Mňága a Žďorp slaví třicetiny

Mňága a Žďorp, foto: Roman Černý
0:00
/
0:00

Mňága a Žďorp, kapela s tajuplným a nepříliš libozvučným názvem slaví 30 let. Na konec roku se chystá velký koncert. My si její písničky připomeneme už dnes v Hudební neděli Radia Praha.

Mňága a Žďorp,  foto: Roman Černý
Kapela kdysi vznikla ve Valašském Meziříčí. Ostatně název Made in Valmez nese písnička i jejich deska z počátku devadesátých let. Právě tam se zpívá o tom, jak se člověk cítí o půl třetí na náměstí ve Valašském Meziříčí. Tento verš si zpívají nejen ti, kteří se v často nepříliš střízlivém stavu, nacházejí ve 2:30 ráno na náměstí ve Valmezu, ale před časem si jej do názvu půjčila i výstava současného komiksu v místním zámku. Téma pro autory znělo právě takto: co všechno se může odehrát o půl třetí na náměstí a nejen ve Valašském Meziříčí.

Skupina za dobu své třicetileté existence několikrát částečně obměnila sestavu, její stálicí je Petr Fiala. Mňága vydala několik alb, nejnověji Třínohého psa, koncertovala doma i v zahraničí. Spolupracovala také s dalšími skupinami a hudebníky. V polovině 90. let se také kapela objevila ve svérázném filmu Petra Zelenky Mňága - Happy End. Snímek uváděný jako Hraný fiktivní dokument o vzniku a zániku uměle vytvořené rockové skupiny má na webu ČSFD 82%. Skupina natočila i několik videoklipů, ten k písni I cesta může být cíl režíroval stejně jako film Petr Zelenka. Klip k písničce Myslel jsem si, že je to láska zase zaujal i po mnoha letech tím, že v něm vystupoval mladý Ivan Langer, budoucí ministr vnitra. A nakonec: co vlastně znamenají slova z názvu? Vycházejí prý z řeči kamaráda z Nového Jičína. V tom případě můžu zodpovědně prohlásit, že pokud zůstaneme v repertoáru slušných slov, půjde zhruba o bláto a staré krámy. Ale výkladů je více…