Denní souhrn zpráv

Školské odbory zatím nechtějí vyhrožovat stávkou za zvýšení platů

Školské odbory nechtějí vyhrožovat stávkou za zvýšení platů, dokud se jedná. Své požadavky zopakují na protestním setkání 1. září v pražské Betlémské kapli představitelům vlády. Na tiskové konferenci zástupců školských odborů a asociací a představitelů vysokých škol to řekl šéf školských odborů František Dobšík. K protestu se připojí zástupci všech úrovní vzdělávání. Chtějí zvýšit platy učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent. Zástupci vysokých škol trvají na růstu svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun proti loňskému roku.

Odbory chtějí docílit zvýšení mezd učitelů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním prvním čtvrtletí činila 27.889 Kč. S podporou premiéra a ministerstva školství požadují přidat od listopadu 15 procent navíc, jinak se podle nich nepodaří do roku 2020 zvýšit mzdy dostatečně

Senátoři se kvůli zákazu billboardů obrátili na Ústavní soud

Skupina 17 senátorů se kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy obrátila na Ústavní soud (ÚS). Navrhuje zrušit část novely zákona o pozemních komunikacích. Novela v roce 2012 kvůli bezpečnosti silničního provozu reklamní plochy omezila a pro ty stávající ponechala pětileté přechodné období, které se blíží ke konci. Od září tak mají billboardy začít mizet. Za senátory jedná Václav Chaloupek (Občané patrioti), návrh na zrušení části zákona si nechali zpracovat od advokáta a bývalého ústavního soudce Stanislava Balíka. Právní úprava podle nich porušuje principy právní jistoty a zákaz retroaktivity, dále zasahuje do práva na podnikání a ocitá se v rozporu s mezinárodní ochranou investic.

Majitelé billboardů oblepili reklamní plochy u dálnic vlajkami ČR. Chtějí tak upozornit na zákonnou úpravu, která zakazuje umísťování reklamních nosičů ve vzdálenosti až 250 metrů od vozovky. Považují ji za nesmyslnou. Podle zjištění ÚAMK je u českých dálnic 875 billboardů, které budou muset majitelé do pátku odstranit.

Rozhodnutí o termínu voleb prezidenta vyšlo ve Sbírce zákonů

Rozhodnutí o tom, že si Češi příštího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo vydáno v pondělí ve Sbírce zákonů. Začala tím oficiálně i volební kampaň. Všichni adepti na funkci hlavy státu si podle zákona o prezidentských volbách nyní budou muset do pěti dnů založit transparentní účet pro financování volební kampaně.

O znovuzvolení usiluje Miloš Zeman, mohl by mít až dvě desítky soupeřů. K nejvážnějším zatím patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Stejně jako Zeman už ohlásili, že disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Zájemci o křeslo hlavy státu budou muset přihlášku podat ministerstvu vnitra do 7. listopadu.

Sobotka: Země neplatící eurem by mohly mít pozorovatelský status

Země, které neplatí eurem, by mohly mít pozorovatelský status při jednáních ministrů financí eurozóny, navrhuje Česko. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by to podpořilo vzájemnou důvěru mezi oběma skupinami států a zabránilo tomu, aby mezi nimi vznikly příkopy. Předseda vlády to řekl na zahájení týdenní porady českých velvyslanců v pražském Černínském paláci. Sobotka velvyslancům řekl, že je zřejmé, že eurozóna bude v pohybu. "Že Francie či Německo budou usilovat o větší integraci, posílenou spolupráci eurozóny v celé řadě oblastí," uvedl premiér. Česko proto musí diskusi pozorně sledovat a nesmí dopustit, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která na něj budou mít dopad, zatímco je země nebude mít možnost ovlivnit, dodal.

Dialog s Německem je podle Sobotky základ vztahů ve střední Evropě

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil strategický dialog Česka s Německem za základní nástroj pro dobré vztahy ve střední Evropě. Až po něm zmínil na poradě českých velvyslanců spolupráci v rámci visegrádské skupiny (V4), tedy se Slovenskem, Polskem a Maďarskem. Do budoucna chce posilovat i vztahy Česka s Francií. Podle Sobotky vytvořila česká vláda několik formátů pro regionální spolupráci. "První z formátů, kterým přispíváme k dobrým vztahům ve střední Evropě a ke stabilitě, je náš strategický dialog, který vedeme s Německem," řekl. V rámci tohoto dialogu vyzdvihl jednání o zkvalitnění dopravního propojení i o větší spolupráci ve vědě a výzkumu. Za druhý důležitý nástroj české diplomacie Sobotka označil V4, která podle něj pomáhá i k prosazování českých pozic v rámci Evropské unie.

ČR a Portugalsko chtějí spolupracovat při novém formování EU

Česko a Portugalsko chtějí spolupracovat na vytváření nové podoby Evropské unie. V Praze se na tom shodli ministři zahraničí obou zemí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Augusto Santos Silva. Podle nich mají Česko a Portugalsko podobné zájmy, pro obě země je důležité zachování jednoty EU. Santos, který se kromě bilaterálního rozhovoru se Zaorálkem zúčastnil i diskuse na výroční konferenci českých velvyslanců, prohlásil, že se na jednáních v Praze soustředí na budoucnost EU.

Šéf agrární komory kritizuje, že ČR vyváží tři miliony tun obilí

Jeden z největších problémů českého zemědělství je, že ČR ročně vyváží tři miliony tun obilí. Důvodem je, že ho zemědělci nestačí zkrmit. ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek po konferenci o zemědělství a potravinářství, jež byla součástí českobudějovického agrosalonu Země živitelka. "Vyvážíme vlastně surovinu. Všechen fosfor, který nemáme v půdě a který odebere rostlina, vyvezeme s obilím, Němci to zkrmí, mají fosfor doma a my jedeme a kupujeme to v Argentině, na východě Ruska. To není dobré," řekl Jandejsek. Navrhnul zvýšit podporu citlivých komodit živočišné a rostlinné výroby z nynějších 15 na 30 procent.

Ministerstvo financí navrhuje zjednodušit prodej státního majetku

Vláda by již nemusela do budoucna rozhodovat o každém prodeji i drobného státního majetku. Ministerstvo financí navrhuje celý proces urychlit a zjednodušit. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, který poslalo MF k připomínkám. Zároveň ale návrh zachovává možnost, aby o případném prodeji rozhodla vláda sama.

Podle současného znění zákona o přímém prodeji majetku rozhoduje kabinet. Vedle toho je možné státní majetek také prodat ve veřejné soutěži, dražbě nebo bezúplatně převést na obce nebo kraje. V takovém případě rozhodnutí vydává již dnes ministerstvo financí. Ovšem i v tomto případě může vláda požadovat, aby o takovém kroku rozhodla sama.

Protikorupční fond podal kvůli mýtnému tendru stížnost k ÚOHS

Nadační fond proti korupci považuje podmínky miliardového mýtného tendru za diskriminační pro některé uchazeče. Podal proto stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Požadavky ministerstva dopravy podle fondu mohou nahrávat konkrétním společnostem a příliš omezují počet možných uchazečů. V tiskové zprávě to oznámil fond.

Do konce července požádalo o azyl v ČR 853 cizinců

Za sedm měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 853 cizinců, což bylo meziročně o 19 méně. Vyplývá to z aktuální zprávy, kterou zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Nejčastěji letos azyl chtěli získat občané Ukrajiny, jejichž žádosti tvořily více než třetinu z celkového počtu. Druhý nejvyšší počet žádostí podali občané Ázerbájdžánu. Na dalších místech skončily žádosti občanů Gruzie, Arménie, Sýrie, Vietnamu, Kuby a Ruska. Proti loňsku výrazně ubylo žádostí o azyl od občanů Iráku.

Od letošního ledna do konce června podle statistik ministerstva azyl získalo 23 lidí, dalších 76 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu.

V Česku začalo velké vojenské cvičení Ample Strike

Na několika místech České republiky začalo v pondělí velké vojenské cvičení Ample Strike. Zapojí se do něj více než 1300 vojáků z 18 armád a téměř 40 letounů a vrtulníků. Oficiálně bylo cvičení zahájeno přílety účastníků a vytvořením velitelského stanoviště minulý týden, samotné cvičení začalo v pondělí ráno. ČTK to sdělila Denisa Vernerová, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike. Cvičení je zaměřeno především na výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří bývají označováni za oči pilotů.

Univerzita Palackého bude školit středoškoláky v diplomacii

Univerzita Palackého pořádá poprvé ve své historii Letní školu diplomacie. Určena je pětačtyřiceti středoškolákům z celé republiky. Cílem školy je zvýšit jejich povědomí o mezinárodně politickém dění a roli České republiky ve světě. Letní škola diplomacie skončí 1. září předáním certifikátu o absolvování. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Podle zástupců univerzity je škola svým obsahem ojedinělá v tuzemsku i zahraničí. Organizuje ji katedra politologie a evropských studií filozofické fakulty ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí.

Soutěž TOP 77 vín v ČR letos vyhrál se svou kolekcí Štěpán Maňák

Letošním vítězem soutěže TOP 77 vín v České republice se stal se svou kolekcí Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. V kategorii bílých vín bylo nejúspěšnější německé vinařství Bürgenmeister Schweinhardt z Porýní. Nejlepší kolekci vín z modrých hroznů měli Slováci z Villa Vino Rača, řekl na tiskové konferenci organizátor soutěže Dan Mádr. Hodnocení vín se uskutečnilo podevatenácté.

Řadu let se mohli účastnit pouze vinaři z Česka, před pěti lety se účast rozšířila i za hranice. Letos se přihlásilo 128 vinařů se 681 víny. Zájem ze zahraničí je velký, a to nejen z okolních zemí, ale i z Itálie, Francie a Španělska, ale tako z exotických zemí, jako jsou Austrálie či Uruguay.

Národní divadlo zahájilo 135. sezonu a ocenilo tři mladé umělce

Pražské Národní divadlo bude pokračovat v rekonstrukci budovy Státní opery a otevře nové sídlo činoherního souboru v areálu Anenského kláštera. V hledišti historické budovy to řekl ředitel české první scény Jan Burian, když symbolicky zahájil 135. sezonu. Umělecké soubory v ní připraví 21 nových inscenací. Státní opera bude podle Buriana znovuotevřena začátkem sezony 2019/2020. Ve Stavovském divadle finišuje kompletní oprava orchestřiště, počítá se rovněž s opravou jeho fasády. Při té příležitosti Burian ocenil tři umělce do 35 let. Jde o prvního sólistu baletu Giovanniho Rotola, který na jeviště přinesl šarm, noblesu, italský temperament a antický ideál mužské krásy. Cenu ředitele převzali i činoherec Radúz Mácha, který od roku 2011 ztvárnil přes dvě desítky rolí, a mimořádně všestranný stálý host opery Roman Hoza.

Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou vilu ve Znojmě

Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou bývalou vilu znojemského židovského továrníka Fritze Weinbergera. Jedním z důvodů je fakt, že je dílem významného rakouského architekta meziválečného období Armanda Weisera, vyplývá z rozhodnutí ministerstva. Rodina Weinbergerů měla ve Znojmě továrnu na zpracování kůží, kterou založila v roce 1882 a rodina ji provozovala až do nacistické okupace. Podnik patřil k největším ve městě, a proto si Weinbergerovi mohli dovolit i tři honosné vily, které si nechali postavit významnými architekty.

V ptačím parku u Josefova roste vodní ptačník pro mokřadní ptáky

Česká společnost ornitologická (ČSO) začala v minulých dnech v ptačím parku Josefovské louky u Josefova na Náchodsku budovat soustavu mělkých tůní a prohlubní zvanou ptačník. Dílo Slavíkovský ptačník o vodní ploše asi 1,5 hektaru by mělo vytvořit vhodné prostředí pro ohrožené mokřadní ptáky. Hotovo by mohlo být do konce letošního roku. ČTK to řekl správce parku Břeněk Michálek.

Sport

Obránce Michael Lüftner se poprvé v kariéře dostal do reprezentačního A-týmu. Třiadvacetiletý stoper je jedním z pěti fotbalistů, které trenér Karel Jarolím dodatečně povolal na zářijové zápasy kvalifikace mistrovství světa s Německem a v Severním Irsku. Nominaci doplnili také další stoper Jakub Brabec a záložníci Antonín Barák, Josef Hušbauer a Tomáš Hořava. Po šesti zápasech je národní tým ve skupině C na třetím místě právě za oběma nejbližšími soupeři. Češi ztrácejí čtyři body na druhé místo a postup do baráže už nemají ve vlastních rukou.

Vedení AS Řím se dohodlo se Sampdorií Janov na přestupu útočníka Patrika Schicka. Informovala o tom agentura ANSA. Podle italských médií by měli Giallorossi vzít českého fotbalového reprezentanta nejprve na roční hostování za pět milionů eur a poté ho koupit za dalších 33 milionů. Celkem by tak měl jednadvacetiletý Schick stát 38 milionů eur (asi 991 milionů korun), což by z něj udělalo nejdražší posilu v historii římského klubu.

Dálkař Radek Juška vyhrál univerziádu. Ve třetím pokusu skočil 802 centimetrů a jako jediný z finalistů překonal osmimetrovou hranici. Bronzové medaile přidali Kristiina Mäki na patnáctistovce a čtvrtkařská štafeta ve složení Jan Tesař, Lukáš Hodboď, Filip Šnejdr a Vít Müller. Atleti se tak postarali o první české medaile na univerziádě v Tchaj-peji, která skončí ve středu.

Ve věku 88 let v neděli zemřel bývalý předseda Československého fotbalového svazu Rudolf Kocek. Od roku 1959 byl předsedou Dukly Praha, v letech 1976 až 1983 byl předsedou Českého fotbalového svazu a místopředsedou federálního svazu, který poté řídil do roku 1990. Krátce před 80. narozeninami převzal Cenu Václava Jíry za rozvoj českého fotbalu.

Počasí

V úterý bude jasno nebo skoro jasno, na severovýchodě zpočátku polojasno. Odpolední teploty 23 až 27 stupňů, v západní polovině Čech až 29, na horách kolem 17, na Šumavě 22 stupňů Celsia.