Nejlepší kurz češtiny? Tři dny s babičkou mé přítelkyně, říká Belgičan David Girten
Ostrava je krásná, říká Belgičan David Girten. Ve slezské metropoli se ocitl díky přítelkyni, která si ho prý přivezla ze studií v Belgii jako suvenýr. Žije tu už sedmým rokem a v historickém centru provozuje podnik Lopeco, což je zkratka francouzského názvu La Petite Conversation. A právě do něho teď zamíříme.
David Girten se snaží, aby bylo v jeho podniku stále plno. Tematické týdny jsou jednou z cest. Spolu se svými kuchaři tak každý týden přicházejí s novými recepty z nějaké mezinárodní kuchyně. Na jídelníčku vafle „La Petite Conversation“ se objevily například už marocké nebo nepálské speciality. Belgický dortík, belgické hranolky nebo vafle jsou ale trvalkami.
Za dobu existence si získal podnik v Ostravě určitý věhlas a k návštěvníkům tak patří studenti, ti, kteří si chtějí promluvit francouzsky, milovníci tradičních francouzských baget i cizinci z okolních hotelů. David se snaží udělat ze svého podniku jakýsi ostrůvek francouzské, potažmo belgické kultury. Pořádá tu malé koncerty, tematické večírky, kursy francouzštiny. K šíření francouzského jazyka mu pomohla také ostravská televize. S Davidem Girtenem natočila zábavně vzdělávací kurs pro nejmenší „Strýček Tonton.“
„Byl to 26-dílný experiment, který mne moc bavil. Byl to pěkný a snad i úspěšný projekt. Francouzština je hezká řeč, takže jsem rád, že jsem měl tuhle šanci.“A jak to bylo naopak se zdoláváním češtiny?
„Čeština je jednoduchá,“ vtipkuje David. „Měl jsem motivaci, naučil jsem se celkem sám a s kamarády. Ovšem nejlepším kursem byl třídenní pobyt s babičkou mé přítelkyně, která nemluví ani slovo anglicky, na chatě.“
Řada cizinců se usazuje spíše v české metropoli. David si život v Ostravě pochvaluje."To město má svou atmosféru. Miluju hory, na kterých jste tu do 45 minut. A smog, o kterém se v souvislosti s Ostravou pořád mluví, není jen místním problémem. Když jsem sem před 7 lety přišel, centrum bylo celkem mrtvé. Teď to tu začíná žít. Koná se tu stále více kulturních akcí. A navíc se tu čepuje výborné pivo,“ směje se Belgičan David Girten, proč se nakonec rozhodl zapustit kořeny v Ostravě.