Ministerstvo obrany propustí 13.000 civilních pracovníků

Ministerstvo obrany připravuje masivní propouštění. Kvůli reformě české armády přijde v příštích letech o práci více než 13.000 civilních pracovníků, informovala Česká televize. Propouštění bude rychlejší a rozsáhlejší než ministerstvo dosud tvrdilo. Jedním z důvodů je fakt, že redukční plány bývalého ministra Jaroslava Tvrdíka zůstaly jen na papíře a naopak zaměstnanců přibylo, uvedla televize. Počet zaměstnanců proto možná bude klesat ještě dramatičtěji, než počítala původní reforma, připustil náměstek ministra obrany pro reformu Jan Váňa.

Na začátku minulého roku pracovalo v resortu obrany 20.900 civilních zaměstnanců. Přestože v té době už ministerstvo pracovalo na zmenšení armády, bylo letos na obraně 22.600 civilistů, tedy o 1700 pracovníků více. Parlamentní opozici nově přiznané počty zaměstnanců překvapily. ODS dokonce odhaduje, že do konce roku bude z obrany propuštěno 10.000 lidí. "Ukazuje se, že v mnoha ohledech reforma vyšla pouze na papíře, nikoliv ve skutečnosti, a je to jeden ze zdrojů finančních problémů ministerstva obrany," řekl poslanec Petr Nečas.

Změny si v reformě armády vynucuje nedostatek financí. Po reformě veřejných financí totiž dostane armáda místo původně slibovaných 2,2 procenta hrubého domácího produktu jen dvě procenta. Současný ministr obrany Miroslav Kostelka proto připravuje novou verzi reformy, která bude počítat s vyššímu úsporami. Tento týden už ministr oznámil, že se ruší připravovaná velitelství v Táboře, Vyškově a Čáslavi a budou jen ve Staré Boleslavi a v Olomouci, změny čekají také leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou.