Přemiér Špidla drtivě zvítězil, nespokojení poslanci jsou zklamaní

Sociální demokraté na zasedání ústředního výkonného výboru několik hodin diskutovali o dopisu poslanců nespokojených se stranickou politikou a o projevu předsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Ten nakonec drtivě zvítězil. Závěrečné usnesení podpořilo 77 členů, deset se hlasování zdrželo a jen tři byli proti. Výbor uložil všem členům a funkcionářům, aby veškeré úsilí podřídili potřebám letošních voleb. Mají se také při veřejných vystoupeních zdržet výroků zpochybňujících kvalitu kandidátů a mediálních polemik oslabujících volební úsilí strany. Nespokojení poslanci jsou zklamáni, jsou přesvědčeni, že je usnesení namířeno proti nim.

Do diskuse se podle Špidly zapojilo 32 účastníků. Kritikové vytýkali politickému vedení, že příliš ustupuje koaličním partnerům. Vadila jim i malá informovanost o koaličních jednáních a dohodách. To částečně přiznal i Špidla. Sami kritikové ale přiznávali, že jsou v menšině. Předseda rozhodně odmítl, že by koaličním partnerům příliš ustupoval. Je přesvědčen, že ČSSD ve vládní koalici s unionisty a lidovci získala možnost realizovat největší část svého programu.

Hostem jednání byl šéf finského parlamentu a tamních sociálních demokratů Paavo Lipponen, který v projevu uvedl, že zkušenosti pětimilionového Finska z desetiletého členství v unii ukazují, že i malé země mají šanci unii ovlivňovat. Premiér Vladimír Špidla je připraven podpořit Lipponenovu kandidaturu na předsedu Evropské komise. Zatím lepšího kandidáta nevidí. Nový šéf evropské administrativy by měl vystřídat ve funkci Romana Prodiho letos na podzim. Šéf finských sociálních demokratů popřál českým přátelům mnoho úspěchů v evropských volbách. Finsko podle něj ČR do Evropské unie vítá. Při blížícím se mistrovství světa v ledním hokeji prý ale přeje Čechům, kteří jsou tradičním soupeřem Finů, jen přiměřený ne zase tak velký úspěch, řekl s úsměvem.