišťovacích příkazů

Vláda ještě do říjnových voleb projedná analýzu používání zajišťovacích příkazů včetně informace o kauze společnosti FAU. Po schůzce s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet by měl v nadcházejících týdnech projednat i zprávu o kontrole takzvaných korunových dluhopisů. Pilný uvedl, že analýzu vypracovanou finanční správou už má připravenou a vládě ji předloží do 15. září, poté ji pošle i rozpočtovému výboru Sněmovny. Sobotka je přesvědčen, že zajišťovací příkazy by měly být používány jen v jasně vymezených případech a tehdy, kdy není možné postupovat jinak. Pilný chce vypracovat metodiku, jak mají správci daní tento mimořádný institut používat.

Sobotka minulý týden Pilného vyzval, aby prověřil postup finanční správy v souvislosti s opavskou firmou FAU. Požadavek je reakcí na nahrávku, na níž šéf ANO a Pilného předchůdce Andrej Babiš hovoří o společnosti FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu.

Usnesení o vydání Babiše dostane policie nejpozději příští týden

Sněmovní usnesení o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání dostane policie nejpozději příští týden. Zákon o jednacím řádu dává dolní komoře k odeslání dokumentu pětidenní limit od jeho přijetí. Sněmovna dala souhlas s trestním stíháním obou poslanců v případu Čapí hnízdo ve středu. Usnesení už podepsal předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který ve čtvrtek ČTK napsal, že bude odesláno policii. Policie by mohla dokument dostat podle informací ze Sněmovny pravděpodobně v pondělí. Po jeho obdržení bude moci učinit kroky k zahájení trestního stíhání.

Policie chce oba politiky ANO obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali.

Sněmovna schválila smlouvu se Slovenskem o vzdušné ochraně

Sněmovna schválila smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru mezi Českou republikou a Slovenskem. Poslanci o dohodě nediskutovali, schválili ji hlasy 73 ze 104 přítomných členů dolní komory. Proti nebyl nikdo. Senát dal souhlas s ratifikací smlouvy už v červenci. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Smlouva umožní pilotům z jedné země zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu bývalého Československa proti narušiteli vzdušného prostoru. Šlo by například o situaci, kdy by teroristé unesli civilní letadlo a chystali se s ním zaútočit. Dohoda zároveň předpokládá vzájemnou výpomoc pro případ, že by jedna ze zemí nebyla s to zajistit ochranu svého vzdušného prostoru. Smlouvu podepsali ministři obrany obou zemí Martin Stropnický a Peter Gajdoš letos v únoru.

Úřad pro dohled nad hospodařením politiků zahájil další řízení

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zahájil další dvě správní řízení se subjekty. Týkají se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. V tiskové zprávě to uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Subjektům vytýká absenci registrace ve zvláštním registru úřadu a jednomu z nich i neoznačení volební kampaně informací o zadavateli a zpracovateli. Konkrétní názvy Weis neuvedl. Úřad už zahájil celkem osm správních řízení v souvislosti s volbami. V těchto případech může uložit sankci až 100.000 korun. Další řízení nesouvisející s volbami chystá.

Exposlanci za ODS u soudu odmítli, že jim Nečas slíbil trafiky

Bývalí poslanci za ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr u soudu v roli svědků odmítli obvinění, že jim někdejší premiér Petr Nečas přislíbil v roce 2012 lukrativní místa výměnou za složení mandátů. Tluchoř označil obsah Nečasovy obžaloby z podplácení za fake news, tedy za záměrně šířenou falešnou zprávu. Šnajdr se proti tvrzení státních zástupců ohradil, řekl, že žádnou pomoc nepotřeboval, protože se o sebe vždy dokázal postarat sám.

V kauze tzv. trafik, která v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády, čelí vedle někdejšího premiéra obžalobě jeho současná žena Jana (dříve Nagyová) a bývalý náměstek ministerstva zemědělství Roman Boček. Oba podle obžaloby Nečase navedli, aby rebelujícího Tluchoře, Šnajdra a třetího zákonodárce Ivana Fuksu podplatil, a zajistil si tak prosazení vládního daňového balíčku ve Sněmovně. Poté, co zákon prošel, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Odstartovalo druhé kolo Dešťovky, stát přerozdělí 240 milionů

Státní fond životního prostředí (SFŽP) začal přijímat žádosti o dotaci v programu Dešťovka. V prvním květnovém kole si lidé o 110 milionů korun zažádali během 28 hodin. Nyní je rozpočet druhého kola 240 milionů korun, polovina peněz půjde do oblastí postižených suchem. Jedna domácnost může v programu na využívání dešťové a odpadní vody na zalévání zahrad nebo na splachování záchodu získat až 105.000 korun. Pokud budou chtít majitelé používat dešťovou vodu ke splachování záchodů napojených na kanalizační síť, budou se muset domluvit s provozovateli kanalizace na podmínkách platby za stočné. Dohodu pak budou muset doložit SFŽP před vyplacením podpory. Projekty se budou muset dokončit do roku od schválení žádosti.

Průzkum: Třetina Čechů se v uplynulém roce dostala do minusu

Přibližně třetina Čechů v uplynulém roce zažila období, kdy se dostala s penězi do minusu. Zhruba polovina rodin by například měla problém zaplatit nenadálý výdaj přes 10.000 korun. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila ČSOB. "Pokud by domácnosti přišly o hlavní zdroj příjmu, vydržely by maximálně tři měsíce, než by si musely půjčit nebo se přestěhovat a snížit tím své pravidelné výdaje. Čtvrtina rodin by při výpadku příjmů s penězi dokonce nevydržela ani měsíc," uvedl ředitel a člen představenstva ČSOB Petr Hutla. Podobně jako rodiče mají podle něj ve finanční gramotnosti mezery i děti. Kapesné dostávají v průměru od devíti let a 12 procent z nich má problémy s ním vyjít. Pouze 17 procent z nich si myslí, že umí správně hospodařit. Na 70 procent se chce o hospodaření dozvědět více.

NSS zamítl stížnosti kvůli nejmenování Fajta profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnosti ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Univerzity Karlovy ve sporu kvůli údajné nečinnosti prezidenta Miloše Zemana. Prezident předloni nejmenoval kunsthistorika Fajta profesorem. Fajt a univerzita podali k Městskému soudu v Praze žalobu na ochranu proti nečinnosti, avšak neuspěli. Stejně dopadli s následnou kasační stížností, zjistila ČTK z úřední desky. NSS neveřejně rozhodl ve středu, odůvodnění připravuje k brzké publikaci. Městský soud loni dospěl k závěru, že prezident nebyl nečinný, o čemž svědčí zejména jeho dopis ministryni školství. Informoval v něm o rozhodnutí nejmenovat profesorem Fajta ani další dva docenty.

Ústecká Spolchemie spustila provoz membránové elektrolýzy

Ústecká Spolchemie oficiálně spustila provoz membránové elektrolýzy, která nahradila původní rtuťovou technologii. Díky dvoumiliardové investici se zdvojnásobila výroba. Šlo o největší investici v poválečné historii 161 let staré firmy, trvala 26 měsíců. Náklady společnost hradila z vlastních zdrojů, z úvěrů a 193 milionů korun byla dotace Státního fondu životního prostředí. Zařízení staré amalgámové elektrolýzy, která využívala rtuť, firma postupně sanuje. Novinářům to řekl ředitel chemičky Daniel Tamchyna. Spolchemie spuštěním elektrolýzy splnila požadavek Evropské unie, která nařídila do konce letošního roku odstavit rtuťové technologie.

Kongres USA se asi v říjnu bude zabývat prodejem vrtulníků do ČR

Americký Kongres se bude s největší pravděpodobností během října zabývat prodejem amerických vrtulníků UH-1Y od firmy Bell české armádě. Vyplývá to z informací ČTK. Pokud se Kongres k prodeji vyjádří kladně nebo otázku nechá nezodpovězenou, americká vláda bude moci do Česka poslat oficiální nabídku. Čas k tomu má do konce října. O mnohamiliardový tendr se uchází prostřednictvím italské vlády také italsko-britský koncern AgustaWestland. Vítěze by měla vybrat až nová vláda, která vzejde z říjnových voleb.

Pohonné hmoty zdražily, benzin o třicetník, nafta o 17 haléřů

Pohonné hmoty od minulého týdne zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla proti minulé středě o 30 haléřů na 29,94 Kč/l. Nafta zdražila v průměru o 17 haléřů na 28,65 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Nejvíce se za pohonné hmoty platí opět v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě v průměru 30,74 Kč. Za více než třicet korun ho řidiči kupují také na Vysočině, v Jihomoravském, Plzeňském, Středočeském a Olomouckém kraji. Nafta je v metropoli za průměrných 29,56 Kč/l. Přes 29 korun za litr stojí už jen na Vysočině, v Plzeňském a v Jihomoravském kraji. Nejlevnější benzin i naftu natankují řidiči v Královéhradeckém kraji. Natural 95 v průměru za 29,53 Kč/l a naftu za 28,05 Kč/l.

Na Slovensko bylo z ČR dodáno 350 kg vařených vajec s fipronilem

Slovenský distributor potravin Zeelandia dovezl z České republiky podle dosavadních kontrol 350 kilogramů vařených loupaných vajec kontaminovaných jedovatým insekticidem fipronil. Asi pětina ze zmiňovaného množství dodávek byla už spotřebována. Novinářům to řekl ředitel slovenské státní veterinární a potravinové správy (SVPS) Jozef Bíreš. Společnost Papei z Roudnice nad Labem, která zpracovala zahraniční zboží a distribuovala velkoodběratelům, sdělila, že vejce nebyla z českých chovů. Podle českých veterinářů byla vejce z různých chovů z Polska, následně mířila na Slovensko i do provozů v Česku. "V případě, že bude zjištěno, že se ještě nacházejí na našem trhu, bude zabráněno jejich další distribuci," řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Pražské centrum Remozka podpoří lidi se získaným poškozením mozku

Lidi se získaným poškozením mozku při návratu do běžného života a zapojení do společnosti podpoří komunitní centrum Remozka. V pražském Karlíně ho otevírá Centrum neurorehabilitace ERGO Aktiv. Na chodu Remozky se podílejí lidé, kteří si podobnými zkušenostmi prošli a dobře vědí, co člověk prožívá a s čím potřebuje pomoci.

ERGO Aktiv podporuje lidi po prodělané cévní mozkové příhodě či jiném získaném poškození mozku, například po nádorovém onemocnění. Pomáhá jim při návratu do aktivního života, zvýšení soběstačnosti, návratu do zaměstnání nebo jeho udržení a při řešení celkové nepříznivé sociální a životní situace. Remozka je prostor pro vzájemné sdílení a pomoc nejen lidí se získaným poškozením mozku, ale i jinými hendikepy a lidí zdravých. Komunitní centrum nabízí různé volnočasové aktivity, jako jsou dramaterapie, muzikoterapie, jógu, přednášky, promítání či návštěvy kulturních akcí.

Ostravské knihovny lákají nové čtenáře společným festivalem

První Festival ostravských knihoven má představit zájemcům fungování těchto institucí. Šestice knihoven chystá na 3. října prohlídky běžně nepřístupného zákulisí i soutěže. Chtějí tak přilákat i nové čtenáře. ČTK o společném projektu informovala Marcela Stehlíková z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. V Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě si návštěvníci například prohlédnou běžně nepřístupné prostory, výstavu knižních unikátů a rekordů či vyzkouší své znalosti v zábavném knihovnickém kvízu o ceny. Knihovna města Ostravy ve své hlavní budově u Sýkorova mostu připravila například rychlokurz obalování knih.

Zahrady pod Hradem čeká oprava, od loňska mají méně návštěvníků

Palácové zahrady pod Pražským hradem jsou podle památkářů dvě desítky let po nákladné rekonstrukci v havarijním stavu. Národní památkový ústav (NPÚ), který komplex zahrad spravuje, proto připravuje jejich rekonstrukci. Měla by trvat pět let, ale neměla by zahrady uzavřít. Návštěvnost zahrad snížilo uzavření vstupu od Hradu v souvislosti s loni zavedenými bezpečnostními opatřeními v sídle prezidenta. Dříve nepřístupné zahrady kolem Hradu se postupně otevíraly od 90. let, před 20 lety, 9. září 1997, se otevřela Velká Pálffyovská. Soubor zahrad pod Pražským hradem tvoří pět zahrad mezi Valdštejnskou ulicí a jižními terasami Hradu - ještě Ledeburská, Malá Palffyovská, Kolovratská a Malá Fürstenberská. Další zahrady v okolí Hradu spadají pod Správu Pražského hradu (SPH). K palácovým zahradám přiléhají Jižní zahrady, tedy Rajská a Na Valech.

Letošní léto patří v Klementinu k nejteplejším v historii měření

Letošní léto v pražském Klementinu patří mezi nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. S průměrnou teplotou 21,7 stupně Celsia se umístilo na 6. až 7. místě z 243 dosavadních měření. Léto 2017 se tak vešlo mezi tři procenta nejteplejších letních sezon od roku 1775, uvedli meteorologové na svém informačním webu. Nejteplejším létem zůstává rok 2003 s průměrnou teplotou 22,4 stupně.

Sport

Čeští basketbalisté se rozloučili s mistrovstvím Evropy v Kluži porážkou 69:107 s favorizovaným Chorvatskem. Proti druhému celku skupiny C jim vůbec nefungovala defenziva. Turnaj zakončili s jedinou výhrou nad domácím Rumunskem na konečné 19., či 20. příčce.

Tenistka Karolína Plíšková vypadla z grandslamového US Open ve čtvrtfinále a přijde o post světové jedničky. Pod zataženou střechou na centrkurtu ve Flushing Meadows prohrála se sebevědomou domácí turnajovou dvacítkou Coco Vandewegheovou 6:7 a 3:6.

České tenistky mají na grandslamovém US Open jisté finále čtyřhry. Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou porazily kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 6:3, 2:6, 6:4 a postoupily do semifinále, v kterém se utkají s Lucií Hradeckou a Kateřinou Siniakovou.

Zástupci české hokejové extraligy se po 12 letech vrátí k projektu Utkání hvězd. Exhibice se uskuteční 17. února v Bratislavě a zúčastní se jí po jednom hráči z každého ze čtrnácti klubů. Nový projekt bude soupeřením osobností z české i slovenské extraligy, německé DEL a mezinárodní rakouské ligy EBEL.

Mistrovství Evropy basketbalistů v roce 2021 by mohla spolupořádat Česká republika. Vedení České basketbalové federace obdrželo nabídku od Německa, zda by nemělo zájem zapojit se do společné kandidatury tak, že by jednu ze čtyř skupin hostila pražská O2 Arena. Zatím je vše ve fázi jednání a konečné slovo ještě nepadlo.

Trenér Karel Jarolím je přesvědčen, že česká fotbalová reprezentace má na víc, než předvedla v kvalifikaci mistrovství světa, v níž už dvě kola před koncem skupiny ztratila šanci na postup. Doba hledání hráčů po loňském konci některých opor podle něj končí, zaměřit se chce hlavně na vylepšení ofenzivní fáze.

Počasí

V pátek bude jasno nebo polojasno, na severozápadě přechodně oblačno. Teploty 20 až 24 stupňů, na horách 14 stupňů Celsia.